Virksomhedernes døre er i stor stil lukket for mange af de unge, som er i gang med en uddannelse på en af landets erhvervsskoler.
Blot tre ud af ti virksomheder tager lærlinge og elever ind, viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Erhvervsskoleelevernes Organisation (EEO) anklager arbejdsgiverne for ikke at leve op til deres ansvar i forhold til at ansætte lærlinge.
– Virksomhederne har ansvaret for at oplære os, og alle undersøgelser viser, at det er en god investering at have en lærling, alligevel tør arbejdsgiverne ikke at investere i os, vurderer formand for EEO Morten Ryom.
Unge mister uddannelse
Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at hele 13.200 elever mangler en praktikplads i et firma.
Ifølge AE er antallet af lærlinge, som mangler praktikplads fem procent flere end på samme tid sidste år - og det højeste antal siden 2004.
– Så man kan ikke ud fra de her tal sige, at problemet er forsvundet. Tværtimod, siger senioranalytiker hos AE, Mie Dalskov Pihl.
Fordelingen af elever i henholdsvis skolepraktik og erhvervspraktik er i øjeblikket 60-40.
Ud af de 13.200 elever uden en praktikplads er 5.400 heller ikke i skolepraktik, og de bliver enten forsinket eller får aldrig en uddannelse, lyder det fra AE.
Samtidig ser det sløjt ud for regeringens målsætning om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre mindst en ungdomsuddannelse i 2015.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278