I dag skal transportminister Hans Christian Schmidt og justitsminister Søren Pind påny svare på spørgsmål om Danmarks rolle i jagten på den amerikanske whistleblower Edward Snowden, som står bag omfattende afsløringer af USA's overvågning over hele verden.
Vi skal have afklaret, hvem der vidste hvad, før og efter man gav det amerikanske CIA-fly tilladelse til at holde i Kastrup.
Josephine Fock, Alternativets retsordfører
Spørgsmålene er foranlediget af, at Søren Pind for nylig indrømmede, at et amerikansk CIA-fly i juni 2013 stod i Kastrup Lufthavn i fem døgn. Formålet var angiveligt at transportere Snowden til USA, hvis han kom til Danmark.
Det er Alternativet og SF, der har kaldt de to ministre i samråd i Folketingets retsudvalg.
– Vi vil have det fulde billede af, hvad der er foregået og hvem der har taget beslutningerne. Det er ikke rimeligt, at danske ministre og myndigheder aktivt har medvirket til at forsøge at snuppe en mand som Snowden, der har givet os indsigt i den amerikanske efterretningstjeneste NSA's verdensomspændende overvågning, siger SF's retsordfører Lisbeth Bech Poulsen til Arbejderen.
– Jeg håber på, at vi vil få nogle konkrete svar fra de to ministre: Har danske myndigheder medvirket til, at Danmark reelt kunne have udleveret en mand til dødsstraf, der har medvirket til at vi har fået en global debat af USA's masseovervågning, tilføjer hun.
Alternativets retsordfører Josephine Fock, er enig:
– Vi skal have afklaret, hvem der vidste hvad, hvornår og hvor meget, før og efter man gav det amerikanske CIA-fly tilladelse til at holde i Kastrup. Og så ser jeg frem til at få afklaret, hvilke garantier den danske stat modtog fra USA om, at Snowden ikke ville blive udsat for tortur, dødsstraf eller umenneskelig behandling.
– Vi har nogle meget klare og tydelige forpligtelser – både over for de internationale menneskerettighedskonventioner og over for vores egen udleveringslov. Udleveringsloven betyder blandt andet, at hvis Snowden kom til Danmark, skulle han have adgang til en forsvarsadvokat og domstolsprøvelse ved en dansk domstol, før han kunne udleveres, siger Josephine Fock til Arbejderen og tilføjer:
– Det er vigtigt, at whistleblowere kan afsløre ulovligheder – også når det er staten, der begår dem.
Pind trækker i land
Sagen om Danmarks rolle i jagten på Snowden begyndte for alvor at rulle igen, da bloggeren og internetaktivisten Peter Kofod i december fik aktindsigt i flere dokumenter, blandt andet det amerikanske CIA-flys overflyvnings- og landingstilladelse, der bekræfter, at flyet har været i Danmark.
Det fik Enhedslisten til påny at stille spørgsmål. Og i sidste måned gentog justitsminister Søren Pind i folketingssalen igen og igen, at han ikke var bekendt med formålet med at det amerikanske regeringsfly i sommeren 2013 fik lov til at lande i Kastrup Lufthavn. Men det svar var "ikke dækkende", måtte ministeren indrømme få dage efter.
"Jeg må konstatere, at min besvarelse ikke var dækkende på dette punkt. Jeg er således efterfølgende blevet opmærksom på, at det af baggrundsmaterialet til besvarelse af spørgsmålet fremgår, at formålet med flyets tilstedeværelse i Københavns Lufthavn angiveligt har været at have mulighed for at kunne transportere Edward Snowden til USA, såfremt han måtte blive udleveret fra Rusland eller et andet land", skrev justitsminister Søren Pind i et svar til Folketinget.
Klar til at bryde internationalt princip
Også Edward Snowden selv har blandet sig i den danske debat. Han mener, at de danske myndigheder var klar til at forbryde sig mod sine internationale forpligtelser for at hjælpe USA
"Justitsministeren synes at bekræfte, at Danmark havde intentioner om at bryde princippet om non refoulement, da jeg søgte asyl", skrev Edward Snowden på Twitter ovenpå justitsministerens indrømmelse.
Non refoulement-princippet er en af hjørnestenene i flygtningekonventionen. Princippet slår fast, at ingen må blive udleveret til hjemlandet, hvis de risikerer at blive udsat for overgreb som politisk forfølgelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278