EU's ombudskvinde, Emily O'Reilly, vil nu til at undersøge forbindelsen mellem EU's centralbank ECB og den magtfulde internationale finanslobby G30, Group of Thirty, der blandt andre rummer topchefer i flere af verdens største banker.
Vores efterforskning viser, at højtstående ECB-ansatte er alt for tæt knyttede til repræsentanterne for de banker, som de skal holde tilsyn med.
Kenneth Haar, CEO
Hun har i et brev til Mario Draghi anmodet ham om at få adgang til "alle relevante dokumenter, som ECB er i besiddelse af", så hun ved en inspektion kan danne sig et fuldstændigt overblik over omfanget af ECB's omgang med lobbygruppen.
Er det for eksempel helt efter bogen, når Mario Draghi, direktøren for ECB, er fast medlem af "Group of Thirty"? Og er det helt i overensstemmelse med armslængdeprincippet, når et fremtrædende medlem af EU's tilsyn med bankerne deltager i udarbejdelsen af denne finanslobbys anbefalinger til – EU's tilsyn med bankerne?
Det mener EU's lobby-vagthund, Corporate Europe Observatory, CEO, ikke. Og det er på baggrund af en klage fra CEO, at EU's ombudsmandsinstitution nu går ind i sagen, fortæller Kenneth Haar, mangeårig efterforsker for CEO.
– Vores efterforskning viser, at højtstående ECB-ansatte er alt for tæt knyttede til repræsentanterne for de banker, det er meningen, at de skal holde tilsyn med, og at de oplysninger, som de kommer med på "Group of Thirtys" møder, ikke bliver tjekket, siger Kenneth Haar.
CEO-klage tidligere afvist
CEO klagede også i 2012 til EU's ombudsmand over de tætte bånd mellem ECB-direktør Mario Draghi og lobbygruppen, der også går under forkortelsen G30. Klagen blev dog dengang afvist af den daværende EU-ombudsmand. Det skete med begrundelsen, at det ikke kunne bevises, at G30 er en lobbygruppe for den internationale finanskapital, fordi den, foruden ledende repræsentanter for nogle af verdens mest magtfulde banker, også har deltagelse af – centralbankdirektører som Mario Draghi…
– Ved vores første klage skete der ikke så meget andet, end at ombudsmanden stillede ECB nogle spørgsmål, og på den baggrund afviste sagen, oplyser Kenneth Haar til Arbejderen.
– Men i dag anerkender Emily O'Reilly, at der er sket ændringer siden dengang. I mellemtiden har ECB fået overdraget opgaven med at føre tilsyn med EU's største banker. Og samtidig har vi set en endnu stærkere tilknytning mellem ledende folk i EU's centralbank og lobbygruppen. De er for eksempel begyndt at deltage i udarbejdelsen af G30's rapporter, forklarer CEO's efterforsker.
ECB-finanstilsyn involveret
Blandt de forhold, Emilie O'Reilly nu skal i gang med at undersøge, er den rolle, som ECB's Julie Dickson har spillet i udarbejdelsen af G30-rapporten "Banking Conduct and Culture".
Raporten markedsfører den opfattelse, at det er bedst, at banker fører tilsyn med sig selv, når det handler om, hvordan banker skal opføre sig. Blandt andet kan man læse i rapporten, at "flere regler kan vise sig at være kontraproduktive. I stedet må en bæredygtig kultur opstå fra, og være indarbejdet i, bankers DNA. En behørig indarbejdelse ledet af bankerne selv er en mere effektiv måde at genoprette tilliden til branchen på."
Julie Dickson er ECB's repræsentant i EU's banktilsyn, og står i rapporten opført som "observatør" til en rapport, der som mange andre G30-rapporter anbefaler en lempelig kontrol med bankerne. Hun har offentligt omtalt rapportens konklusioner i positive vendinger, kan man læse i CEO's klage til EU's ombudsmandsinstitution.
Fordel for G30-medlemmer
I en anden rapport, "A New Paradigm - Financial Institution Boards and Supervisors", kommer G30-gruppen selv ind på udbyttet af det nære samarbejde med dem, der skal føre tilsyn med bankerne.
Heri kan man læse, at bankers bestyrelsesmedlemmer, hvoraf de mest indflydelserige er med i G30, "rapporterer, at de drager stor nytte af tilsynsførende, som kan indikere, hvor deres institution (bank,red.) står i forhold til andre (banker, red.). Det er en kraftig motivationsfaktor for forbedringer, og bidrager til tilsynets troværdighed. Det er også nyttigt for bestyrelsesmedlemmer at have feedback fra tilsynsførende på, hvor institutionen står i forhold til markedet…"
>> Læs mere om sagen på corporateeurope.org
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278