09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Minister har ingen plan om at redde VUC'er i yderområder

Debat på samråd

Minister har ingen plan om at redde VUC'er i yderområder

Undervisningsminister Merete Riisager gjorde klart på samråd, at regeringen ikke vil gøre noget for at redde de VUC-afdelinger, der er lukningstruede.

Undervisningsminister Merete Riisager i et tidligere samråd.
FOTO: Philip Davali/Scanpix Ritzau
1 af 1

Til august lukker otte undervisningssteder for voksne, de såkaldte VUC-afdelinger. Alle otte skoler er placeret i yderområder som for eksempel Hirtshals, Brovst, Grindsted og Frederiksværk.

Hvis der bliver ved med at komme besparelser kan vi ikke blive ved med at sikre tilbud i de mindre byer. 
Lene Yding, VUC Nord

Derudover er yderligere 13 VUC-afdelinger i yderområder lukningstruede.

Men det er ikke en udvikling, der kalder på nye initiativer fra regeringens side, slog undervisningsminister Merete Riisager fast, da hun i tirsdags var kaldt i samråd om sagen af Socialdemokratiet.

– På trods af de bebudede lukninger vil vi fortsat have et bredt og varieret udbud af almene voksenuddannelser, sagde ministeren på samrådet. 

Store nedskæringer

Magnus Heunicke fra Socialdemokratiet pegede på regeringens omprioriteringsbidrag som en afgørende årsag til lukningen af VUC-afdelinger. Omprioriteringsbidraget betyder, at der hvert år spares to procent på uddannelsesområdet.

– Siden 2015 har det ført til, at der er skåret 600 millioner kroner på VUC-skolerne, erklærede Magnus Heunicke.

Dertil kommer andre nedskæringer. VUC-skolernes egen opgørelse viser, at de samlet set er blevet beskåret med 1,6 milliarder de sidste fire år.

Men Merete Riisager afviser, at det er nedskæringer, der er årsag til de lukningstruede VUC-skoler. 

– Omprioriteringsbidraget er et vilkår, som skolerne har kendt til i lang tid og haft mulighed for at tage højde for. Lukningerne handler i høj grad om problemer med et tilstrækkeligt elevgrundlag, sagde ministeren på samrådet. Hun henviste til, at oprettelsen af den Forberedende Grunduddannelse (FGU) flytter de unge elever fra VUC til FGU. Det svarer til omkring en femtedel af alle VUC-elever.

– Vi var klar over, at der ville komme en nedgang i elevantallet på VUC som følge af FGU-reformen. Derfor er de bebudede skolelukninger ingen overraskelse, sagde ministeren og forklarede, at der vil komme omkring 80 nye FGU-skoler rundt omkring i landet.

Også den lave arbejdsløshed er en årsag til faldende antal VUC-elever, erklærede Merete Riisager.

HF & VUC Nord, der driver VUC-undervisning i ni nordjyske kommuner, er blandt dem, der er ramt af skolelukninger. VUC-afdelingerne i Brovst og Hirtshals lukker til sommer, og skolen i Hadsund er også lukningstruet.

Pressede skoler

– Det er ikke forkert, det ministeren siger omkring manglende elevgrundlag. Men det forklarer ikke det hele. Når vi oveni de problemer også bliver udsat for økonomiske besparelser, bliver det rigtig svært at drive skolerne uden for de større byer. Og det er rigtig ærgerligt, hvis det også kommer til at omfatte områder, hvor der egentlig er befolkningsunderlag til at have et lokalt VUC-tilbud, som i Hadsund, siger Lene Yding, rektor på HF & VUC Nord.

I Hadsund er historien en anden end i Hirtshals og Brovst, forklarer hun. I Hirtshals er VUC-undervisningen i stort omfang flyttet ud på virksomhederne, mens andre i VUC-målgruppen har rimelig gode transportmuligheder til VUC i Hjørring.

– I Brovst er cirka halvdelen af VUC-kursisterne unge, der nu skal over på FGU. Der er for få kursister tilbage til at opretholde et ordentligt tilbud i Brovst. Derfor må kusisterne i stedet benytte VUC's tilbud i Aabybro, selvom de får længere transport, siger Lene Yding.

– Men i Hadsund og opland bor der mange, der har glæde af et lokalt VUC-tilbud. Nogle vil få meget lang transporttid, hvis de skal til Aalborg eller Hobro. Der vil være nogle, der ikke kommer afsted, konstaterer Lene Yding.

Hun oplyser, at halvdelen af VUC-eleverne har børn, og at mange har en del bøvl med i bagagen, som betyder, at de aldrig har fået taget en uddannelse.

Hvis regeringen mener noget med snakken om, at alle skal have adgang til uddannelse af høj kvalitet, uanset hvor de bor, bliver de nødt til at stoppe de konstante nedskæringer og udhulingen af VUC's opgaver, mener Lene Yding. 

– Hvis der bliver ved med at komme besparelser, kan vi ikke blive ved med at sikre tilbud i de mindre byer. Vores skoler i de større byer er også pressede. De er jo med til at finansiere de mindre afdelinger, forklarer hun.

Ministeren henviste på samrådet til, at VUC-centrene jo kan søge den pulje på 60 millioner kroner, der er afsat i FGU-aftalen til nødlidende VUC-afdelinger.

– Men for det første er det ikke ret mange penge. 20 millioner kroner om året i tre år. Og der er en masse begrænsninger på, hvad de penge kan bruges til, siger Lene Yding. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. apr. 2019 - 07:00   25. apr. 2019 - 09:43

Uddannelse

ur@arbejderen.dk
Lukning af VUC
  • I dag er der 85 VUC-afdelinger fordelt på 30 VUC-centre. 

  • Sommeren 2019 lukker otte VUC-afdelinger efter mange års økonomiske besparelser. De otte er: VUC i Hirtshals, Ebeltoft, Brovst, Grindsted, Frederiksværk, Rudkøbing, Frederikssund og Varde

  • Derudover er 13 undervisningssteder andre steder i landet lukningstruede på grund af massive besparelser på de seneste års finanslove samt den nye FGU-uddannelse.

  • Fra 2016 til 2019 er der samlet gennemført besparelser på området på 1,6 milliarder kroner ifølge Uddannelsesforbundet, Gymnasieskolernes Lærerforening og Danske HF og VUC.

  • VUC uddaner unge og voksne, som af den ene eller anden årsag ikke har taget den direkte vej gennem uddannelsessystemet.