27 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ngo'er forudser corona-katastrofe blandt flygtninge og fattige

Verdens mest udsatte risikerer at blive hårdt ramt

Ngo'er forudser corona-katastrofe blandt flygtninge og fattige

Corona er en tikkende bombe under flygtningelejre, krigshærgede lande og allerede eksisterende humanitære kriser, advarer Red Barnet, Læger Uden Grænser og Folkekirkens Nødhjælp.

I Turkana i det nordlige Kenya har man ikke adgang til rindende vand, hvilket gør det svært at vaske hænder.
FOTO: Jakob Dall/Folkekirkens Nødhjælp
1 af 1

Et coronaudbrud i flygtningelejre eller krigshærgede lande vil udløse en humanitær katastrofe. Sådan lyder advarslen fra flere danske nødhjælpsorganisationer.

Det er på grænsen til det kriminelle, hvis ikke man forsøger at beskytte disse mennesker.
Hilde Vochten, Læger Uden Grænser

Red Barnet frygter, at det bliver yderst svært at stoppe coronavirus, hvis smitten rammer børn og voksne i lande ramt af krig og konflikt og i skrøbelige stater, hvor sundhedsvæsenet er brudt sammen.

– Det er ekstremt vigtigt, at vi gør alt for at forhindre yderligere spredning af virusset. Børn er allerede de mest udsatte for mange af verdens infektionssygdomme, herunder lungebetændelse, malaria og kolera, og familier kæmper allerede for at få tilstrækkelig sundhedspleje, siger Red Barnets generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen.

De fattige lande kæmper med hungersnød, ekstrem fattigdom, krige og konflikter. De fattige indbyggeres immunforsvar er svækket, og de har kun ringe adgang til rent vand, sæbe og sanitære forhold, og sundhedssystemet er kun ringe udbredt.

Derfor kan den globale pandemi være ødelæggende i en grad, de fleste i vores del af verden ikke kan forestille sig, advarer de danske nødhjælpsorganisationer.

Især i det krigshærgede Yemen, hvor krigen netop i disse dage runder fem år, er der brug for hjælp.

Et coronaudbrud i Yemen kan skubbe børn, familier og samfund, der i forvejen er ramt af humanitære kriser, helt ud over kanten.

– Lige nu løber vi om kap med tiden for at beskytte børn og familier mod coronasmitte og alt det, den bringer med sig i lande præget af krige, konflikter og fattigdom, siger Red Barnets generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen.

Pas på Afrika

Også på det afrikanske kontinent er der brug for hjælp. Folkekirkens Nødhjælp opfordrer regeringen til at lave akutte coronaindsatser i verdens fattigste lande.

– Vi skal hjælpe de afrikanske lande med at håndtere coronavirus ud fra et solidarisk udgangspunkt. Samtidig er det en hård kendsgerning, at coronavirus er en global trussel, der bliver umulig at inddæmme på det store kontinent lige syd for Europa. Hvis vi ikke nu øger støtten til oplysning om smittefare og hygiejne, uddeler sæbe, sørger for adgang til håndvask og så videre, så vurderer vi i Folkekirkens Nødhjælp, at regningen kan blive ubegribelig stor, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

På grænsen til det kriminelle

Læger Uden Grænser arbejder i en række flygtningelejre rundt om i verden. Organisationen advarer om, at de overbefolkede og kummerlige forhold i flygtningelejrene på de græske øer er de perfekte betingelser for et katastrofalt udbrud af coronavirus.

Lige nu er cirka 42.000 mennesker fanget i de fem lejre på de græske øer. 30 procent af dem er børn. I lejrene mangler der toiletter, sæbe og rent vand, og det er svært at få lægehjælp.

De helt utilstrækkelige forhold i flygtningelejrene på de græske øer betyder, at der er meget stor risiko for, at coronavirus spreder sig blandt beboerne.

Især nu, hvor virusset er kommet til Lesbos, da en lokal indbygger er blevet konstateret smittet med coronavirus, advarer Læger Uden Grænser.

– I dele af Moria-lejren er der kun én vandhane til 1300 mennesker og ingen sæbe. Familier på fem eller seks personer er nødt til at sove på højst tre kvadratmeter. Det betyder, at det er umuligt at følge de anbefalede retningslinjer om at vaske hænder ofte og holde en vis afstand til andre for at begrænse spredningen af smitte, siger læge Hilde Vochten, der er udsendt som lægefaglig koordinator i Grækenland.

– Vi har endnu ikke set en realistisk beredskabsplan, der kan beskytte og behandle de mennesker, der bor i lejrene i tilfælde af et udbrud, siger Hilde Vochten.

Derfor kræver Læger Uden Grænser, at sundhedsmyndighederne udarbejder en plan, der indeholder indsatser i forhold til smittebegrænsning, hurtig identifikation af smittede og isolation og behandling af kritiske tilfælde.

– Vi er bekymrede, fordi ingen af de indsatser endnu er på plads. Det har altid været uansvarligt at opbevare mennesker på denne måde, men det er på grænsen til det kriminelle, hvis ikke man forsøger at beskytte disse mennesker, mener Hilde Vochten.

FN: Global våbenhvile, nu!

I lyset af coronapandemien opfordrede FN’s generalsekretær, Antonio Guitierrez mandag alle kæmpende parter til at indlede en global våbenhvile øjeblikkeligt for at beskytte krigens mest sårbare ofre – blandt andet børn. 415 millioner børn verden over lever lige nu i områder præget af krig og konflikt.

– Virussets hærgen illustrerer tåbeligheden af krig, siger António Guterres i en tale i FN's hovedkvarter i New York.

– Derfor opfordrer jeg til en øjeblikkelig global våbenhvile i alle verdenshjørner. Det er tid til at sætte de væbnede konflikter i bero og sammen fokusere på den rigtige kamp for vores liv. Afslut sygdommen, som krig er, og bekæmp sygdommen, som skaber kaos i vores verden. Det begynder med at stoppe alle kampe. Nu, lyder opfordringen fra FN's generalsekretær.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. mar. 2020 - 09:58   26. mar. 2020 - 10:55

Corona

ml@arbejderen.dk