23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

NATO roser Danmark

Militæralliance giver karakterer

NATO roser Danmark

Dansk militær får ros i sin karakterbog af NATO for at stille soldater og kampfly med kort varsel til NATO's krige og missioner. Men Danmark bruger ikke nok penge på militæret, lyder kritikken.

Danske soldater deltog i juni i den omfattende NATO-øvelse "Saber Strike" i Polen. Danmark får topkarakter for at stille soldater og kampfly til rådighed for NATO.
FOTO: Celine La Cour/Forsvarsgalleriet
1 af 1

Danmark får ros af NATO, som netop har udsendt sin årlige karakterbog. Danmark får karakteren "top", fordi vi har mange soldater og fly, der med kort varsel kan udsendes i NATO's krige.

Hvis Danmark skal leve op til NATO's krav om at bruge to procent af vores BNP, skal militærbudgettet øges med 19 milliarder kroner mere end i dag.
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen

NATO udarbejder for hvert medlemsland et såkaldt input/output-vurderingsskema, som skal give et overblik over, hvordan landet bruger sine penge på militæret og hvordan militæret er indrettet.

Kræver fordobling af budget

Landene bliver bedømt ud fra 11 parametre. De to første parametre er: Hvor stort er militærbudgettets andel af bruttonationalproduktet, BNP, og hvor meget nyt militært udstyr bliver der indkøbt. Og her er NATO ikke tilfreds, men kræver, at Danmarks militære budget skal fordobles.

Hvis Danmark skal leve op til NATO's krav om at bruge to procent af vores BNP, skal der afsættes 19 milliarder kroner mere på militæret, end i dag, har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen for nylig svaret Folketinget. Det er næsten en fordobling af de cirka 21 milliarder, der i dag er afsat til militæret.

Det er regeringen da heller ikke afvisende overfor. I regeringsgrundlaget lover VLAK at "sikre et substantielt løft ved at tilføre flere midler til Forsvaret i den kommende aftale på forsvarsområdet, der dækker efter 2017". Også Dansk Folkeparti bakker op om flere penge til militæret.

Forhandlingerne om et nyt, femårigt forsvarsforlig starter til oktober.

Danskerne afviser oprustning

Men står det til den danske befolkning, skal politikerne ikke ruste op og investere flere milliarder på militæret. Det viser en meningsmåling blandt 2020 danskere, som analyseinstituttet Wilke netop har foretaget for Jyllands-Posten.

Kun lidt over en tredjedel af danskerne, 34,9 procent, svarer ja til, at der skal bruges flere penge til forsvaret, mens 47,2 procent afviser at bruge flere penge på militæret. 17,9 procent svarer ved ikke.

>> LÆS OGSÅ: Nej til krigsoprustning

Målt per indbygger er Danmark blandt de NATO-lande, der bruger flest penge til militæret. Det viser den årlige oversigt fra NATO over medlemslandenes militære udgifter. Danmark bruger ikke mindre end 3800 kroner per indbygger. I gennemsnit bruger de europæiske NATO-lande 2500 kroner per indbygger.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. sep. 2017 - 06:12   16. nov. 2017 - 15:48

Militær

ml@arbejderen.dk
NATO
  • NATO – North Atlantic Treaty Organization – blev etableret i 1949 med de allierede krigspartnere USA, Storbritannien og Frankrig som de drivende kræfter.
  • Militæralliancens vigtigste formål var at inddæmme de nye socialistiske lande i Østeuropa samt det daværende Sovjetunionen, som var alliancens fjende nummer ét. 
  • Da NATO blev oprettet, deltog Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Holland, Island, Italien, Luxembourg, Norge, Portugal, Storbritannien og USA.
  • I dag har NATO 28 medlemslande. Dertil kommer 41 partnerskabslande i Europa, Asien, Mellemøsten og Nordafrika, der deltager i militæralliancens øvelser og bidrager til NATO's militære missioner.
  • Landene er forpligtet til at forsvare hinanden, hvis et eller flere NATO-lande bliver angrebet. 
  • NATO er i dag verdens største militære alliance og opererer på flere kontinenter.