14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nye regler for fanger er ikke gode nok

Amnesty revser regeringsforslag:

Nye regler for fanger er ikke gode nok

Udkast til internationalt regelsæt for fanger taget i militære operationer er for løst formuleret, advarer Amnesty.

Hvordan skal danske soldater i eksempelvis Afghanistan håndtere fanger? Dette spørgsmål besvares ikke godt nok i nyt udkast til internationale fangeregler, advarer Amnesty.
FOTO: Ronny Rasmussen / HOK
1 af 1

Amnesty International er bestemt ikke imponerede over det forslag til retningslinjer for håndtering af fanger, som Udenrigsministeriet fremlagde tirsdag.

Udkastet er resultatet af fem års internationale forhandlinger mellem 25 lande. Arbejdet er foregået bag lukkede døre.

De foreslåede regler er alt for generelle og ukonkrete, advarer Amnesty:

- Det er en falliterklæring, at stater med langvarig militær tilstedeværelse i Afghanistan fortsat ikke har styr på, hvordan de kan sikre tilbageholdte mod tortur og overgreb. De foreslåede nye regler kan oven i købet vise sig at give tilfangetagne dårligere vilkår end i dag. Vi er særligt bekymrede over, at vedtagelsen af disse retningslinjer kan blive brugt som undskyldning for at overlevere tilfangetagne til myndigheder i lande, der notorisk overtræder menneskerettighederne, siger Claus Juul, juridisk konsulent i Amnestys danske afdeling.

Sidst i november sidste år erklærede udenrigsminister Villy Søvndal i et svar til Enhedslistens Christian Juhl, at der fortsat er juridisk uklarhed om, hvordan Danmark og andre lande skal håndtere tilbageholdte fanger i militære operationer. Han slog samtidig fast, at "der under ingen omstændigheder må indføres et lavere beskyttelsesbehov end det, der i forvejen følger af Danmarks internationale forpligtelser".

Amnesty havde håbet, at nye retningslinjer kunne have bragt mere klarhed over, hvordan Danmark og andre lande i fremtiden  skal håndtere fanger i eksempelvis Afghanistan uden at krænke deres menneskerettigheder. Amnesty finder det kritisabelt, at landene ikke kan fremlægge et mere ambitiøst regelsæt efter ti års militært engagement og mange eksempler på overgreb mod fanger i især Irak og Afghanistan.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. okt. 2012 - 11:20   24. okt. 2012 - 09:34

krig

ml@arbejderen.dk