12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ni ud af ti i Vestre Fængsel er psykisk syge

Fængselsforbund: Alarmerende

Ni ud af ti i Vestre Fængsel er psykisk syge

Hovedparten af de varetægtsfængslede har mindst én psykisk lidelse, viser en ny undersøgelse af 672 indsatte.

De danske fængsler er ikke et sted for psykisk syge, advarer Fængselsforbundet.
FOTO: Nicolai Perjesi/Fængselsforbundet
1 af 1

Alarmerende!

Sådan lyder reaktionen fra Fængselsforbundet ovenpå en ny rapport om psykisk syge i Vestre Fængsel.

Ikke mindre end 91 procent af de varetægtsfængslede i Vestre Fængsel har mindst én psykiatrisk diagnose. 

83 procent af de fængslede har en psykisk lidelse som depression og personlighedsforstyrrelser. Otte procent har en decideret sindssygdom som eksempelvis skizofreni.

Det er Kriminalforsorgen, der har fået lavet rapporten, der bygger på en kortlægning af 672 indsatte.

- Det er stærkt bekymrende, at så mange indsatte lider af psykiske sygdomme. Problemet er større, end vi frygtede, siger formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, til Arbejderen.

Et fængsel er jo ikke et hospital eller en afdeling, hvor vi kan behandle deres psykiske sygdomme. 

Kim Østerbye, formand Fængselsforbundet

Det er i strid mod De Europæiske Fængselsregler, som Danmark har tilsluttet sig via Europarådet, at frihedsberøve psykisk syge.

Gør man det alligevel, skal der tages særligt hensyn til deres behov.

- Danmark lever på ingen måde op til disse regler. Vi er slet ikke rustet til at hjælpe psykisk syge. For det første er vi ikke uddannet til det, og for det andet har vi hverken tid eller ressourcer til at hjælpe dem. Vi har slet ikke den værktøjskasse, der skal til for at kunne håndtere psykisk syge, siger de fængselsansattes formand.

Han mener ikke, at fængsler er et sted for psykisk syge.

- Et fængsel er jo ikke et hospital eller en afdeling, hvor vi kan behandle deres psykiske sygdomme. Du er spærret inde i mange timer. Du skal spørge om lov om næsten alt. Der er et hårdt miljø i et fængsel. Nogle gange skal man kigge sig over skulderen, når man er på gårdtur, og de stærke fanger bestemmer over de svage fanger, forklarer Kim Østerbye og uddyber:

- Sådan nogle forhold vil alle mennesker blive påvirket af. Men hvis du er psykisk syg, er det ekstra hårdt at komme i fængsel. De psykisk syge risikerer simpelthen at få det endnu dårligere. Nogle går amok, og andre sygner hen og lukker sig inde i sig selv.

Kræver bedre screening

Fængselsforbundet har netop skrevet til både Folketingets Retsudvalg og til Kriminalforsorgen og opfordret dem til at gøre noget ved problemet.

- For det første skal vi være bedre til at undgå, at psykisk syge sidder hos os. Det kræver bedre screening og udredning, så de kan blive overført til andre institutioner. For det andet skal vi være langt bedre til at hjælpe dem, som alligevel bliver siddende. Det kræver bedre uddannelse af personalet og flere behandlingstilbud, siger Kim Østerbye.

Formanden for de fængselsansatte mener, at de mange fængslede psykisk syge er udtryk for, at samfundet ikke er gode nok til at forebygge.

- Der er blevet færre tilbud til psykisk syge, og så kommer de længere og længere ud. Samtidig er straffene blevet skærpet, så det er blevet lettere at komme i fængsel. Mange psykisk syge er nogle stakler, der måske bare har stjålet mad i et supermarked eller stjålet en pung i desperation over, at de ikke har flere penge, men masser af regninger, som de ikke har kunnet overskue at betale. Den slags mennesker burde vi håndtere på et helt andet niveau end i fængselsverdenen, lyder det fra Kim Østerbye.

Advarsler overhøres

Også flere forsvarsadvokater advarer mod, at for mange psykisk syge indsatte og kriminelle med psykiske lidelser sidder fast i danske fængsler og arresthuse uden at komme i behandling på retspsykiatriske afdelinger, som de burde.

Ifølge advokaterne i Retspolitisk Forening er det svært at overbevise dommere og anklagemyndighed om, at klienterne skal i fængsles på en institution eller i eget hjem. Selv skrivelser fra læger og psykiatere bliver ikke altid fulgt, advarer foreningen.

Tirsdag overfaldt en psykisk syg mand en fængselsbetjent netop i Vestre Fængsel i København.

Manden står i kø til en plads på den særlige psykiatriske afdeling Sikringen i Nykøbing Sjælland, fordi han er blevet erklæret for syg til at sidde i fængsel.

På grund af pladsproblemer på Sikringen har den indsatte endnu ikke kunnet flyttes og var derfor placeret i Vestre Fængsel.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. jan. 2014 - 12:31   11. jan. 2014 - 08:52

Psykisk syge

ml@arbejderen.dk
Fængselsregler

De Europæiske Fængselsregler:

  • Personer, som konstateres at være sindssyge, bør ikke anbringes i fængsler, og der skal træffes foranstaltninger til hurtigst muligt at flytte dem til passende psykiatriske institutioner

  • Specialiserede institutioner eller sektioner under lægelig ledelse skal være tilgængelige for observation og behandling af arrestanter, som lider alvorligt af anden psykisk sygdom eller abnormitet

  • Fængselsanstalternes lægelige eller psykiatriske service skal sørge for den psykiatriske behandling af alle arrestanter, som har brug for en sådan behandling

Kilde: De Europæiske Fængselsregler - paragraf 100