Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen starter nu en evaluering af reformen af førtidspension og fleksjob.
Den samlede evaluering forventes afsluttet i februar næste år.
Det første skridt bliver en analyse af, hvorfor der er så store forskelle på hvor mange førtidspensioner kommunerne bevilger, oplyser Beskæftigelsesministeriet.
Den samlede evaluering forventes afsluttet i februar næste år.
Hen over sommeren har der været en række protester i København over kommunens stramme praksis i forhold til at bevilge førtidspensioner. København bevilger langt færre førtidspensioner end landets andre større byer.
Krav fra fagforbund
Derudover bakker indtil nu 43 fagforbund op om seks konkrete krav til ændring af reformen. Det startede med 41 fagforbund for en uges tid siden, men siden er der kommet to flere med.
Fagforbundene mener, at det for mennesker med en meget lille arbejdsevne på syv timer eller derunder om ugen skal være valgfrit om de vil på førtidspension, i fleksjob eller i ressourceforløb. I dag kan mennesker med en arbejdsevne helt ned på 40 minutter om ugen blive nægtet førtidspension.
"En så reduceret arbejdsevne skyldes alvorlige helbredsmæssige problemer – og mange af disse mennesker bruger en alt for stor del af deres fritid på at restituere sig efter arbejdsdagen på bekostning af resten af deres liv og deres familier", hedder det i forslaget fra fagforbundene.
Fagforbundene vil også have sat indtægten op for personer i ressourceforløb. I dag får de en ydelse på kontanthjælpsniveau, den skal hæves til dagpengeniveau, mener de 43 organisationer.
Kritik fra seks byer
Landets seks største kommuner har også været ude med en kritik af reformen i løbet af sommeren. De kræver en lempelse af de stramme krav i forhold til at dokumentere, at ansøgere om førtidspension ikke har en lille rest arbejdsevne tilbage.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278