07 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lisbeth Zornig gav et lift til syrisk familie

103 sigtet for menneskesmugling

Lisbeth Zornig gav et lift til syrisk familie

Den tidligere formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen, er blevet sigtet for menneskesmugling, fordi hun gav en syrisk familie med to femårige piger et lift mod København.

FOTO: Claus Bech/Scanpix
1 af 1

103 personer er i år til dato blevet anholdt og sigtet for menneskesmugling. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en meget kort pressemeddelelse. Den 1. juli var tallet 27.

Blandt de sigtede er den tidligere formand for Børnerådet, forfatter Lisbeth Zornig Andersen.

For mig er det uforståeligt, at det skulle være ulovligt at hjælpe mennesker i åbenlys nød. De børn havde intet at gøre til fods på vejen.
Lisbeth Zornig Andersen.

Årsagen er, at hun den 7. september i år samlede en familie med to femårige piger op på en vej ved Rødbyhavn og gav dem et lift mod København. Familien var syriske flygtninge, der havde mistet alt på deres rejse gennem Europa, og kun havde det tøj, de stod og gik i.

– For mig er det uforståeligt, at det skulle være ulovligt at hjælpe mennesker i åbenlys nød. De børn havde intet at gøre til fods på vejen, og jeg havde en tom bil, så naturligvis gav jeg dem et lift – ligesom mange hundrede andre danskere gjorde den dag, og i dagene efter, hvilket for mig var fantastisk hjertevarmende at opleve. Da nøden stod uden for døren, trådte danskerne i karakter på en måde, jeg aldrig har oplevet før. Hvis det er ulovligt, så er der snarere noget galt med loven, end borgerne, siger Lisbeth Zornig Andersen.

Hun peger i en pressemeddelelse på, at vi står i en ekstraordinær situation i hele Europa med den voldsomme flygtningebølge, der ruller ind over EU-landene, som kræver nye svar og handlinger.

– Myndighederne fremstår i de fleste lande som handlingslammede og ved ikke, hvordan de skal agere. Vi ser stribevis af menneskelige tragedier, vi ser uledsagede flygtningebørn, der forsvinder, familier der drukner, børn der bliver slået ihjel, og mennesker, der mangler mad, medicin, varme, ly og transport. I den situation træder hundreder, tusinder af borgere til og udfylder det vakuum, som myndighederne og såmænd også frivilligorganisationerne ikke udfylder. Det er lovgivningen åbenbart ikke indrettet efter. Så hvis denne sigtelse fører til en retssag, så vil jeg se frem til debatten, siger Lisbeth Zornig Andersen og tilføjer:

– Jeg håber, at min sag bliver den prøvesten, der slår fast, om lovgivningen er i overensstemmelse med vores menneskelige værdier, eller om lovgivningen har brug for at blive opdateret til den virkelighed, der udfolder sig i Danmark og hele Europa i dag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. nov. 2015 - 13:49   03. nov. 2015 - 14:08

Flygtninge

bi@arbejderen.dk