Regeringen skal undersøge, hvor meget det vil koste at gøre den offentlige transport, bussen, tog og metro, gratis i de fire største byer i Danmark.
Sådan lyder forslaget fra Dansk Folkepartis nye klima- og energiordfører, Morten Messerschmidt.
De udgifter, vi har sparet, har finansieret forsøget med gratis busser.
Klaus Fæng, socialdemokratisk formand for Teknisk Udvalg i Holstebro Kommune
Han har sendt en række spørgsmål til transportminister Benny Engelbrecht for at få afdækket, hvor meget den enkelte dansker og samfundet kan spare ved at indføre gratis kollektiv transport:
Hvor meget vil danskernes udgifter til transport falde, hvis der bliver indført gratis kollektiv trafik? Hvor meget vil samfundet spare i kraft af mindre trængsel og færre investeringer i veje ved at indføre gratis kollektiv trafik?
Hvor meget vil samfundet spare som følge af færre døde og kvæstede? Hvor meget vil samfundet spare i kraft af færre dødsfald og sygedage som følge af mindre luftforurening ved indførelse af gratis kollektiv trafik?
Enhedslisten bakker op
Forslaget om gratis kollektiv trafik har flere gange været til debat herhjemme. Senest ved Folketingets åbning i 2017. Dengang var både Socialdemokratiet og DF imod forslaget, fordi de ikke kunne finde pengene.
Op til valget i 2015 foreslog Alternativet, at al kollektiv trafik skulle være gratis. Og Enhedslisten har foreslået et prisstop i den kollektive trafik:
– Gratis kollektiv transport er en glimrende ide. I vores klimaplan foreslår vi at nedsætte taksterne med 30 procent, siger Enhedslistens transportordfører Henning Hyllested.
Styrker små landsbyer
En række kommuner i Danmark har allerede indført gratis busser. Det drejer sig blandt andet om Ikast-Brande, Ærø, Norddjurs, Favrskov, Randers, Skanderborg, Herning og Holstebro.
I Lemvig Kommune har der kørt gratis busser internt i kommunen siden august 2008.
– Det har været en succes. De gratis busser har ført til flere passagerer, fortæller Venstres formand for Teknik- og Miljøudvalget i Lemvig Kommune, Steffen Husted Damsgaard, til Arbejderen.
Han er også formand for Landdistrikternes Fællesråd.
– De gratis busser har et socialt element. Vi vil gerne styrke de små landsbyer. Flere af vores landsbyer har meget at byde på – eksempelvis wellness, små butikker og gårdbutikker og et lægehus. Og så understøtter de gratis busser, at borgerne i de mindre byer kan komme til fritidsaktiviteter i Lemvig, fortsætter Steffen Husted Damsgaard.
– Ældre og borgere, der ikke har råd til bil, får bedre mulighed for at komme rundt. Og så håber vi på, at folk tager bussen sammen i stedet for at sidde i hver deres bil.
De gratis busser i Lemvig blev indført, da kommunen skulle udskifte billetsystemet. Kommunen fandt ud af, at udgifterne til indkøb og vedligeholdelse ville overstige indtægterne. Derfor blev busserne gratis.
Lemvig Kommune har også netop indført gratis flexbus i otte mindre landsbyer, hvor der ikke kører regionale busser.
En succes
Også Ikast-Brande Kommune har indført gratis busser i hele Ikast by.
– Det har været en stor succes. Det har fået flere til at tage bussen fremfor bilen. Hvis 15-20 personer flere tager bussen, så betyder det 15-20 færre biler på vejene. Det betyder mindre CO2-forurening, og det er godt for klimaet. Vi kan tydeligt mærke, at der er blevet færre biler i midtbyen. Og vores veje bliver mindre slidt, siger det socialdemokratiske medlem af Bygge- og Teknikudvalget i Ikast-Brande Kommune, Birthe Sørensen, til Arbejderen.
– De gratis busser sikrer, at borgerne kan komme til lægehuset, og vi har et gartneri med beskyttede arbejdspladser. Og de er med til at sikre, at vi fortsat kan have en række ungdomsuddannelser – som gymnaisum, pædagogseminarium, handelsskole, 10. klassecenter – i kommunen.
– Det har ikke kostet kommunen ekstra at indføre gratis busser. Det var faktisk lige så dyrt for kommunen, dengang vi havde billetautomater, der skulle vedligeholdes.
De gratis busser gør, at især kommunens udsatte borgere kan komme mere rundt.
– Blandt andet giver det enlige mødre uden bil mulighed for at hente deres børn i dagplejen, forklarer kommunalpolitikeren.
Overvejer at udvide gratisruterne
Holstebro Kommune har netop forlænget et forsøg med gratis busser på fire udvalgte strækninger i kommunen og overvejer nu at indføre flere gratis ruter.
– Vi overvejer at udvide antallet af gratis ruter. Vi håber på at kunne inspirere andre kommuner til at tage lignende initiativer. Flere kommuner har henvendt sig for at spørge os om, hvordan vi har gjort, og om det ikke er dyrt, og hvad vores erfaringer har været hidtil, siger den socialdemokratiske formand for Teknisk Udvalg i Holstebro Kommune, Klaus Fæng, til Arbejderen.
Kommunen indførte gratis busruter som en forsøgsordning, da man stod overfor at skulle investere mange penge i et nyt billetsystem.
– De penge sparede vi og afskaffede i stedet billetsystemet på fire ruter. Dermed sparer vi penge til dyr vedligeholdelse, når billetautomaterne går i stykker eller skal opdateres. Vi sparer også penge til billetkontrol. Alt i alt har de udgifter, vi har sparet, finansieret forsøget med gratis busser, uddyber Klaus Fæng.
Ved at forlænge forsøget i yderligere to år håber politikerne på at få konkrete data for, hvor mange flere der tager bussen, og hvor mange færre der tager bilen.
Klaus Fæng håber på, at de gratis busser vil få borgerne til at køre endnu mere med bus, end de gør i dag. Og at flere vil overveje at flytte til de mindre landsbyer, når busserne begynder at køre gratis i Idom, Råsted, Borbjerg, Ulfborg og Hvam Mejeriby.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278