En af årsagerne til de konstante nedskæringer på sygehusene er stigende udgifter til medicin. I 2015 købte de danske sygehuse medicin for 7,5 milliarder kroner. Det var næsten dobbelt så meget som i 2007.
Udviklingen af medicin skal være på statens hænder.
Per Aabel, Liste R
Danske Regioner forklarer den drastiske stigning med, at der kommer nye lægemidler på markedet og at antallet af patienter stiger.
Men det er kun en del af forklaringen, understreger Per Aabel, der er en af spidskandidaterne for Kommunisterne ved valget i Region Hovedstaden.
– Medicinalindustrien høster enorme profitter på salg af medicin. Der er en grundlæggende modsætning i, at en samfundsmæssig opgave som udvikling af medicin er på private hænder. Kommunisterne mener, at udviklingen af medicin skal være på statens hænder og går derfor ind for en nationalisering af hele området, siger Per Aabel.
Der er råd
Han vender sig imod argumentet om, at der ikke er råd til at bruge flere penge på sygehusene.
– De værdier, der skabes i vores samfund, har aldrig været større. Alligevel spares der konstant på sygehusene, samtidig med at skattekroner forsvinder i skattely, og regeringen endnu engang vil nedsætte skatterne for de rigeste, erklærer Per Aabel.
En anden af Kommunisternes kandidater i Region Hovedstaden, Jørgen Bentzen, peger på de snævre økonomiske rammer, som EU's budgetregler har lagt ned over regionerne.
– EU og skiftende danske regeringer har bestemt, at der konstant skal skæres ned på de offentlige udgifter. Regionerne får deres budgetter dikteret. Resultatet er sygehuse, der nærmest har udviklet sig til samlebåndsfabrikker, der konstant skal producere mere. Meget plejepersonale er sparet væk, og mange af dem, der er tilbage, går ned med stress, siger Jørgen Bentzen.
– Presset på sygehusene rammer især de svageste borgere. De svækkede gamle og de sindslidende. Indenfor psykiatrien er der sparet mange sengepladser væk, samtidig med at der ikke er tilstrækkeligt med kvalificerede psykiatriske bosteder. Resultatet er mere tvang, vold og også drab og dødsfald. Det kan vi ikke være bekendt, tilføjer Per Aabel.
Samtlige partier i regionsrådet fra Liberal Alliance til Enhedslisten står bag næste års budget, hvor der skal spares over 100 millioner kroner med henvisning til effektiviseringer som følge af det meget omdiskuterede it-system Sundhedsplatformen.
>> LÆS OGSÅ: LA fisker stemmer på kritik af it-system
Derudover spares der 33 millioner kroner på administrationen og gennemføres omprioriteringer for godt 200 millioner kroner. Det vil sige, at der spares penge et sted, for at kunne bruge dem et andet sted.
>> LÆS OGSÅ: Sygehuse skal spare 343 millioner
– Kommunisterne ville aldrig være med i sådan et nedskæringsbudget. Man skærer ned med henvisning til Sundhedsplatformen, som mange steder giver ekstra arbejde og store problemer. Og man fjerner tre årlige fridage fra dele af det administrative personale. Vi ville aldrig være med til at forringe en overenskomst eller andre personalegoder på den måde, siger Per Aabel.
Nødvendig kamp
Her skinner hans mangeårige engagement i fagbevægelsen igennem. Begge kandidater er medlem af 3F og har været fagligt aktive hele livet. Den erfaring får dem også til at konkludere, at det eneste, der kan presse forbedringer igennem på sygehusene er aktiv kamp og protester.
– Vi så det med kravet om to procents produktivitetsforbedringer, som regeringen netop er blevet tvunget til at afskaffe efter massive protester. Det viser, at det kan nytte at protestere. Fagforeninger og patientforeninger er nødt til at stå sammen i kampen for bedre forhold på sygehusene, siger Per Aabel.
>> LÆS OGSÅ: Protester og massivt pres fik fjernet to-procentskrav
Jørgen Bentzen henviser til kampen mod social dumping som et andet eksempel på, at der kan tvinges forbedringer igennem.
– Efter fire års pres lykkedes det for Byggefagene i september at få lavet en aftale med Region Hovedstaden om sociale klausuler og kædeansvar på regionens byggepladser. Det er en god aftale, hvis bare den bliver overholdt, siger Jørgen Bentzen.
Han understreger samtidig, at regionspolitik er andet end sygehuse og peger på nødvendigheden af forbedringer af den kollektive trafik i regionens yderområder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278