29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ny lov skal afsløre multinassere

Ny lov skal afsløre multinassere

Nyt skatteregister kaster lys over multinationale firmaer, som trods millionomsætning ikke betaler tilstrækkeligt i skat i Danmark.

Q8 ønsker ikke at fortælle om deres holdning til det nye skatteregister. Q8 i Danmark havde sidste år en omsætning på cirka 12,7 milliarder kroner og et overskud på 167,6 millioner kroner. Heraf betalte Q8 cirka 15,8 millioner kroner i skat.
FOTO: pj
Q8 ønsker ikke at fortælle om deres holdning til det nye skatteregister. Q8 i Danmark havde sidste år en omsætning på cirka 12,7 milliarder kroner og et overskud på 167,6 millioner kroner. Heraf betalte Q8 cirka 15,8 millioner kroner i skat.
FOTO: pj

Der er snart nye tider på vej for de multinationale selskaber, som trods millionomsætninger i Danmark ikke betaler skat.

Den 20. november åbner Skatteministeriet en særlig hjemmeside, hvor du kan søge på et firmanavn og få oplysninger om firmaets skattepligtige indkomst og hvor meget de skal betale i skat.

Skatteministeriet har allerede modtaget oplysningerne fra firmaerne, og er lige nu igang med at afprøve hjemmesiden og indtaste oplysningerne fra de op mod 250.000 multinationale og almindelige virksomheder, der er skattepligtige i Danmark.

- Jeg tror, at der vil være stor interesse omkring listerne, og det vil komme en offentlig debat: Nogle vil måske blive overraskede over, at visse virksomheder ikke betaler mere i skat. Og måske vil virksomhederne forklare, at der er forhold som investeringer og underskud fra tidligere år, der betyder at man ikke betaler mere i skat, fortæller Carsten Bendix til Arbejderen.

Han er ekspert i skatteyderadfærd hos Skatteministeriet, og har været i Norge for at studere deres erfaringer med at offentliggøre skatteoplysninger om virksomheder.

Hidtil har oplysninger om virksomhedernes skatteindbetalinger ikke været offentligt tilgængelige herhjemme - medmindre firmaerne selv, frivilligt har rykket ud med oplysningerne.

Men nu lægger Skatteministeriet altså de såkaldte skattelister med en række oplysninger om selskabernes skatteoplysninger på nettet. Det kan ministeriet kun gøre, fordi et flertal i Folketinget i juni besluttede at der skulle være større åbenhed om selskabernes skattebetalinger.

Skatte-debat over kaffen

Den danske selskabsskat er på 25 procent. Det er lavt set i en international sammenhæng. Eksempelvis er selskabsskatterne i Sverige og Norge på henholdsvis 26 og 28 procent, mens den i Tyskland er 30 procent og i USA og Japan på knap 40 procent, ifølge den økonomiske samarbejdsorganisation OECD.

Både Norge og Sverige har en lang tradition for offentlighed om virksomheders skattebetaling:

- I de to lande har listerne ført til en årlig tilbagevendende debat om skatteindbetalinger. Åbenheden har en positiv effekt på skattemoralen i de to lande. Listerne spiller en konkret rolle i dagligdagen, og den norske samfundsdebat. I begge lande er der en betydelig interesse for listerne. Jeg har selv oplevet det i Norge: Da listerne blev offentliggjort blev de lagt på sofabordet, som en slags telefonbog, og så blev de ellers nøje studeret over eftermiddagskaffen, uddyber Carsten Bendix.

Skeptiske multinationale

Blandt de multinationale bliver den nye offentlighed i deres regnskaber mødt med skepsis:

- Vi følger loven. Så når Folketinget har besluttet at oprette sådan en hjemmeside, og besluttet at vi skal indberette vores skatteoplysninger, så gør vi det. Jeg vil ikke sige, at jeg synes det er en god ide. Vi har ikke nogen holdning til registret. Du får mig ikke til at sige mere end det, siger kommunikationschef hos Q8 Danmark, Jytte Wolff-Sneedorff til Arbejderen.

Q8 i Danmark havde sidste år en omsætning på cirka 12,7 milliarder kroner og et overskud på 167,6 millioner kroner. Heraf betalte Q8 cirka 15,8 millioner kroner i skat. I 2010 betalte Q8 cirka 31,3 millioner kroner i skat ud af en omsætning på 11,8 milliarder kroner og et overskud på 219 millioner kroner.

I 2011 havde McDonalds i Danmark en omsætning på 344 millioner kroner og et overskud på cirka 92 millioner. Heraf betalte burgerkæden 23 millioner kroner i skat.

- Selskabsskatten er jo bare et tal, som man ikke må stirre sig blind på. Skatteregistret viser kun en flig af McDonalds bidrag til Danmark. Vores samfundsbidrag tæller også Ronald McDonald-fonden, aktivering og jobtræning. Desuden kan alt ikke gøres op i penge. Vi betaler den skat vi skal. Det er et ideologisk spørgsmål, hvor stor virksomhedsbeskatningen skal være i Danmark. Registret er udtryk for ideologi. Jeg synes det er en skam, at der er så meget fokus på selskabsskatten, siger Sara Helweg-Larsen, kommunikationsdirektør hos McDonalds Danmark til Arbejderen.

Føde- og drikkevaregiganten, Kraft Foods (der netop har skiftet navn til Mondelez International Inc.) så hellere at regeringen styrkede de multinationales konkurrenceevne:

- Det er vores holdning, at regeringen burde fokusere på at styrke betingelserne og konkurrenceevnen for dansk erhvervsliv, siger Kristian Hvilen, kommunikationschef for Kraft Foods i Norden.

