På mandag skal regionsrådet i Region Sjælland tage stilling til, om der skal spares 16,7 millioner kroner på 14 navngivne busruter allerede fra næste år.
Det går ud over alle dem, der bor i de små byer og ikke har kørekort eller råd til bil.
Linda Andersen, Boeslunde
Konsekvensen bliver, at ruterne nedlægges helt eller delvist, hvis ikke kommunerne betaler den regning, som regionerne hidtil har betalt.
De voldsomme nedskæringer har ført til flere lokale protester. I Roskilde, Køge, Korsør og Guldborgsund er der flere gange blevet delt løbesedler ud, og der er gang i fire forskellige underskriftsindsamlinger.
De små samfund afvikles
– Mange er dybt afhængige af bussen for at komme til og fra arbejde og uddannelse. Skælskør har ingen togstation. Så hvis du bor i Skælskør og arbejder på eksempelvis Stigsnæsværket, så er bus 460 eneste mulighed for at komme på arbejde med det offentlige, med mindre du vil ud på en stor omvej, siger Linda Andersen til Arbejderen.
Hun bor i den lille landsby Boeslunde lidt udenfor Skælskør og arbejder som rengøringsassistent på Slagelse Sygehus.
Hun kæmpe for den lokale bus 460 og har foreløbig indsamlet 2000 underskrifter, som hun vil overrække til regionsrådsformanden den 3. december, hvor regionsrådet skal tage stilling til de omfattende besparelser.
– 460 er den eneste bus, der kører til Lille Egede Friskole, hvis du bor i Korsør eller en af de små omkringliggende landsbyer, og det er den eneste bus, der kører ældre fra de små landsbyer ind til dagcenteret Korsør, fortæller Linda Andersen.
– Det er ikke fair, at politkerne vil skære på de svageste. Det går ud over alle dem, der bor i de små byer og ikke har kørekort eller råd til bil. Konsekvensen er, at de små samfund langsomt bliver afviklet.
Færgen sejler
Også i Gedser og omegn samler borgerne underskrifter for deres lokale bus 740, der er den eneste offentlige transportmulighed på Sydfalster.
– Bus 740 kører fra Nykøbing Station til Gedser Færgehavn og er dermed en livline for de ansatte på Gedser-Rostock færgen, fortæller Bente Lerche-Thomsen til Arbejderen.
Hun sidder i byrådet for Enhedslisten i Guldborgsund og er afdelingsleder i landets sydligste daginstitution, Strandloppen, i Gedser.
Hvis der bliver længere tid mellem busserne vil det få konsekvenser for pendlere, og for borgere bosat i eksempelvis Gedser og det øvrige Sydfalster, forudser Bente Lerche-Thomsen.
– Alting er centraliseret i Nykøbing: Sygehus, borgerservice, arbejdspladser, skoler, ungdomsuddannelser og mellemlange videregående uddannelser, tog til København og kulturliv.
– Længere ventetid på bussen kan betyde et par timers længere rejsetid dagligt for dem, der pendler nordpå mod København. Det kan også give problemer for forældre, der arbejder eller studerer i Nykøbing, og skal nå at bringe og hente børn i dagtilbud.
– Så hænger det pludselig ikke længere sammen at være småbørnsfamilie og bo i Gedser eller landsbyerne i området. Det vil betyde, at det er nødvendigt at have egen bil, hvis man bosætter sig i et udkantsområde som Sydfalster, og det vil yderligere undergrave grundlaget for den kollektive trafik.
Store byer bliver ramt
Også større byer som Roskilde og Køge bliver ramt. Regionsrådet vil fjerne tilskuddet til de natbusser, der går til og fra de to byer.
– Hvad med dem, der møder sent om aftenen eller har fri tidligt om morgenen eller midt om natten? Der er flere tusinde ansatte på det nye sygehus, på Skandinavisk Transportcenter, på Nettos centrallager og Post Nords distributionscenter, der arbejder døgnet rundt, siger Enhedslistens medlem af Køge Byråd, Niels Rolskov, til Arbejderen
Køge bliver også ramt af, at bus 120 skal beskæres kraftigt.
– I øjeblikket er bus 120 den eneste bus, der forbinder det nye sygehus i Køge og en række uddannelser med den nordøstlige del af Køge, Karlslunde og Solrød. Bus 120 er en central linje, og nedskæringen kommer til at berøre 400.000 passagerer, forklarer Niels Rolskov.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278