10 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ngo'er: Hvad betyder grøn omstilling for pensionsselskaber?

Vil bruge 350 milliarder kroner

Ngo'er: Hvad betyder grøn omstilling for pensionsselskaber?

Det Økologiske Råd, NOAH og Mellemfolkeligt Samvirke er skeptiske overfor de danske pensionsselskabers udmelding om, at 350 milliarder kroner skal bruges til grøn omstilling frem mod år 2030.

De danske pensionsselskaber mangler at svare på, hvornår de vil investere de mange milliarder, og hvad de konkret skal bruges til, mener flere danske miljø- og ulandsorganisationer.
FOTO: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
1 af 1

Frem mod år 2030 vil de danske pensionsselskaber investere hele 350 milliarder kroner i "grøn omstilling".

Det var budskabet fra statsminister Mette Frederiksen, da hun natten til mandag deltog på en konference i New York i forbindelse med FN's store klimatopmøde.

Vi skal længere endnu. Og endnu har kun få pensionskasser frasolgt deres investeringer i eksempelvis kul-, tjæresands- og olieselskaber.
Christian Ege, Det Økologiske Råd 

Men de danske pensionsselskaber mangler at svare på, hvornår de vil investere de mange milliarder, og hvad de konkret skal bruges til, mener flere danske miljø- og ulandsorganisationer.

– Det er vigtigt og glædeligt, at danske pensionskasser for alvor begynder at løfte deres ansvar for den grønne omstilling, siger Mellemfolkeligt Samvirkes politiske chef, Lars Koch, som også deltog i topmødet.

– De investerer nu op mod ti procent af deres midler i grøn omstilling inden 2030. Men skal vi ikke være mere ambitiøse? Hvis pensionsselskaberne vil tage klimaet alvorligt og vise grøn ansvarlighed, må vi samtidig se en hurtig total udfasning af investeringer i fossile brændstoffer, lyder opfordringen fra Lars Koch.

Ifølge MS er 30 milliarder kroner – cirka fem procent af pensionssektorens midler – investeret i sorte energiformer som olie og kul.

>> LÆS OGSÅ: Partier kræver stop for oliejagt i Nordsøen

Hvad er grøn omstilling?

NOAH hilser pensionsselskabernes udmelding om, at flere pensionsmidler skal gå til grønne formål, velkommen, men synes samtidig, at det langt fra er nok.

– De milliarder, som pensionsselskaberne afsætter, udgør kun ti procent af deres samlede investeringer. Hvorfor kun ti procent? Det er langt fra nok. De burde gøre mere, siger klimatalsperson for NOAH, Palle Bendsen, til Arbejderen.

– Pensionsselskaberne lover kun, at de "frem mod 2030" vil investere i "grøn omstilling". Men de fortæller ikke noget om, hvor meget de vil investere hvornår. Der er jo stor forskel på, om de her milliarder bliver investeret nu eller til næste år – eller først i år 2029 eller 2030. Der skal handles nu. Der skal investeres allerede i år og til næste år, hvis Danmark skal give sit bidrag, og verden skal nå at holde sig indenfor en temperaturstigning på maksimalt halvanden grad.

Endelig efterlyser NOAH, at pensionsselskaberne bliver mere konkrete på, hvad de forstår ved "grøn omstilling".

– Grøn omstilling er et meget vidt begreb. Hvis det handler om vindmøller og energirenoveringer af boliger, så er det jo fint nok. Men hvis man vil investere i biomasse, biobrændstof, lagring af CO2 og andre falske løsninger, der ikke fører nogen steder hen, så duer det ikke.

>> LÆS OGSÅ: 350 Klimabevægelsen lancerer nyt klimaudspil

Også Det Økologiske Råd er skeptisk.

– De 350 milliarder kroner bliver afsat over en årrække – og de udgør kun en mindre del af kassernes investeringer. Vi skal længere endnu. Og endnu har kun få pensionskasser frasolgt deres investeringer i eksempelvis kul-, tjæresands- og olieselskaber, siger Christian Ege fra Det Økologiske Råd til Arbejderen.

Han mener, at pensionsselskaberne må være mere konkrete i forhold til, hvad de vil investere i:

– Der er helt klart brug for at opstille nogle kriterier for, hvad der er grøn omstilling – at det eksempelvis ikke er omstilling fra fossile brændsler til afbrænding af biomasse. Og hvis det handler om bilpark, skal det være elbiler – eventuelt plug-in hybridbiler, hvis det er biler, der kører meget langt per dag. Men ikke for eksempel "gammeldags" hybridbiler, som ikke kan oplades, og ikke førstegenerationsbiobrændstoffer som raps- og palmeolie.

Stopper investeringer i olie

I sidste uge meddelte Magistrenes Pensionskasse (MP Pension) og psykologernes pensionsopsparinger, at de ikke længere vil investere i ti af verdens største olieselskaber.

Blandt selskaberne er amerikanske ExxonMobil og Chevron, britiske BP, britisk-hollandske Shell og franske Total. 

– MP har en ambition om at være Danmarks mest ansvarlige pensionsselskab. Derfor ønsker MP at bidrage til den grønne omstilling. Men vi har også analyseret os frem til, at det er den rigtige beslutning i forhold vores afkast. Vi tror ikke på, at denne sektor kan levere et afkast på niveau med det øvrige marked i de kommende år. Efterspørgslen på olie vil falde i takt med, at den grønne omstilling tager fart, siger investeringschef i MP Pension, Anders Schelde.

MP Pension stoppede med at investere i kul og tjæresand i 2018.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. sep. 2019 - 13:09   26. sep. 2019 - 16:39

Klima

ml@arbejderen.dk