Der er udsigt til 10.000 arbejdspladser de næste 20 år, hvis Danmark køber Boeings kampfly Super Hornet.
Sådan lyder løftet fra kampflyproducenten Boeing i en række stort opsatte, helsides annoncer, som er indrykket i danske dagblade - på nær Arbejderen. Boeings reklamefremstød findes også på en række mediers hjemmesider og på Youtube.
Tænk hvis vi i stedet kunne bruge 90 milliarder kroner til velfærd og fattigdomsbekæmpelse.
Flemming Østergaard, initiativtager til annonce mod kampfly
Det er ikke tilfældigt, at kampflyproducentens charmeoffensiv kommer netop nu. Om få uger ventes regeringen nemlig at komme med sin indstilling til, hvilke kampfly der skal indkøbes.
Indtil videre har debatten om, hvorvidt Danmark overhovedet skal indkøbe de nye kampfly, ikke fyldt meget i medierne.
Boeings annoncer står dog ikke ikke helt uimodsagt. Flemming Østergaard, som er selvstændig erhvervsdrivende, har for nylig indrykket to annoncer mod køb af kampflyene (se bagsiden). Han har indtil nu kun haft råd til at indrykke annoncer i Information og Politiken. Men en tredje er på vej. (læs videre under illustration)

– Jeg har indrykket annoncerne for at skabe debat og for at oplyse befolkningen om, at et flertal på Christiansborg er ved at købe nye kampfly for milliarder. Hvis vi kan få en debat i gang i befolkningen, vil indkøbet falde til jorden. Tænk sig, hvis vi i stedet kunne bruge 90 milliarder kroner til velfærd og fattigdomsbekæmpelse og fredelig konfliktløsning. Det tror jeg godt, befolkningen kan se det smarte i, siger Flemming Østergaard til Arbejderen.
Han har været medlem af Radikale Venstre i 40 år og er tidligere militærnægter.
- Boeing håber med sin kampagne at kunne sælge nogle kampfly. Og politikerne vil gerne købe kampfly. Jeg vil bare gerne stille spørgsmålet: Hvad skal vi med kampfly? Er de overhovedet nødvendige, spørger han og tilføjer:
– De er vanvittigt dyre. Og når de først er købt, vil de blive en central del af den danske udenrigs- og sikkerhedspolitik og dermed blive Danmarks svar på, hvordan internationale konflikter skal håndteres, lyder det advarende fra Flemming Østergaard.
Forsvarsministeriet har nedsat et kampfly-kontor, der har evalueret de tre kampfly, som er i spil til at skulle blive Danmarks fremtidige kampfly. Forsvarsministeriet afviser at give Arbejderen aktindsigt i evalueringen. Regeringen skal nemlig have fred og ro til at gennemse evalueringen og udvælge et kampfly, som skal debatteres blandt de øvrige partier i forsvarsforligskredsen - som alle er enige om at Danmark skal have nye kampfly.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278