21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Officer anklager ministerium for at omgå aktindsigt

Ministerium ville ikke have noget på skrift

Officer anklager ministerium for at omgå aktindsigt

Forsvarsministeriet mødtes ansigt til ansigt med militæret for at undgå at der lå noget på skrift, som offentligheden senere kunne få aktindsigt i.

Da militæret skulle udarbejde et notat om Danmarks juridiske ansvar for fanger i Afghanistan, insisterede Forsvarsministeriets embedsfolk på ikke at få notatet til gennemlæsning, så der bagefter kunne søges aktindsigt i papirerne.
FOTO: Hærens Operative Kommando
1 af 1

Militæret har af ministeriet flere gange fået forbud mod at kommunikere på skrift for at forhindre medier i at søge aktindsigt, hævder den tidligere chef for internationale operationer, oberst Lars R. Møller, i Information.

- Det er en praksis, jeg har oplevet temmelig mange gange i de fire år, jeg har siddet i Forsvarskommandoen. Og det blev værre og værre i de år, jeg var der, siger obersten, der netop er gået på pension.

Eksempelvis fik han selv og resten af forsvarsledelsen i januar 2012 besked på ikke at sende noget på skrift til Forsvarsministeriet, da de skulle udarbejde et kontroversielt notat til Folketinget om Danmarks juridiske ansvar for fanger i Afghanistan.

- Ministeriets folk insisterede på ikke at få notatet til gennemlæsning, så der ikke bagefter kunne søges aktindsigt i de forskellige udkast, Alle rettelser blev derfor gennemført mundtligt, ansigt til ansigt. Ministeriets folk kom ud til os i Forsvarskommandoen, og så blev de forskellige rettelser mundtligt forhandlet på plads. Det virkede meget lusket og var bestemt ikke noget, jeg brød mig om at være med til, siger Lars R. Møller til Information.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. feb. 2014 - 08:56   20. feb. 2014 - 10:07

Aktindsigt

ml@arbejderen.dk