13 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Luk boligerne for unge på kontanthjælp

Udlejere advares mod de nye fattige

Luk boligerne for unge på kontanthjælp

Kontanthjælpsreformen betyder stor nedgang i indtægten hos alle kontanthjælpsmodtagere under 30 år. Private boligudlejere rådes til helt at undgå unge kontanthjælpsmodtagere.

Unge på kontanthjælp skal ikke have adgang til privat udlejningsbyggeri, mener Sammenslutningen af Private Udlejere.
FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

Lad være med at leje ud til unge på kontanthjælp.

Sådan lyder anbefalingen fra SAPU, Sammenslutningen af Private Udlejere, som rådgiver udlejere i Danmark. Advarslen kommer efter, at der i sidste uge blev lavet en aftale omkring reform af kontanthjælpen. Aftalen betyder et stort fald i indtægt for unge på kontanthjælp.

- Det er vores forventning, at lejemål indgået med den gruppe, som nu får skærpet vilkår for kontanthjælp, vil medføre en betydelig øget risiko for mislighold af husleje, misligehold af indgåede aftaler og misligehold af lejemålet, siger Mark Jensen, indehaver af SAPU.

- De private udlejere kan og skal ikke agere socialkontor for udsatte unge, som søger at skaffe nogle lette penge ved at misligeholde deres aftale med udlejeren af deres lejebolig, tilføjer han.

Mark Jensen erkender overfor Arbejderen, at anbefalingen måske kan virke provokerende på nogen, men han mener, at den er nødvendig for at forhindre udlejere i at komme til at hænge på store tab i forbindelse med unge, som ikke kan betale deres husleje og flytter uden at sætte lejligheden i stand.

SF er ikke særligt begejstret for den del af reformen. De her unge har jo gjort alt det, vi som samfund har bedt dem om.

Sanne Rubinke, SF's arbejdsmarkedsordfører

Kontanthjælpsreformen støttes af alle Folketingets partier på nær Enhedslisten. Den betyder, at alle unge under 30 år fremover vil få mindre i kontanthjælp. 

De unge, som ikke har en uddannelse, mister mest. De vil ryge helt ned på 5750 kroner om måneden før skat. For de 25-30-årige er det et månedligt tab på 4750 kroner.

Kontanthjælpsmodtagere under 25 år er allerede i dag på en særlig lav sats. Men den bliver endnu lavere i den nye ordning. Unge under 25 år vil kun få 5750 kroner før skat om måneden. Det er 1000 kroner mindre end i dag.

Unge forsørgere uden uddannelse får en indtægtsnedgang på 2450 kroner om måneden i forhold til i dag.

- Stik imod alle løfter vil regeringen øge uligheden sammen med højrefløjen. Den her aftale vil gøre tusindvis af arbejdsløse fattigere i en tid, hvor der i forvejen ikke er nogen job at få. Vi har lige afskaffet fattigdomsydelserne. Nu vil regeringen indføre en ny, siger Christian Juhl, Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører.

Unge med uddannelse rammes også

Forligspartierne argumenterer med, at de unge er bedst hjulpet ved at komme i gang med en uddannelse. Derfor skal kontanthjælpen ned på niveau med SU'en. Samtidig får de unge kontanthjælpsmodtagere pålæg om at komme i gang med en uddannelse.

Men der bliver også skåret i kontanthjælpen til de 25-29-årige, som allerede har en uddannelse, men ikke kan finde et job. De mister godt 3700 kroner om måneden i forhold til i dag og vil fremover skulle klare sig for 6770 kroner om måneden før skat. 

Enlige forsørgere med en uddannelse mister godt 600 kroner om måneden.

Oprindelig havde regeringen foreslået endnu lavere ydelser til de 25-29-årige med uddannelse. Men det fik Dansk Folkeparti spændt ben for. Det er Sanne Rubinke, SF's arbejdsmarkedsordfører, tilfreds med.

- SF er ikke særligt begejstret for den her del af reformen. De her unge har jo gjort alt det, vi som samfund har bedt dem om. Argumentet for alligevel at sætte dem ned i ydelse er, at de jo kun skal være på kontanthjælpen i kort tid, inden de skal ha' et job. Nogle tror på, at lave satser er det bedste incitament til at komme i arbejde, siger Sanne Rubinke til Arbejderen. 

Socialchefer advarer

Unge med andre problemer end arbejdsløshed, som ikke vurderes at være i stand til umiddelbart at starte på en uddannelse, kan efter tre måneders arbejdsløshed få samme ydelse som i dag, hvis de deltager i aktivering.

Til denne gruppe af udsatte kontanthjælpsmodtagere lover reformen en hurtig og helhedsorienteret indsats, som tager udgangspunkt i den enkeltes situation og muligheder. En koordinerende sagsbehandler skal sikre en god og tværfaglig indsats. Lige præcis den del af reformen bliver mødt med glæde af mange socialpolitiske foreninger. 

- Mange udsatte har længe håbet på en fast koordinerende sagsbehandler, der kan skabe sammenhæng og helhed i et system, der ofte virker forvirrende og uigennemskueligt for den enkelte, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte. 

Han udtrykker samtidig bekymring for, om de gode intentioner kan opfyldes, når der samtidig skal spares penge på området. Rådet for Socialt Udsatte retter også en skarp kritik af, at forligspartierne ikke bare bevarer men også udvider den særligt lave kontanthjælpssats til unge. 

Reformen betyder også et stort økonomisk tab for mange af de kontanthjælpsmodtagere over 25 år, som lever i et papirløst parforhold. Hvis deres kæreste har en indtægt på omkring 26.000 kroner om måneden er der helt lukket for kontanthjælp. Kæresten skal forsørge den arbejdsløse. Samme regel gælder allerede for gifte par.

- Det er ikke bare biografture og restaurantbesøg, der ryger. Nogle vil risikere at skulle gå fra hus og hjem, siger socialchefernes formand Ole Pass til Berlingske. 

Venstre, Konservative og Liberal Alliance ønskede yderligere nedskæringer af ydelserne og lægger op til, at det vil komme på tale, hvis de får regeringsmagten.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. apr. 2013 - 08:45   26. apr. 2013 - 11:10

Kontanthjælp

ur@arbejderen.dk
Reform af kontanthjælp
  • Forligspartierne (regeringen, Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti) forventer at spare godt en halv milliard kroner på kontanthjælpsreformen i 2014. De følgende år stiger beløbet til godt en milliard kroner om året. De sparede penge er med til at finansiere nedsættelsen af selskabsskatten.
  • Gensidig forsørgerpligt overfor samlevende par, hvoraf den ene er på kontanthjælp, sparer statskassen for 159 millioner kroner i 2014 og godt 300 millioner årligt fra 2015 og fremover.
  • Lavere kontanthjælpsydelser til unge under 30 år giver en besparelse på knap 400 millioner kroner om året.
  • Cirka 135.000 er på kontanthjælp i dag. Forligspartierne vurderer, at reformen vil betyde, at der i 2017 er 4200 flere i arbejde og 4600 flere i uddannelse. 
  • Reformen trådte i kraft 1. januar 2014.