Efter aftalen om næste års budgetramme for kommunerne er lukket, står slaget nu om regionernes økonomi.
Regeringen har bebudet, at den umiddelbart efter sommerferien vil indkalde Danske Regioner til forhandlinger om den samlede ramme, så regionernes budgetter kan ligge klar i midten af oktober.
Personalet er i forvejen presset til det yderste, og besparelserne kan ikke undgå at øge det pres.
Anni Pilgaard, DSR
Det sker i en situation, hvor samtlige fem regioner allerede har planlagt store nedskæringer. Ifølge en rundringning foretaget af TV2 sidste måned, regner regionerne med nedskæringer for i alt 2,045 milliarder kroner næste år. Det kommer efter flere år med voldsomme sparekrav i regionerne.
- Det er et alvorligt problem. Personalet er i forvejen presset til det yderste, og besparelserne kan ikke undgå at øge det pres, så det går ud over sygeplejerskernes arbejdsmiljø. Konsekvensen er, at det går ud over patienterne og forringer kvaliteten af den pleje og behandling, de skal have, siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Anni Pilgaard.
Lovede milliarder
Nedskæringerne i regionerne skyldes blandt andet en voldsom stigning i medicinpriserne, men også, at udgifterne til byggeriet af de nye supersygehuse er blevet markant højere end forventet.
Der står ikke skrevet sparekrav til regionerne ind i den nye regeringsgrundlag, sådan som der gjorde for kommunerne. De ekstra milliarder, som både Venstre og Dansk Folkeparti lovede til sundhedsvæsenet under valgkampen, står der dog heller ikke noget om.
- Det har vi tænkt os at holde regeringen fast på. Det er så afgørende, at der bliver tilført ekstra midler til sundhedsområdet, hvis vi vil sikre patienterne en ordentlig pleje og behandling, understreger Anni Pilgaard.
Hårdt ramte sosu'er
Ikke bare sygeplejersker, men også sosu-grupper er hårdt ramt af besparelser.
En beregning fra fagforeningen FOA viser, at der siden 2009 er blevet færre stillinger til de forskellige sosu-grupper i regionerne, først og fremmest på sygehusene. Til gengæld er der kommet flere akademikere som jurister, økonomer og magistre. Omregnet til fuldtidsstillinger er der blevet 1.249 flere akademikere og 3.555 færre sosu'er fra 2009 til i år.
Nu frygter FOA-formand Dennis Kristensen, at de nye nedskæringsplaner vil føre til yderligere fyringer og dermed flere fejl på sygehusene.
- Nye besparelser kan ikke undgå at medføre stress og fejl. I Region Nordjylland har man en aftale om, at besparelserne i budgettet ikke særskilt skal gå ud over sosu’erne, når der skal fyres. Sådan en aftale så vi gerne indført i de øvrige regioner, siger han til Fagbladet FOA.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278