Formændene for tre af de største fagforbund på det offentlige områder glæder sig over de pæne ord om velfærd og offentligt ansatte i statsministerens nytårstale. Men de kan ikke få ordene til at passe på den virkelighed, deres medlemmer står i til daglig, og efterlyser konkret handling fra regeringen.
Helle Thorning-Schmidt erkendte i sin tale, at regeringens store fokus på det private arbejdsmarked kunne give det indtryk, at private arbejdspladser er vigtigere end offentlige.
Jeg savner, at trygheden også omfatter de store grupper, der er blevet ramt af regeringens reformer.
Dennis Kristensen, FOA-formand
- Intet kunne være mere forkert. Vi har brug for alle jer, der arbejder i stat, regioner og kommuner, sagde statsministeren og beklagede samtidig, at tonen er blevet mere hård i de senere år, både fra borgere, i medier og på nettet.
Lærerne er en af de grupper, som kan nikke genkendende til, at der har været en rå tone overfor de offentligt ansatte. Men lærerformand Anders Bondo Christensen mener, at det i høj grad er Thornings egen regering, som står bag den hårde tone.
- Regeringen har været en del af en bevidst strategi for at mistænkeliggøre lærerne og nedbryde tilliden til dem som faggruppe, siger Anders Bondo Christensen.
Ikke et ord om de arbejdsløse
Han henviser til, at regeringen med sit indgreb i lærerkonflikten sidste år entydigt støttede Kommunernes Landsforening i deres krav om afskaffelse af lærernes arbejdstidsaftale. Det var en betingelse for økonomien bag regeringens folkeskolereform, at lærerne skal undervise i flere timer på bekostning af forberedelsestiden.
Anders Bondo Christensen har efter nytårstalen inviteret statsministeren til at besøge en folkeskole for at forklare lærerne, hvordan regeringens ambitioner for folkeskolen kan føres ud i livet med de arbejdsforhold, lærerne bliver budt.
Lærerformanden undrer sig i øvrigt over, at statsministeren med sit fokus i nytårstalen på sikring af velfærdssamfundet og nødvendigheden af fællesskabet slet ikke nævnte problemet med de tusindvis af arbejdsløse, som er faldet ud af dagpengesystemet i 2013.
- Hvis man vil noget med lighed og solidaritet, er det her man skal tage fat som det første, mener Anders Bondo Christensen.
Samme holdning har FOA-formand Dennis Kristensen.
- Statsministeren talte meget om tryghed. Jeg savner, at trygheden også omfatter de store grupper, der er blevet ramt af regeringens reformer: Mennesker på dagpenge, kontanthjælp, i fleksjob, sygedagpenge og så videre. Fra de her områder, har regeringen med sine reformer fjernet ressourcer. Det havde været oplagt, at statsministeren havde kommenteret på, om man ville løsne op her, når det kommer til at gå bedre med økonomien, siger Dennis Kristensen.
Medlemmer oplever nedskæringer
Bortset fra det glæder han sig over, at Helle Thorning-Schmidt i sin tale lagde vægt på forbedringer på ældreområdet og nødvendigheden af at sikre en vis vækst i det offentlige i modsætning til Lars Løkkes nulvækst.
- Det er positivt, at statsministeren erkender, at regeringen ikke bliver genvalgt ved at føre en politik, der bliver rost af erhvervslivet og oppositionen, men at det handler om at gøre en forskel for de svageste og lønmodtagerne. Men vi mangler bud på konkret handling, siger FOA-formanden.
Handling bliver også efterlyst af Henning Pedrsen, formand for BUPL, som organiserer mange af landets pædagoger.
- Det er postitivt, at Helle Thorning-Schmidt talte om anerkendelse af de offentligt ansatte og nødvendigheden af fællsskaber. Men det klinger lidt hult, fordi der ikke følger handling med. Uligheden er blevet større under den nuværende regering. Der er sket et skred i forhold til udsatte grupper som for eksempel kontanthjælpsmodtagere og langtidssyge, siger Henning Pedersen.
Han er glad for, at statsministeren lægger afstand til nulvækst i den offentlige sektor, men understreger, at hans medlemmer i dag oplever mange nedskæringer på børnepasningsområdet.
- For eksempel bruger en del kommuner folkeskolereformen til at afskedige pædagoger i skolefritidsordningerne for at spare penge. Ellers hed det sig, at pædagogerne skulle følge med over og varetage opgaver på skolen, siger Henning Pedersen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278