De multinationales interesser vandt, da et flertal i EU-parlamentets udvalg for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed i går anbefalede at stemme for handels- og investeringsaftalen mellem EU og Canada, CETA.
I dag satte Miljøudvalget de multinationales interesser over almindelige menneskers rettigheder og sundhed.
Estefania Torres Martinez, GUE/NGL-gruppen i EU-parlamentet
Det mener Estefania Torres Martinez, som er medlem af udvalget for GUE/NGL-gruppen for det spanske parti Podemos.
– Miljøudvalget satte de multinationales interesser over almindelige menneskers rettigheder og sundhed. Alle advarslerne om, at CETA udgør en alvorlig trussel mod sundhed og miljø, blev overhørt. Nu må vi reagere og gå på gaden med endnu større styrke, så ikke vores rettigheder og demokrati vil blive trådt under fode i årtier, siger Estefania Torres Martinez til Arbejderen.
40 borgerlige og socialdemokratiske parlamentarikere stemte for anbefalingen. 24 parlamentarikere - eller mere end en tredjedel af udvalgets 69 medlemmer - stemte imod.
GUE/NGL-gruppen, som Folkebevægelsen mod EU er en del af, stemte imod.
– Presset fra EU-kommissionen og industriens lobbygrupper har været massivt. Det er dybt beklageligt, at især den socialdemokratiske gruppe går imod deres vælgeres interesser. CETA er en trussel mod vores sociale og faglige standarder og vores miljø, siger Katerina Konecna, der er medlem af GUE/NGL-gruppen for Det Tjekkiske Kommunistparti for Bøhmen-Mähren.
Ventet med spænding
Fra Danmark stemte Margrete Auken, som er er medlem af udvalget for Den Grønne Gruppe, imod:
– Det var en vigtig afstemning, som vi altså tabte. Miljøudvalget vil nu anbefale udvalget for international handel at godkende aftalen. Den vil, så vidt vi kan se, sænke europæiske standarder for miljø og sundhed, lyder reaktionen umiddelbart efter afstemningen.
– Jeg går ind for frihandel, men ikke uden klare sociale og miljømæssige regler. Denne aftale drejer sig reelt om deregulering, og gavner især de allerstørste virksomheder, siger Margrethe Auken til Arbejderen.
Afstemningen i EU-parlamentets udvalg for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed var ventet med spænding af de hundredetusindvis af modstandere af CETA-aftalen. Ikke mindst efter at EU-parlamentets udvalg for Beskæftigelse og Sociale Anliggende i sidste måned vendte tommelfingeren nedad, da de tog stilling til CETA.
>> LÆS OGSÅ EU's beskæftigelsesudvalg afviser CETA
Forud for afstemningen i Miljøudvalget havde otte europæiske faglige sammenslutninger skrevet en fælles erklæring, som opfordrede udvalget til at afvise CETA.
"Den europæiske fagbevægelse har i årevis udtrykt en række bekymringer om CETA... heriblandt: At offentlige serviceydelser er en del af CETA... Investor-domstolen og dens langtrækkende beskyttelse af investores rettigheder", skriver de otte faglige sammenslutninger i deres brev til udvalget.
>> Læs de fagliges opfordring til udvalget
Afstemning den 15. februar
Den 15. februar tager hele EU-parlametet stilling til CETA-aftalen. Forud for afstemningen har mere end 100.000 borgere lavet et "CETA-check" på deres lokale parlamentarikere, og opfordret dem til at stemme imod CETA.
>> Hent og send et postkort til din lokale EU-parlamentariker
Foreløbig har 125 parlamentarikere svaret, at de vil stemme imod CETA. Der er 751 medlemmer af EU-parlamentet, så hvis CETA skal falde, skal 376 parlamentarikere stemme imod.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278