Der er som regel altid hjemmebag og kaffe på kanden, når genbrugsbutikken "Lopper mod EU" i den lille nordjyske by Kaas holder åbent.
Men i dagens anledning bliver der gjort ekstra meget ud af det. Den hjemmebagte kage bliver suppleret med friskbagte boller og lagkage og en butik pyntet med britiske og danske flag.
Briterne har stemt Leave på trods af et vanvittigt pres og en omfattende økonomisk skræmmekampagne.
Lis Jensen
– Briterne gjorde, som vi nok havde håbet, men ikke helt turde tro på. Det er helt fantastisk, og vi vil selvfølgelig fejre, at briterne har stemt for at komme ud af EU, siger en meget glad Lis Jensen til Arbejderen.
Hun er med i kredsen omkring genbrugsbutikken, aktiv i Folkebevægelsen mod EU's lokalkomite i Jammerbugt og tidligere medlem af EU-parlamentet for netop Folkebevægelsen mod EU.
– Briterne har stemt Leave på trods af et vanvittigt pres og en omfattende økonomisk skræmmekampagne. Både den tyske kansler Merkel og den amerikanske præsident Obama har blandet sig, men det har virket som vand på en gås og blot bekræftet helt almindelige mennesker i, at EU er en udemokratisk, bureaukratisk mastodont, som ikke vil dem noget godt, mener Lis Jensen.
Pressens dækning
Den nordjyske EU-modstander har bemærket pressens dækning op til afstemningen og ikke mindst noteret sig den ensidige fremstilling af Leave-tilhængerne som udpræget fremmedfjendske og nationalistiske.
Lis Jensen er overbevist om, at de britiske Leave-tilhængere er langt mere nuancerede end det, medierne helst har villet vise.
– Det er en kendsgerning, både når der er EU-afstemninger herhjemme, men også ved den nu overståede afstemning i Storbritannien, at arbejdere ikke bryder sig om EU. Jeg har hørt britiske arbejdere sige, at de synes, deres lønninger er lave nok, og at de ikke vil finde sig i social dumping. De har ikke noget mod udenlandsk arbejdskraft, bare de arbejder på lige vilkår – og det handler altså ikke om at være fremmedfjendsk, slår Lis Jensen fast.
For dansk afstemning
Lokalkomiteen i Jammerbugt har kastet sig ind i Folkebevægelsens underskriftskampagne for kravet om, at også danskerne får lov at stemme om medlemskabet af EU. Og Lis Jensen er overbevidst om, at den britiske afstemning giver den kampagne luft under vingerne.
– I genbrugsbutikken giver underskriftskampagnen en god anledning til at snakke med folk om EU og Folkebevægelsen. Og nu har afstemningen i Storbritannien gjort underskriftsindsamlingen endnu mere aktuel, slutter Lis Jensen, der er klar til at tage mod lokale EU-modstandere i Lopper mod EU-butikken.
Sidst de nordjyske EU-modstandere kippede med flagene var efter den danske folkeafstemning om afskaffelse af EU-retsforbeholdet. Ved den afstemning krydsede 1.185 vælgere, svarende til 76,4 procent, nej til at afskaffe EU-retsforbeholdet på afstemningsstedet i Kaas Forsamlingshus. Det var langt over landsresultatet på 53,1 procent nej-stemmer og faktisk både nordjysk og dansk rekord ved den afstemning.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278