10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mindre tidstyranni i ældreplejen

Kommuner dropper registrering

Mindre tidstyranni i ældreplejen

Flere kommuner dropper at registrere tidsforbruget på ydelser til ældre, viser rundspørge blandt ældrechefer. Færre kommuner kræver tidsregistrering

I mange kommunerne slipper hjemmehjælperne i dag for at registrere, hvornår de kommer, hvornår de går, og hvor lang tid de bruger på den enkelte opgave.
FOTO: Casper Christoffersen / Scanpix
1 af 1

Den omstridte tidsregistrering af hjemmehjælpernes arbejde hos landets ældre er kraftigt på retur, skriver Politiken.

For fem år siden krævede 47 procent af landets kommuner registrering af tidsforbruget, men i dag er andelen faldet til 21 procent. Det fremgår af en rundspørge til kommunernes ældrechefer, som fagforbundet FOA har gennemført både i 2009 og nu igen i 2014.

Hr. Jensen får hverken mere eller mindre hjælp end før, men der er større frihed til at styre, hvad tiden skal bruges på.

- Man er begyndt at anerkende medarbejderes faglighed og sætter spørgsmålstegn ved, om registrering af minutter nu også er den rigtige måde at styre på, siger Tine Rostgaard, der er professor i ældrepleje på Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet, til Politiken.

Både Ældre Sagen som FOA bifalder udviklingen.

- Det kan vi selvfølgelig kun glæde os over. Vi så gerne, at endnu flere kommuner tog samme beslutning, for det giver ikke mening, at vores medlemmer ude i ældreplejen skal dokumentere side op og side ned, hvad de foretager sig, i stedet for at tage sig af de ældre, siger Karen Stæhr, sektorformand i FOA, til Politiken.

Udviklingen ligger i tråd med anbefalinger fra både Ældrekommissionen og Produktivitetskommissionen, som begge barslede med rapporter i 2013.

Københavns Kommune er en af dem, der har gjort op med stopurene. Plejepersonalet skal nu hverken notere, når de kommer og går, eller registrere hver enkelt ydelse de udfører for den ældre under hjemmebesøget. Det stoppede i 2012.

Samtidig har kommunen ændret den måde, ældre borgere bliver tildelt hjælp på. Før blev hr. Jensen visiteret til en række af 88 forskellige detaljerede ydelser, som for eksempel den øvre toilette (vask af ansigt, hals, arme og hænder, red.), påklædning og anretning af morgenmad, der alle skulle vare et bestemt antal minutter.

I dag tildeles han en såkaldt besøgsblok, der for eksempel kan hedde "moderat støtte til personlig pleje - morgen". Hr. Jensen får hverken mere eller mindre hjælp end før, men der er større frihed til at styre, hvad tiden skal bruges på.

/Ritzau/

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. mar. 2014 - 10:19   10. mar. 2014 - 10:29

Hjemmehjælp

Leveret af Newspaq
Mindre hjemmehjælp
  • I 58 procent af kommunerne er antallet af ældre, som får hjemmehjælp til praktiske opgaver som rengøring, faldet fra 2011 til 2012.  I samme periode faldt antallet af ældre, som får hjælp til personlig pleje i 41 procent af kommunerne.
  • I 2011 fik 71 procent af hjemmehjælpsmodtagerne gjort rent hver 14 dag, mens 18 procent havde hjælp til rengøring hver tredje uge. Året efter var de tilsvarende tal 66 procent og 28 procent. 

Kilde: "Den kommunale hjemmepleje 2012" lavet af TNS Gallup.