22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mange kommuner overvejer at spare på rengøring

Trods læren fra corona

Mange kommuner overvejer at spare på rengøring

FOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.

FOTO: PN
1 af 1

13 kommuner har konkrete spareforslag på rengøringen med i deres oplæg til næste års budget, viser en rundspørge, Epinion har foretaget for fagforbundet FOA. 

Jeg er helt ærligt både rystet og overrasket. Hvis vi har lært noget af coronakrisen, så er det, at hygiejnisk rengøring virker.
Pia Heidi Nielsen, FOA

Kun 39 procent af kommunerne i undersøgelsen siger, at de i 2021 vil fastholde den opprioritering af rengøringen, der har vist sig så vigtig under coronakrisen. Resten har enten besluttet sig for at droppe den ekstraordinære indsats på rengøringsområdet eller er uafklarede omkring prioritering af rengøringen.

– Jeg er helt ærligt både rystet og overrasket. Hvis vi har lært noget af coronakrisen, så er det, at hygiejnisk rengøring virker. Ikke alene har vi holdt epidemien stangen, men vi har også haft held til næsten at afskaffe den almindelige influenza og andre smitsomme sygdomme, og så kommer kommunerne med den her melding. Det giver ingen mening, siger Pia Heidi Nielsen, sektorformand for Kost- og Servicesektoren i FOA.

Mange har ikke opprioriteret rengøring

Epinion har på vegne af FOA interviewet 71 kommunalchefer om kommunernes budgetplaner. 13 chefer fortæller, at de har nedskæringer på rengøringen med i de sparekataloger, der er udarbejdet i forbindelse med budgetlægningen for 2021.

– Det er jo hul i hovedet, at vi forlanger, at almindelige borgere skal indordne sig under myndighedernes restriktioner, hvis kommunerne så ignorerer helt basal hygiejnisk rengøring, som vi ved virker, konstaterer Pia Heidi Nielsen.

Kommunerne har i år fået ekstra tilskud fra staten til ekstra rengøring i for eksempel daginstitutioner samt på skoler og plejehjem under coronakrisen. Alligevel fortæller 11 procent af kommunerne, der deltager i undersøgelsen, at de ikke har opprioriteret rengøringen i år.

Lige nu ser det ikke ud til, at kommunerne vil få dækket merudgifter til rengøring i 2021. Det betyder, at en del kommuner planlægger at gå tilbage til rengøringsniveauet fra før coronakrisen. Det siger 10 procent, at de vil gøre, mens en enkelt procent planlægger et endnu lavere niveau for rengøringen end før coronaepidemien.

49 procent af de kommunalchefer, der er med i undersøgelsen, siger, at det enten er uafklaret, eller at de ikke ved, hvordan niveauet for rengøring vil være til næste år.

Kun 39 procent af kommunerne siger klart ja til, at der vil ske en opprioritering af rengøringen i 2021 i forhold til tiden før corona.

Efterlyser melding fra Christiansborg

Pia Heidi Nielsen understreger, at det ikke er ny viden, at rengøring og hygiejne afbryder smitteveje og forhindrer eller mindsker infektioner. Det har man længe arbejdet efter på hospitaler, men corona har tydeliggjort, at en virus ikke kender forskel på, om den er på et hospital, et plejehjem, en daginstitution eller et helt fjerde sted. Den smitter og kan koste liv, uanset om den lever på legetøj eller operationsudstyr.

– Det er skræmmende at tænke på, at i en tid, hvor patienter sendes hurtig hjem fra sygehusene, og sundhedsopgaverne i højere grad varetages af kommunerne, så forvalter de elementær hygiejnisk viden og tiltag på den måde, siger Pia Heidi Nielsen.

– Det kalder på en central melding fra Christiansborg om, at man vil opprioritere hygiejne- og rengøringsområdet til næste år og de kommende år, tilføjer hun.

København går tilbage til niveau før corona

Enhedslisten kæmpede forgæves for at sikre en opprioritering af rengøringen i de københavnske institutioner op til vedtagelsen af byens budget for 2021.

Københavns Kommune vedtog med budgettet for 2019 en stor nedskæring på rengøringsområdet. Hundredvis af rengøringsfolk er blevet fyret eller sat ned i tid. Under coronaepidemien blev nedskæringerne sat på pause, og der kom flere midlertidigt ansatte på området.

Enhedslisten foreslog, at de midlertidige ansættelser blev lavet om til faste job. Men det endte med, at partiet ikke kom med i budgetaftalen, og der skete ikke en varig opprioritering af rengøringen.

Det vækker utilfredshed rundt omkring i byens institutioner.

"Henover en årrække har der været sparet på rengøringen i daginstitutionerne. Rengøringspersonalet har efterhånden kun tid til at klare den mest basale rengøring. Da de københavnske daginstitutioner genåbnede i foråret, var man derfor nødsaget til at ansætte 300 nye rengøringsmedarbejdere. Disse personer blev imidlertid kun ansat kortvarigt. Og nu, mens coronaen stadig hærger, er vi allerede tilbage til den gamle hverdag, hvor der ikke bliver gjort grundigt rent", skriver for eksempel forældrerådet i Vinkelager Børnehus i Vanløse i en udtalelse, der blev vedtaget på forældrerådsmøde den 10. september.

Forældrerådet opfordrer kommunen til at oprette 300 faste stillinger i rengøringskorpset som et værn mod infektioner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. sep. 2020 - 13:23   17. sep. 2020 - 15:13

Budget 2021

ur@arbejderen.dk