26 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Magtfuldt netværk styrer Danmark

Glem alt om valget

Magtfuldt netværk styrer Danmark

En lille magtelite på 423 mennesker styrer Danmark - og de folketingspolitikere, der har fyldt medierne de seneste uger, topper ikke listen, påpeger to sociologer i ny bog.

Kernen af magten ligger hos erhvervslivet og dets interesseorganisationer, forklarer bogen bogen "Magteliten".
FOTO: Frida Agger
1 af 1

De kryds, der blev sat på stemmesedlerne ved folketingsvalget i sidste uge, har langt mindre betydning end mange tror. I sidste ende styres landet ikke af Folketinget, men af 423 magtfulde danskere, tæt knyttet sammen i et elitært netværk. Her har kun få folketingspolitikere adgang, og de får ikke topplaceringer.

Kernen af magten ligger hos erhvervslivet og dets interesseorganisationer.
Christoph Ellersgaard, forfatter

Det viser en omfattende analyse af magtstrukturen i Danmark, foretaget af to sociologer og Ph.d-studerende ved Københavns Universitet, Christoph Ellersgaard og Anton Grau Larsen.

De to hovedkombattanter i valgkampen, Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt, indtager således henholdsvis plads nummer 143 og 203 på listen over den danske magtelite.

Nr. 17 på listen over magteliten, A.P. Møller-Mærsks topchef Nils Smedegaard Andersen med en årsløn på 25 millioner kroner, er således en sikker vinder, uanset hvem der sidder på statsministerposten. Mærsk-koncernen har i øvrigt flere topdirektører placeret på listen og indtager således en plads i magtens centrum i Danmark.

- Kernen af magten ligger hos erhvervslivet og dets interesseorganisationer. De fylder mest i magtelitens netværk og er dem, der former netværket mest, forklarer Christoph Ellersgaard til Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: Pengemagt eller folkemagt

Han har sammen med Anders Grau Larsen netop udgivet en bearbejdet udgave af analysen i en bog med titlen "Magteliten - hvordan 423 danskere styrer landet". 

Pengemagten styrer

Når virksomhedsejere og deres direktører udgør kernen i magteliten, skyldes det ikke kun, at de og deres organisationer udgør 52 procent af magteliten, men i høj grad også at de går igen i mange politiske kommissioner og udvalg, i private fonde, universitetsbestyrelser, i kulturlivet, i medierne og på forskningscentre.

De to Ph.d.-studerende Christoph Ellersgaard og Anders Grau Larsen har netop udgivet en bearbejdet udgave af deres analyse i en bog med titlen "Magteliten - hvordan 423 danskere styrer landet". De har nu planer om at udbygge forskningsprojektet.
Thomas Sjørup

De to Ph.d.-studerende Christoph Ellersgaard og Anders Grau Larsen har netop udgivet en bearbejdet udgave af deres analyse i en bog med titlen "Magteliten - hvordan 423 danskere styrer landet". De har nu planer om at udbygge forskningsprojektet.

- De er ikke kun forretningsfolk. Igennem deres forbindelser er de også beslutningstagere, der kan påvirke hele samfundet, påpeger Christoph Ellersgaard.

Nummer to på listen, Lars Nørby Johansen, sidder således i bestyrelserne for Falck, Georg Jensen, Rockwool Fonden, DONG Energy, Codan. Flere steder er han formand. Han er også bestyrelsesformand for Fonden for Entreprenørskab og formand for Danmarks Vækstråd. Han har dermed stor indflydelse på politiske beslutninger om vækst og økonomi.

I alt udgør topdirektører, virksomhedsejere og repræsentanter for deres organisationer 52 procent af netværket. Blandt de ti, der topper listen over de mest magtfulde danskere, er de seks virksomhedsejere, formænd for virksomhedsbestyrelser eller topdirektører.

Hvad der måske kan overraske, er at der er fire faglige ledere på magtelitens top ti-liste. 

- De faglige ledere udgør kun 13 procent af netværket og er placeret i dets yderkant. Men i og med at fagbevægelsen koncentrer topposterne hos nogle få, er de faglige ledere relativt højt placeret, fordi de har mange forbindelser til de øvrige centrale personer i netværket, uddyber Christoph Ellersgaard.

Jurister og økonomer er også repærsenteret i magteliten. Men kun dem, der taler erhvervslivets interesser, påpeger de to sociologistuderende.

Fælles opfattelse i eliten

I magteliten bliver synspunkter og løsninger på samfundsproblemer samstemt. Der hersker en fælles opfattelse af, hvad der er "nødvendighedens politik". Det indebærer blandt andet medlemskab af det EU, der fungerer som hjemmemarked for de store virksomheder og sikrer dem de bedst mulige konkurrencebetingelser på verdensmarkedet. Og det indebærer skabelsen af den konkurrencesstat, som listens nummer 258, finansminister Bjarne Corydon, også er fortaler for.

- Og her er der jo et spændende politisk dilemma ved at søge indflydelse via dette her netværk for folk, der er tilknyttet sociale bevægelser og fagbevægelsen, og samtidig være loyal overfor sit bagland. Det er også noget, vi forsøger at beskrive i vores bog, siger Christoph Ellersgaard.

De to Ph.d.-studerende har planer om at videreføre og udbygge forskningsprojektet, og har i den forbindelse oprettet hjemmesiden www.magtelite.org, hvor man også kan få flere oplysninger om projektet og eventuelt donere penge til formålet.

"Magteliten - hvordan 423 danskere styrer landet" er udgivet af Politikens forlag, koster 250 kroner, og kan blandt andet købes i Arbejderens reception.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. jun. 2015 - 16:00   24. jun. 2015 - 20:49

Pengemagt

he@arbejderen.dk
Magtelitens top ti

I 2012 sad disse ti personer i centrum for det netværk på 423, der ifølge bogen "Magteliten" styrer Danmark:

  1. Thorkild E. Jensen, formand for Dansk Metal og CO-Industri
  2. Lars Nørby Johansen, tidl. Falck-chef og bestyrelsesformand/medlem i mange virksomhedsbestyrelser
  3. Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF
  4. Lars Goldschmidt, direktør i dansk industris brancheorganisation DI
  5. Jørgen Mads Clausen, ejer af Danfoss
  6. Sten Scheibye, tidl. topchef i Coloplast og bestyrelsesformand/medlem i mange virksomhedsbestyrelser
  7. Thomas Hofman-Bang, topchef i NKT Holding
  8. Peter Schütze, tidl. Nordea-chef og bestyrelsesformand/medlem i mange virksomhedsbestyrelser
  9. Kim Simonsen, formand for fagforbundet HK
  10. Harald Børsting, formand for hovedorganisationen LO