I denne uge blev LivaPrisen uddelt for første gang. Modtager af prisen er socialpædagog Lita Malmberg, der er tidligere prostitueret og i en årrække har brugt sin egen historie til at sætte fokus på de omfattende og langvarige skader, der er prisen for et liv i prostitution.
Det hårdeste har været den negligeren af de skader, kvinderne får til fordel for mænds ret til udløsning.
Lita Malmberg, tidligere prostitueret
– Det kræver mod og vedholdenhed at kæmpe den kamp, som Lita har kæmpet og fortsat kæmper. Det har kostet blod, sved og offentlig udskamning, men hun blev ved. Ingen rettigheder er nogensinde kommet til, uden at nogen har ofret hjerteblod, så jeg er stolt af at kunne offentliggøre Lita som den første modtager af LivaPrisen, siger Flora Ghosh, stifter af LIVa – Forening for skadevirkninger af prostitution.
Prisen er stiftet i anledning af Livas 10-årsdag.
Da Lita Malmberg for mange år siden første gang fortalte offentligt om sin egen historie, skete det ud fra et ønske om at skabe bedre forståelse for konsekvenserne af prostitution.
Ønsker forbud mod sexkøb
– Jeg tænkte, at hvis jeg – som tidligere prostitueret – fortalte om det, ville de mennesker ønske, at der straks skulle sættes en stopper for det, og den eneste logiske måde at gøre det på var en kriminalisering af sexkøb, siger Lita Malmberg.
– Så jeg begyndte det, der skulle ende med at blive flere års engagement i prostitutionsdebatten, fordi det gik op for mig, at det var meget få mennesker, der vidste, hvilke skader man kan få af at leve i prostitution, tilføjer hun.
Lita Malmberg har brugt sin stemme i tv-debatter, i politisk lobbyisme, i mødet med ligesindede og i en række debatindlæg og kronikker.
Det har været hårdt at kaste sig ind i debatten med sin egen personlige historie.
– Det hårdeste har været den negligeren af de skader, kvinderne får til fordel for mænds ret til udløsning. Handicappede mænds ret til udløsning. Gamle mænds ret til udløsning. "Hvad skal de stakler gøre, hvis de ikke kan købe adgang til kvindekroppen?" Når jeg lige har stået og fortalt om de skader, kvinderne får, sårer det min inderste sjæl at få det spørgsmål, erklærer Lita Malmberg.
– Jeg synes, det burde være en statslig opgave at informere om konsekvenserne af et liv i prostitution. Se, hvordan unge kvinder kaster sig ud i sugardating uden at have en chance for at overskue konsekvenserne, tilføjer hun.
Livslange skader
I en kronik i Politiken tilbage fra 2009 beskrev Lita Malmberg sit liv i prostitution.
"At have levet i prostitution har en pris, og den betaler jeg stadig af på, her næsten 20 år efter at jeg har lagt prostitutionstilværelsen bag mig. Misforstå mig ikke. Jeg er lykkelig for, at jeg kom ud af prostitutionen, og mit liv er godt! Men noget i mig er i stykker. Det kan ikke repareres, men jeg har lært at leve med det", skriver hun.
I kronikken beskriver hun nogle af senfølgerne af prostitution som problemer med at få og fastholde nære relationer til andre mennesker og vanskeligheder ved at have seksuelle relationer.
Tidligere og nuværende prostituerede har typisk meget komplekse psykiske og sociale skader, fortæller Flora Ghosh.
– Mange har været udsat for incest og seksuelle overfald, og mange har økonomiske problemer. De er meget ensomme. Det er så stigmatiserende at være prostitueret, stor skam og tabu er forbundet med sexsalg. De her kvinder oplever, at deres grænser bliver overskredet hver eneste dag, samtidig med at det system, der skal hjælpe dem, ofte ikke har tilstrækkelig forståelse for konsekvenserne af prostitution, siger hun.
Hadefulde reaktioner
Gennem sit engagement i den offentlige debat har Lita Malmberg fået henvendelser fra mange kvinder, der har de samme skader, som hun selv oplever. Det har været en drivkraft i hendes kamp for kvinderne. Men de mange hadefulde reaktioner på nettet fik hende til sidst til at bakke ud af den offentlige debat.
– Men jeg fortsætter med at holde foredrag og oplæg og tale med eksempelvis skoleelever, siger Lita Malmberg, der er stolt og glad over at modtage LivaPrisen.
– Det betyder uendeligt meget for mig at have kastet mine kræfter ind i arbejdet for en kriminalisering af sexkøb, fordi vi her er helt nede i materien, når det gælder udnyttelse af kvinder. Jeg fortryder ikke et sekund af min indsats, jeg ville ønske, den kunne have været større. Vi er så få, der magter at stå frem og fortælle sandheden om prostitution og de skader, der følger med, så det er så vigtigt, vi gør det, slår hun fast.
Et æg og 10.000 kroner
LivaPrisen består af 10.000 kroner og en smuk glasskulptur skabt af den unge kunstner Maj-Britt Zelmer Olsen, der er uddannet fra Kunstakademiets Designskole.
– Jeg har valgt at give prisen form som et æg, da denne form repræsenterer liv og genfødsel. Ægget er både skrøbeligt, men samtidigt også stærkt. Et symbol på den proces, man gennemgår i et helingsforløb, siger Maj-Britt Zelmer Olsen.
Planen er, at prisen fremover skal uddeles en gang om året til en person eller organisation, der har gjort noget usædvanligt for mennesker, der har skader som følge af prostitution.
– Med prisen vil vi sætte fokus på de mennesker, der kæmper for den her ofte meget oversete målgruppe, og vise, at de ikke er alene, men at vi værdsætter deres indsats, siger Flora Ghosh.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278