10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nyt netværk vil stoppe CETA og TTIP

Ngo'er går sammen i kampagne

Nyt netværk vil stoppe CETA og TTIP

En række danske ngo'er, fagforeninger og partier går nu sammen for at forhindre, at handels- og investeringsaftalerne CETA og TTIP kommer til Danmark.

Organisationerne bag demonstrationen mod CETA og TTIP i København i oktober finder nu sammen i et netværk.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

En lang række partier, fagforeninger og miljø- og ulandsorganisationer går nu sammen i et netværk for at få stoppet handels- og investeringsaftalerne CETA og TTIP mellem EU og Canada og EU og USA.

CETA og TTIP er jo ikke bare handelsaftaler. Det er oprettelsen af en slags indre marked, hvor kapital og arbejdskraft skal kunne bevæge sig frit over Atlanten. 
Jan Mathisen, 3F Københavns afdelingssekretær

Folketinget ventes at vedtage CETA-aftalen til marts. Men nu går organisationerne i det nye netværk i gang med at samle underskrifter for at få Christiansborg-politikerne til at tage de to handelsaftaler af bordet.

– Med underskriftsindsamlingen vil vi forsøge at lægge pres på politikerne, fortæller Kenneth Haar fra det nye netværk. Han arbejder til daglig som researcher i Corporate Europe Observatory (CEO), der løbende afdækker konsekvenserne af de to handels- og investeringsaftaler.

Aktionsuge til februar

Organisationerne arbejder på en fælles aktionsuge til februar. Målet er at komme på gaden så mange steder i landet som muligt og samle underskrifter og fortælle om de to handels- og investeringsaftaler. Herudover vil netværket oprette en hjemmeside og en Facebook-side med informationer om konsekvenserne af CETA og TTIP.

– Planen er at være fuldt på banen i begyndelsen af februar - med hjemmeside, Facebookside, aktivistmøder, underskriftindsamling, og konturerne af en demonstration samt en aktionsuge. Det er altså en egentlig fælles kampagne, vi taler om, ikke bare et netværk, fortæller Kenneth Haar fra kampagnen.

Blandt de mange organisationer, der er en del af netværket er: Mellemfolkeligt Samvirke, Prosa, Danske Studerendes Fællesråd, Det Økologiske Råd og Afrika Kontakt.

Både Kommunistisk Parti og Kommunistisk Parti i Danmark er med i netværket som anbefalere. De kommende uger ventes flere og flere organisationer at tilmelde sig.

Kenneth Haar håber på, at de mere end 50 miljø- og ulandsorganisationer, fagforbund og fagforeninger og politiske partier, der i oktober stod bag demonstrationen mod CETA og TTIP, vil være en del af initiativet og kampagnen.

>> Læs reportage fra demonstrationen i oktober

– Vi har samlet flere store organisationer, og landets største 3F-afdelinger bakker også op. Målet er at nå bredt ud, både politisk og geografisk, fortæller Morten Nielsen fra Afrika Kontakt, der er en del af netværket.

3F København er med

3F København er blandt de lokale fagforeninger, der bakker op om initiativet.

– Det er et vigtigt initiativ, som betyder, at vi kan fortsætte modstanden mod CETA og TTIP. Modstanden mod CETA slutter jo ikke med en folketingsbeslutning til marts. Vi skal selvfølgelig kunne fortsætte med at oplyse og kæmpe imod de to aftaler, siger 3F Københavns afdelingssekretær, Jan Mathisen, til Arbejderen.

Han mener, at det er vigtigt, at især fagbevægelsen forholder sig til de to aftaler.

– CETA og TTIP er jo ikke bare handelsaftaler. Det er oprettelsen af en slags indre marked mellem henholdsvis EU og USA og EU og USA, hvor kapital og arbejdskraft skal kunne bevæge sig frit over Atlanten. Det risikerer at få store konsekvenser for arbejderne i form af social dumping. Og både som fagbevægelse og borgere får vi sværere ved at gøre vores demokratiske indflydelse gældende, fordi overnationale voldgiftsdomstole fremover vil tage vigtige beslutninger og true den nationale suverænitet, lyder det fra Jan Mathisen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jan. 2017 - 12:12   16. jan. 2017 - 12:39

CETA

ml@arbejderen.dk
Fakta om CETA
  • CETA står for Comprehensive Economic and Trade Agreement.
  • Det er en omfattende handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada. Dele af aftalen kan træde foreløbigt i kraft allerede i 2017.
  • CETA er den første EU-handelsaftale med en såkaldt negativliste, som betyder, at alle tjenesteydelser som udgangspunkt er omfattet af et krav om liberalisering, medmindre de enkelte regeringer udtrykkeligt har undtaget dem. 
  • CETA-aftalen indeholder også en såkaldt "stand still"-klausul, der betyder, at liberaliseringer ikke kan rulles tilbage.
  • CETA indfører en såkaldt investordomstol, der åbner op for, at et privat firma fra Canada eller EU kan sagsøge nationalstater og kræve erstatning, hvis regeringer indfører eksempelvis en mere restriktiv miljø-, sundheds- eller arbejdsmiljølovgivning, som påvirker firmaets fremtidige profit.
  • Det samme kan alle private firmaer fra lande udenfor EU og Canada, hvis de har et datterselskab i Canada.
  • >> Læs alle Arbejderens artikler om CETA