12 nye erstatningssager er på vej mod Forsvarsministeriet fra civile irakere, der blev taget til fange af danske soldater under den omstridte operation Green Desert og udleveret til irakisk politi i 2004.
Advokat Christian Harlang rejste i går til Mellemøsten for at mødes med de 12 irakere, som hævder, at de blev udsat for tortur efter udleveringen. De vil nu have rettens vurdering af, om Danmark har et medansvar for mishandlingen.
- Der er tale om alvorlige anklager, så jeg vil være 100 procent sikker på, at sagerne er bæredygtige. Hvis der er belæg for irakernes anklager, vil jeg hurtigst muligt sende de nye stævninger til Forsvarsministeriet, siger Christian Harlang til Arbejderen.
De tolv irakere kontaktede Harlang efter at have set videoen fra Green Desert på nettet.
Med på turen har han et hold retsmedicinere, der skal give en lægefaglig vurdering af, om irakerne har været udsat for tortur.
Advokaten repræsenterer i forvejen 11 irakere, der alle har stævnet Forsvarsministeriet, fordi danske soldater tog dem til fange under operation Green Desert i Irak i November 2004, og herefter udleverede dem irakisk politi.
I alt anklager altså 23 mennesker nu den danske stat for medansvar for mishandling og tortur.
Operation Green Desert blev optaget på video af danske soldater. Videoen viser blandt andet, hvordan de irakiske fanger bliver slået af irakisk politi. Trods volden udlever danske soldater irakerne til irakisk politi. De danske soldater griber ikke og stopper mishandlingen. De udleverer fangerne selvom mishandlingen i forbindelse med anholdelsen giver et vink om, hvilken skæbne der venter irakerne.
SE HELE DEN KONTROVERSIELLE FANGEVIDEO HER
De 12 irakere optræder på den omstridte video, hvor danske soldater ser passivt til, mens irakerne bliver lagt på jorden og tævet af irakisk politi. Videoen blev optaget under operation Green Desert i Irak i november 2004.
Efter at have set videoen på nettet har de 12 irakere kontaktet advokaten.
Harlang vil først uddybe, hvordan de 12 nye torturofre er blevet mishandlet, når han har talt med dem selv. Men det er "i samme stil" som de 11 irakere der allerede har anlagt sag mod Forsvarsministeriet, oplyser advokaten. En af de 11 irakere fortæller blandt andet, at han på politistationen blev slået, pisket og fik elektriske stød mod brystet og kønsdelene. Han blev hængt op i benene med hovedet nedad og hænderne bundet på ryggen så hans skulder gik af led.
Forsvarsministeriets forsvarer i sagen, kammeradvokat Peter Biering, har ingen kommentarer til de nye stævninger, som er på vej.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278