24 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

"Nationalromantik at forsvare Danmark ved grænsen"

Hårde ord fra SF

"Nationalromantik at forsvare Danmark ved grænsen"

Danske soldater skal ud på internationale missioner og ikke bygge volde ved Dybbøl, mener SF's forsvarsordfører.

Det er "nationalromantik" at lade danske soldater forsvare Danmarks grænser, mener SF's forsvarsordfører, Jonas Dahl.
FOTO: SF
1 af 1

Regeringens nye forsvarsforlig fastholder det stadig tættere bånd mellem Danmark og den militære alliance NATO. Forliget slår fast, at NATO udgør "en hjørnesten i dansk sikkerheds- og forsvarspolitik". Og efterspørgslen efter danske soldater til internationale operationer vil "ikke blive mindre", forudser forligspartierne. Forliget beskriver i detaljer, hvordan op til 800 soldater, to store enheder fra søværnet og tre enheder fra luftvåbnet skal stå klar til at blive sendt ud med kort varsel for at demonstrere "NATO's vilje".

Det er ingen hemmelighed, at SF har været skeptiske overfor NATO, men så længe vi er en del af NATO, er vi forpligtede til at lytte til deres interesser.

Forliget lover dansk støtte til NATO's AGS-projekt - et avanceret overvågnings- og opklaringssystem med droner. Det sikrer Danmark en plads i NATO's Smart Defence projekt - en slags arbejdsdeling, hvor NATO-landene skal tilrettelægge sit militær efter NATO's behov. Og partierne forpligter sig til at NATO's henstillinger til Danmark om rådighed om bestemte typer af kapaciteter skal have "særlig opmærksomhed". Samtidig forsætter Danmark med at udvikle krigsmateriel til NATO's kontroversielle missilskold - et netværk af baser i Europa og andre steder i verden.

Samtidig skærer forliget 2,7 milliarder af dansk militær frem til år 2017. Besparelserne skal blandt andet findes ved at lukke kaserner og skære i antallet af værnepligtige. 

Støtten til NATO-projekterne er langt fra SF's oprindelige holdning. Alligevel er partiet for anden gang i historien med i et forsvarsforlig.

- Det er ingen hemmelighed, at SF har været skeptiske overfor NATO, men så længe vi er en del af NATO, er vi forpligtede til at lytte til deres interesser, siger SF's forsvarsordfører, Jonas Dahl, til Arbejderen.

Tiden er løbet fra et militær, som først og fremmest skal forsvare Danmark ved de danske grænser, mener Jonas Dahl, og langer hårdt ud efter kritikkerne af regeringens kurs:

- Det er en nationalromantisk tilgang til det danske forsvar, at danske soldater skal bygge volde ved Dybbøl. Danske soldater skal kunne deltage i internationale operationer. Det er naivt at tro, at vi kan sikre fred i verden uden militær tilstedeværelse, siger han.

Det vækker hovedrysten hos støttepartiet Enhedslisten:

- Det er absurd at påstå, at man er nationalromantiker, hvis man er imod at dansk militær skal bombe tætbefolkede områder som Siad i Libyen og er imod at dansk militær binder sig militært til NATO. De sidste ti års katastrofale krige mod Irak og Afghanistan viser med al ønskelig tydelighed resultutatet af en agressiv udenrigspolitik, siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. dec. 2012 - 10:46   14. dec. 2012 - 11:00

militær

ml@arbejderen.dk
Forsvarsforlig 2013-2017

30. november blev samtlige Folketingets partier - minus Enhedslisten - enige om et nyt forsvarsforlig for perioden 2013-2017. Her er et par af de vigtigste elementer.

  • Forliget slår fast at NATO udgør "en hjørnesten" i dansk sikkerheds- og forsvarspolitik og lover dansk støtte til NATO's AGS-projekt - et avanceret overvågnings- og opklaringssystem med droner.
     
  • Det sikrer Danmark en plads i NATO's Smart Defence projekt - en slags arbejdsdeling, hvor NATO-landene skal tilrettelægge sit militær efter NATO's behov.
     
  • Forliget forpligter Danmark til at NATO's henstillinger til Danmark om rådighed om bestemte typer af kapaciteter skal have "særlig opmærksomhed". Samtidig forsætter Danmark med at udvikle krigsmateriel til NATO's kontroversielle missilskold - et netværk af baser i Europa og andre steder i verden.
  • Forliget forpligter også Danmark til at gå videre med indkøb af nye bombefly. Der bliver afsat i alt 100 millioner kroner alene til processen, der skal afklare, hvilket kampfly Danmark skal købe. I 2015 skal politikerne beslutte hvilken type kampfly de skal indkøbe. Selve flykøbet ventes at koste op imod 20 milliarder kroner.
     
  • Forliget lægger op til at der skal oprettes et dansk center for test af droner, og lægger op til at dansk militær skal indkøbe droner til overvågning af Arktis. I alt bliver der afsat 100 millioner kroner til forsøg med droner.
  • Samtidig skærer forliget 2,7 milliarder af dansk militær frem til år 2017. Besparelserne skal blandt andet findes ved at lukke kaserner og skære i antallet af værnepligtige. 

  • Antallet af værnepligtige skæres ned fra 5000 til 4200.
     
  • Kasernelukningerne bliver i første omgang overladt til en vurdering af forsvarschef Peter Bartram.