Der er 36 gange flere selvmordsforsøg blandt misbrugere, hjemløse, sindslidende og fattige end i befolkningen som helhed.
43 procent af disse socialt udsatte mennesker har forsøgt selvmord. Til sammenligning var andelen af selvmordsforsøg i befolkningen som helhed 1,2 procent i 2007.
Det opsigtsvækkende tal stammer fra en ny undersøgelse af socialt udsattes sundhedssituation, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Rådet for Socialt Udsatte.
Undersøgelsen viser, at misbrugere, sindslidende, fattige og hjemløse har markant dårligere sundhed og trivsel end befolkningen som helhed. Der er markant flere tilfælde af langvarig sygdom, stress og vold blandt socialt udsatte.
20 procent af de socialt udsatte har været udsat for grov vold. Det samme er kun tilfældet for tre procent af befolkningen som helhed. 59 procent af de udsatte har en langvarig sygdom. Dette er tilfældet for hver tredje i den samlede befolkning.
En lignende undersøgelse blev gennemført i 2007.
- De seneste fem års indsats for at bekæmpe social ulighed i sundhed har kun haft marginal betydning for de mest udsatte, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.
Der er dog mindre forbedringer blandt andet i forhold til rygning og motion blandt socialt udsatte. Andelen af rygere er faldet fra 90 til 80 over de fem år, mens flere er begyndt at dyrke motion.
- Udsatte er motiverede for at arbejde med deres sundhed. Men den nuværende indsats på området er alt for sporadisk og baseret på tilfældige statslige puljer. Hvis man virkelig vil bekæmpe ulighed i sundhed, så skal det eksisterende sundhedssystem blive langt bedre til at rumme udsatte grupper i deres daglige drift, mener Jann Sjursen.
Han understreger, at uligheden i sundhed ikke alene skyldes at socialt udsatte lever usundt. En vigtig faktor er også, at der mangler der sammenhæng i indsatsen overfor disse mennesker, ikke kun internt i sundhedsvæsenet men også når det gælder samarbejdet mellem sundhedssystemet og for eksempel den sociale og beskæftigelsesmæssige indsats.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278