29 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Med Folkebevægelsen mod EU på Vesterbros Torv

Liste N sætter slutspurten ind

Med Folkebevægelsen mod EU på Vesterbros Torv

De sidste dage og timer frem mod valget på søndag skal bruges til at nå ud til så mange tvivlere som overhovedet muligt. Det gælder også for Folkebevægelsen mod EU, som kæmper for at bevare sit mandat i EU-parlamentet. Arbejderen var med da Liste N-kandidaten Lave K. Broch tirsdag var på gaden i København.

Lave K. Broch kæmper for hvér en stemme til Folkebevægelsen mod EU's liste N. Her er han faldet i snak med en forbipasserende på Vesterbros Torv i København, der får et par ord og en valgavis med på vejen, mens hun venter på grønt lys.
FOTO: Morten Larsen
Lave K. Broch kæmper for hvér en stemme til Folkebevægelsen mod EU's liste N. Her er han faldet i snak med en forbipasserende på Vesterbros Torv i København, der får et par ord og en valgavis med på vejen, mens hun venter på grønt lys.
FOTO: Morten Larsen

– Så... Nu er jeg allerede løbet tør... Jeg må hen til bilen og hente nogle flere aviser...

Den ene af de to spidskandidater på Folkebevægelsen mod EU's liste N, Lave K. Broch, har travlt med at dele valgaviser og hans personlige foldere ud til forbipasserende på Vesterbros Torv midt i København.

Jeg har talt med flere hundrede vælgere. Flere er blevet overbevist om at stemme på liste N. Nogle har meldt sig ind i Folkebevægelsen.
Lave K. Broch, Folkebevægelsen mod EU

Det er tirsdag eftermiddag og Arbejderen er hoppet med den ene af Folkebevægelsen mod EU's valgbiler.

Der er mindre end en uge tilbage til at overbevise vælgerne om at sætte kryds ved liste N på valgdagen på søndag. Folkebevægelsen mod EU's kandidater og aktivister over hele landet har sat slutspurten ind.

45 dage på vejene

For Lave K. Broch har valgkampen været i gang længe. Det er hans dag nummer 45 på farten. Siden 6. april har Lave K. Broch kørt Danmark rundt i sin kampagnebil med bagagerummet fyldt med et stort beach-flag, små flag, Liste N-valgaviser og hans personlige folder.

Han har sagt sit job for at kæmpe på fuld tid for et godt valg til EU-modstanden. Han har købt en bil, som er blevet pimpet op med banner på siden: "Ja til samarbejde og demokrati – Nej til EU-staten".

I dag er bilen parkeret midt på Vesterbros Torv i København.

Aktivister i orange veste med "Kryds N" og "Ud af EU" mandsopdækker hjørnerne på torvet. Ingen går fri. Travle vælgere med barnevogne og cyklister der holder for rødt får en valgavis og en Lave K. Broch-folder i hånden, som de kan lægge i cykelkurven.

Folkebevægelsen har hejst et beach-flaget så man på 100 meters afstand kan se, at Vesterbros Torv nu er indtaget af folk der vil "Tag magten tilbage", som der står på banneret. I lygtepælene rundt omkring på pladsen hænger der allerede Liste N-plakater.

En snak om budgetloven

Den første der standser op er en kvinde, der overvejer at stemme på Enhedslisten til EU-parlamentsvalget, fordi dem plejer hun at stemme på til Folketingsvalget.

Lave K. Broch tager snakken.

– Du skal selvfølgelig stemme efter din overbevisning. Men der er tale om to forskellige valg – et valg til Folketinget og et valg til EU-parlamentet. Så du har mulighed for at stemme på Enhedslisten til folketingsvalget og på en EU-modstander fra Folkebevægelsen mod EU til EU-parlamentsvalget.

Kort efter stopper endnu en forbipasserende op for at tage en snak. Han har været restauratør i 11 år. Han er 62 år og er blevet sat på integrationsydelse.

– Som selvstændig restauratør oplevede jeg, hvordan EU's indviklede regelværk og bureakrati på fødevareområdet gjorde det svært få en lille selvstændig virksomhed som min. Det var umuligt at gennemskue de mange regler. Efter at have været arbejdsløs i længere tid er jeg nu blevet sat på integrationsydelse og har kun få tusinde kroner at leve for hver måned. Jeg er glad for København, hvor jeg har boet i 19 år. Men nu har jeg sagt min lejlighed op, fordi den er for dyr for mig, fortæller manden.

