Regeringens stort anlagte eftersyn af Nordsøaftalen munder ikke ud i øget skat på olieselskaberne i Nordsøen.
"Det er vigtigt for os, at også denne regering nu har bekræftet, at aftalen mellem A.P. Møller-Mærsk og staten er afbalanceret og holdbar", skriver Mærsk i en mail til DR.
Som led i regeringens konkurrencepakke er der indgået en aftale hvor olieselskaberne ikke får del i den generelle selskabsskattelettelse, som regeringen indfører. Til gengæld garanterer regeringen olieselskaberne, at skatten ikke vil blive sat op.
Siden VK-regeringen i 2003 indgik aftale om olien i Nordsøen, er olieprisen eksploderet.
Mens olieselskaberne Shell, Chevron og A.P. Møller – Mærsk tjener styrtende på nordsøolien, går den danske statskasse hvert år glip af milliarder på grund af den beskatningsaftale, som VK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti og de radikale indgik med selskaberne i 2003. Ifølge beregninger fra tænketanken Concito (der engang havde energi- og klimaminister Martin Lidegaard (R) som formand er staten gået glip af 75 oliemilliarder, siden aftalen blev indgået.
Og med de nuværende høje oliepriser på over 100 dollar tønden er tabet helt oppe på 10 milliarder kroner årligt, viser tallene.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278