19 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mjølnerparken fremlægger sin egen plan

Beboere fejer salg af bordet

Mjølnerparken fremlægger sin egen plan

Det kan lade sig gøre at leve op til ghettopakkens krav og samtidig bevare de almene boliger, uden at sælge og uden at tvangsflytte lejere, fastslår beboerne i Mjølnerparken.

Mjølnerparken behøver slet ikke at blive solgt, mener beboerne, som har udarbejdet en plan for at leve op til regeringens ghettoplan uden at skulle tvangsflytte beboere.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Det er ikke nødvendigt at sælge de almene boliger i Mjølnerparken i København for at leve op til regeringens krav om, at der maksimalt må være 40 procent almene familieboliger inden 2030.

Hvis vi først sælger ud af vores almene boliger, så kommer de aldrig tilbage igen.
Muhammad Aslam, beboerformand i Mjølnerparken

Det mener beboerne i Mjølnerparken, som har udarbejdet deres egen plan for området for at leve op til regeringens krav. 

Planen blev fremlagt på at offentligt debatmøde i mandags, hvor blandt andre Københavns kommunes kultur og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde, og teknik- og miljøborgmester, Nina Hedeager Olsen, deltog.

Byg nyt og ommærk

Regeringens ghettoplan pålægger boligområderne på den såkaldte "hårde ghettoliste" – blandt andet Mjølnerparken – at nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 procent af den samlede boligmasse inden 2030. Det kan ske ved nedrivning eller salg, men også ved nybyggeri eller ved at omdanne eksisterende familieboliger til eksempelvis ældre- eller ungdomsboliger.

Beboernes plan sikrer, at boligerne ikke bliver solgt, men bliver bevaret som almene.

– Hvis vi øger mængden af boliger og samtidig ommærker en række almene familieboliger til ungdoms- og ældreboliger, så får vi tippet balancen, så de de almene familieboliger vil udgøre mindre end 40 procent af samtlige boliger i Mjølnerparken, siger beboerformand Muhammad Aslam til Arbejderen.

Politikerne i København har allerede besluttet at bygge nye ungdomsboliger i Mjølnerparken. Herudover har man besluttet at indrette penthouselejligheder i de nuværende taglejligheder.

– Hvis vi i stedet for penthouselejligheder bygger ungdomsboliger, så kommer vi endnu tættere på målet Herudover kan man løbende ommærke de 100 boliger, der er midlertidigt udlejet, til ungdoms- og ældreboliger. Studerende lejer sig allerede i dag ind i lejligheder med fælles bad, toilet og køkken. Hvorfor skulle vi ikke også tilbyde den mulighed? Vi kan endda gøre det til en meget billig husleje på cirka 2500 kroner om måneden, opfordrer Muhammad Aslam.

Bo-Vita vil sælge

Boligselskabet Bo-Vita, der administrerer Mjølnerparken, har udarbejdet en plan henover hovedet på beboerne i Mjølnerparken og afleveret til Københavns Kommune, som skal tage stilling til planen i miden af april. Planen lægger op til, at Bo-Vita i 2020 og 2021 renoverer og sælger to af Mjølnerparkens fire boligkarreer.

>> LÆS OGSÅ: Vil trække lod om tvangsflytninger

Ulrik Hoffmeyer, som er administrerende direktør i boligselskabet BO-VEST, som Bo-Vita er en del af, mener ikke, at beboerne skal gøre sig de store forhåbninger om, at de kan forhindre et salg.

– Jeg har ikke set beboernes forslag og deres tal og regnestykker. Men jeg tror ikke, at det er realistisk, og jeg ser det ikke som den rigtige løsning. Kommunen har heller ikke den indgang til Mjølnerparken, siger han til Arbejderen.

– Bo-Vita har allerede afleveret en udviklingsplan til Københavns Kommune, der betyder, at vi lever op til regeringens ghettoplan. Vi har et ansvar for at skabe en blandet by med både private og almene ejerformer og unge og ældre i samme område.

Han påpeger, at der er massivt flertal i kommunen for den plan, der allerede ligger. 

– Ministeriet skal have den færdige plan senest den 1. juni.  Så det er op ad bakke at komme med et nyt forslag på nuværende tidspunkt, og at det er lidt at foregøgle beboerne, at man kan ændre på noget, lyder det fra Ulrik Hoffmeyer.

Bevar almene boliger

Mjølnerparkens beboerformand mener, at det er vigtigt at undgå et salg:

– Hvis vi først sælger ud af vores almene boliger, så kommer de aldrig tilbage igen. Hvis boligselskabet Bo-Vita og Københavns Kommune går videre med vores plan, kan vi bevare gode almene boliger, så almindelige mennesker nu og i fremtiden har råd til at bo i København, siger Muhammad Aslam.

Beboerne har vedtaget, at en del af de 800 millioner kroner, som allerede er afsat til renovering af Mjølnerparken, bliver sat i bero, så man tager højde for de nye projekter, som beboerne foreslår.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. apr. 2019 - 07:00   02. nov. 2021 - 13:16

Almen bolig

ml@arbejderen.dk
Ghettoaftale på boligområdet

Venstre, Konservative, Liberal Alliance, SF, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti blev i maj 2018 enige om en ghettoaftale på boligområdet.

  • Antallet af almene familieboliger i de såkaldt "hårde ghettoområder" skal bringes ned til under 40 procent inden år 2030. Det kan eksempelvis ske ved nedrivning, salg eller ved at bygge nye boliger eller ommærke eksisterende almene familieboliger til eksempelvis ungdoms- eller ældreboliger.

  • Boligministeren og forligskredsen får frie hænder til at nedrive eller sælge hele boligblokke. 

  • Det skal være lettere at smide lejere ud af deres bolig. I dag kan lejere kun opsiges, hvis deres bolig skal nedrives, eller hvis lejeren tilsidesætter skik og orden. Men fremover skal lejere kunne smides ud af deres bolig, hvis boligen skal sælges til private.

  • Det skal være lettere at sælge almene boliger og grunde.

  • Der indføres et forbud mod, at folk på kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse må flytte til de hårdeste ghettoområder.