Lave K. Broch svarer:

–  EU's finanspagt og budgetlov begrænser hvor mange penge medlemslandene kan bruge på de offentlige finanser. Det har konsekvenser for eksempelvis de sociale ydelser.

Han tager sin folder frem og læser op fra den: "EU-kommissionens formand Juncker og EU-præsident Tusk tjerner over 240.000 kroner om måneden – mens EU's egne tal viser, at 17 procent af borgerne i EU trues af fattigdom..."

Manden får folderen og trasker afsted...

Gode oplevelser – i regn, sne og sol

I disse dage er Lave i København og omegn. Men han har gennem valgkampen besøgt en række større og mindre byer i hele Danmark – som Kalundborg, Sorø, Frederikssund, Nykøbing Sjælland, Grenaa, Randers, Ebletoft, Frederikshavn, Sæby, Hjørring, Blokhus, Thisted, Nykøbing Mors, Skive, Viborg og Hvide Sande.

– Det har været vigtigt for mig også at nå ud til de små byer og samfund i Danmark. Og det betyder faktisk meget for indbyggerne de steder. De føler sig glemt og jeg har flere gange oplevet at være den eneste politiske de har mødt under valgkampen.

Overalt hvor Lave K. Broch kommer på besøg står aktive EU-modstandere klar til at hjælpe med at dele materiale ud. Han har delt ud i strålende solkskin, regnvejr og snevejr...

Lave K. Broch tror på, at det nok skal lykkes for Folkebevægelsen at genvinde sit mandat. Men Folkebevægelsen har ikke en stor pengekasse. Bevægelsen har op til valget samlet én million kroner ind blandt sine medlemmer. Pengene er gået til plakater og personlige foldere til kandidaterne på liste N og til at trykke en avis, der er blevet husstandsomdelt af aktive unionsmodstandere over hele landet.

– Jeg har talt med flere hundrede vælgere. Flere er blevet overbevist om at stemme på liste N. Nogle har meldt sig ind i Folkebevægelsen. Det nytter at komme på gaden og komme i dialog med folk, siger Lave K. Broch.

Derfor har han reserveret den store plads ved Nørreport Station fra klokken 10 til 19 på valgdagen.

Stand up for liste N

Han har haft en masse gode oplevelse på sin danmarksrejse i EU-modstandens tegn og med endemålet: Liste N til Bruxelles.

I Randers sagde en del "nej, tak" til hans folder og avis. Nykøbing Sjælland var den eneste by, hvor der ikke i forvejen var aktive EU-modstandere til at tage imod kampagnebilen og hjælpe med uddeling. Men fem minutter før Lave K. Broch pakkede bilen sammen, kom der en.

Også i andre byer har forbipasserende meldt sig ind efter en snak med Lave K. Broch – og de vil ikke bare være medlemmer, de vil også være aktive og hjælpe til med at sprede Folkebevægelsens materialer.

Udfordringen er at overbeviser tvivlerne om at stemme på Folkebevægelsen. Men han møder også sofavælgere og boykottere.

– Folkebevægelsen er udfordret af, at flere af vores vælgere er frustrerede over EU og ikke føler at det nytter at stemme og boykotter EU-parlamentsvalget. Mit argument for at stemme er, at forsvarsministeren og flere partier allerede har varslet en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet. Derfor er det vigtigt, at Folkebevægelsen fortsat er sikret en stemme i EU-parlamentet og dermed i den offentlige debat. Der er ingen tvivl om, at en stærk folkebevægelse er forudsætningen for, at vi kan vinde endnu en folkeafstemning om et dansk EU-forbehold. 

Dagen før kørte Lave K. Broch Liste N-bilen til Sankt Hans Torv på Nørrebro. Her stødte standup-komikeren Sebastian Dorset til for at bakke op om Folkebevægelsen mod EU.

– Jeg støtter Folkebevægelsen, fordi den tværpolitiske, velbegrundede EU-kritik er vigtigere end nogensinde. Dels fordi at ukritisk EU-begejstring er blevet en forudsætning for en plads i den danske elite, og dels fordi EU-kritikken er for vigtig til at vi kan overlade den til det yderste højre. Jeg mener sagtens, at vi kan samarbejde europæisk, uden at det skal betyde at landene skal styres af de samme neoliberale principper.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. maj. 2019 - 10:12   23. maj. 2019 - 11:09

EU-valg 2019

ml@arbejderen.dk