Den stigende grad af udlicitering sætter sig præg på kommunalvalgskampen i mange byer. Både Enhedslisten, kommunisterne og flere lokale lister går til valg med krav om stop for udlicitering.
Siden strukturreformen i 2007 er andelen af kommunale opgaver, der er udliciteret, steget fra år til år. Sidste år drejede det sig om 25,4 procent af kommunernes opgaver ifølge kommunernes egne regnskabstal. Det var en stigning på 0,4 procent i forhold til året før.
65 af landets 98 kommuner har siden det sidste kommunalvalg for fire år siden skruet op for udliciteringen.
Jeg har fået mere arbejde til mindre løn. I forvejen arbejder jeg så hårdt, at jeg har ondt i nakke og skuldre.
Onanong Mueangse, rengøringsassistent
Den nuværende regering har afskaffet VK-regeringens årlige stigende krav om, at en vis andel af de kommunale opgaver skal udliciteres. Alligevel fortsætter andelen af udliciterede opgaver med at stige.
- Det hænger sammen med, at der er et besparelsespotentiale, og at kommunerne har en stram økonomi, siger Ulf Hjelmar, kommunalforsker ved KORA (Det Nationale institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning).
KORA mener, at der kan hentes besparelser på mellem fem og 15 procent ved udlicitering på de tekniske områder.
- På velfærdsområderne kan vi ikke dokumentere en økonomisk gevinst ved at udlicitere, siger Ulf Hjelmar.
Højere tempo
Han understreger, at når der skal ses på muligheden for at spare penge ved udlicitering skal man fratrække udgifterne til at gennemføre selve udliciteringsprocessen og den efterfølgende kontrol af leverandøren. Samtidig skal der også bruges penge til at sikre et beredskab, hvis den nye leverandør ikke lever op til sine forpligtigelser.
- Når der alligevel kan spares penge ved at udlicitere de tekniske opgaver, skyldes det blandt andet, at arbejdstempoet bliver sat op og de nye leverandører klarer sig med færre folk, siger Ulf Hjelmar.
Der er gennemført meget få videnskabelige undersøgelser i Danmark af de konsekvenser, udliciteringer har for de ansatte. Ulf Hjelmar har været med til at skrive en endnu ikke offentliggjort artikel til et amerikansk tidsskrift. Her har man samlet internationale og enkelte danske studier i konsekvenserne på kort sigt for de ansatte.
- Der er både positive og negative konsekvenser, men de negative er størst, siger Ulf Hjelmar.
- Der bliver skåret ned i arbejdsstyrken, arbejdsvilkårene bliver dårligere, lønnen falder, der er færre personalegode, lavere jobtilfredshed og sammensætningen af ansatte ændres, så der bliver flere med kort uddannelse og færre kvalifikationer, forklarer han.
Modsat meldes der i nogle af studierne om positive konsekvenser som et mere dynamisk arbejdsmiljø, mere fleksibilitet, mindre stress og større indflydelse på egen arbejdssituation.
- Generelt set er studierne fra Danmark og resten af Skandinavien knap så negative, som det samlede billede, forklarer Ulf Hjelmar. Men han understreger samtidig, at der kun er et spinkelt grundlag at vurdere situationen i Danmark på. Der er brug for mere forskning på området.
Lettere at udlicitere
Rapporter fra udliciterede ansatte i Danmark bekræfter billedet af de negative konsekvenser, som den videnskabelige artikel beskriver.
For knap to uger siden demonstrerede 60 rengøringsassistenter i Viborg mod kommunens udlicitering af rengøringen. De mødte op i byrådssalen til en tavs protest under et byrådsmøde.
Med virkning fra august sidste år blev rengøringen i Viborg udliciteret til to nye firmaer. Kommunen regner med at spare 16 millioner om året på den konto. Det sikres ved at skære i antallet af ansatte. Ud af 130 rengøringsassistenter er 25 blevet fyret og resten sat 25-75 procent ned i tid.
- Jeg har fået mere arbejde til mindre løn. I forvejen arbejder jeg så hårdt, at jeg har ondt i nakke og skuldre, siger Onanong Mueangse til fagbladet 3F.
Hun gør rent på Overlund Skole og SFO. For fem år siden var der seks en halv fuldtidsansatte til at gøre rent. I dag er der to.
Arbejderen har gennem de seneste måneder beskrevet en række andre konkrete udliciteringssager. Kultur og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune har udliciteret rengøringen på biblioteker, medborgerhuse og sportshaller, Brøndby Kommune har udliciteret skolerengøringen og renovationen i Guldborgsund er overtaget af et nyt firma. I alle tilfælde er konsekvensen for de ansatte dårligere løn- og arbejdsforhold.
Den nuværende regering har gjort det lettere for kommunerne at udlicitere. En ændring af serviceloven, som trådte i kraft den 1. april, har gjort det muligt at udbyde flere og større opgaver på ældreområdet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278