Kraft Foods betalte nul kroner i selskabsskat i Danmark i 2010 - trods en omsætning i Danmark på 723 millioner kroner. I 2011 betalte Kraft Foods seks millioner kroner i skat - ud af en omsætning herhjemme på én milliard kroner.

Endnu en multinational virksomhed, Nestlé, har ikke betalt selskabsskat i Danmark siden 1997. Sidste år havde Nestlé en omsætning på 722 millioner kroner i Danmark - men alligevel havde selskabet ikke råd til at betale skat herhjemme.

"Dette skyldes tidligere store underskud fra isvirksomheden, som vi i overensstemmelse med dansk lovgivning har ret til at fratrække, og dette har medført, at vi fra 1997 til i dag ikke har haft noget overskud fra virksomheden i Danmark. Nestlé følger dansk lovgivning til punkt og prikke. Hvis politikerne beslutter at ændre lovgivningen, for eksempel at fjerne retten til at benytte retten til at benytte fradrag for tidligere underskud, vil vi naturligvis også følge den nye lovgivning", skriver Nestlé i en mail til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. okt. 2012 - 13:00   29. okt. 2012 - 13:00

multinationale

ml@arbejderen.dk
Multinasser-loven

Normalt er oplysninger om skatteforhold omfattet af tavshedspligt i Danmark.

Med med lov nummer 173 af 13. juni 2012, har et flertal i Folketinget givet Skatteministeriet lov til at offentliggøre oplysninger om, hvor meget de danske og udenlandske selskaber, der opererer i Danmark betaler i skat herhjemme.

Imod forslaget stemte: Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. For stemte: Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og de Radikale.

Blandt de oplysninger som nu bliver offentligt tilgængelige er firmaernes skattepligtige indkomst og hvor meget de skal betale i skat.

Skatteministeriet håber på at kunne gå i luften med den nye hjemmeside den 20. november.

Multinasserne

NESTLÉ

  • Nestlé er verdens største producent af mad- og drikkevarer.
  • Har en årlig omsætning på cirka 6,5 milliarder kroner - inklusive selskaber som Nescafé, KitKat, Smarties og Maggi.
  • Nestlé har cirka 450 fabrikker og opererer i 86 lande og beskæftiger 328.000 ansatte. Nestlé er en af hovedaktionærerne i verdens største kosmetik-virksomhed, L'Oreal.

KRAFT FOODS

  • Kraft Foods er en amerikansk ejet producent af blandt andet fødevarer, kaffe og chokolade. Blandt de kendte mærker er Gevalia og Karat kaffe, Philadelfia ost samt Toblerone og Marabou chokolade. 
  • Virksomheden opererer i omkring 70 lande og afsætter deres produkter i mere end 160 lande. Virksomheden beskæftiger mere end 140.000 medarbejdere og omsætter på verdensplan for cirka for 275 milliarder kroner årligt. 
  • I Danmark beskæftiger Kraft Foods cirka 120 ansatte.
  • Den 1. oktober ændrede Kraft Foods navn til Mondelez International Inc.

Q8

  • Selskabet omsætter for cirka 5900 milliarder kroner på verdensplan.
  • I Skandinavien driver Q8 186 tankstationer. Herudover driver Q8 146 tankstationer i HolIand og 404 stationer i Belgien.
  • Q8 i Danmark havde sidste år en omsætning på cirka 12,7 milliarder kroner og et overskud på 167,6 millioner kroner. Heraf betalte Q8 cirka 15,8 millioner kroner i skat i 2011. I 2010 betalte Q8 cirka 31,3 millioner kroner i skat ud af en omsætning på 11,8 milliarder kroner og et overskud på 219 millioner kroner.
  • I Danmark beskæftiger Q8 cirka 2000 ansatte.

FUJITSU

  • Fujitsu er verdens tredjestørste it-forsyningsvirksomhed. Selskabet beskæftiger cirka 172.000 ansatte og sælger sine produkter i mere end 70 lande. Fujitsu har en global omsætning på cirka 255 milliarder kroner og en nettoindtægt på cirka 5,5 milliarder kroner. 

KELLOGGS

  • Kelloggs producerer en lang række morgenmadsprodukter - men også kager, kiks, vafler og en række andre fødevarer. Kelloggs-produkter fremstilles i 18 lande og bliver markedsført i mere end 180 lande. I 2012 var Kelloggs verdens andenstørste snack-koncern.
  • Kelloggs har 30.600 ansatte på verdensplan. Seneste koncern-regnskab fra 2011 viser en omsætning på verdensplan på 78 milliarder kroner.

MALACO

  • Malaco er en del af LEAF koncernen, der er blandt de førende sukkervareproducenter i Europa. LEAF er foruden Malaco-produkterne også kendt for Läkerol lakrids m.fl. LEAF ejes af kapitalinvesteringsselskaberne Nordic Capital og CVC Capital Partners. 
  • LEAF opererer i mere end 15 lande og afsætter sine produkter i mere end 50 lande. Selskabet omsætter for cirka fire milliarder kroner, og har cirka. 2.500 medarbejdere på verdensplan - heraf cirka 350 i Danmark. LEAF’s skandinaviske omsætning udgør omkring én milliard kroner.

JYSK

  • JYSK er en international kæde, der sælger "alt til boligen". JYSK har 2000 butikker i 34 lande. JYSK-koncernens omsætter på verdensplan hvért år for cirka 18,5 milliarder kroner og beskæftiger cirka 17.000 ansatte. JYSK Nordic (som omfatter en række europæiske JYSK-selskaber) omsatte i 2011 for cirka ni milliarder kroner og betalte 235 millioner kroner i selskabsskat.