07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Op mod 200 afhørt på arbejdspladsen

Politi i klapjagt på kurdere

Op mod 200 afhørt på arbejdspladsen

Den sidste måneds tid er politiet dukket op på en række arbejdspladser for at afhøre kurdere om økonomisk støtte til terror.

Den herboende kurder Haku Secilmis blev afhørt om økonomisk støtte til terrorisme af politiet i halvanden time. Afhøringen foregik i familiens pizzaria. Indimellem kom der kunder for at hente pizzaer.
FOTO: Morten Larsen
1 af 1

Ingen skal vide sig sikre…

Sådan sagde vicepolitikommissær Rene Hansen til Arbejderen i sidste måned, da han varslede masseransagninger i det kurdiske miljø.

Nu har politiet sat handling bag ordene. Den sidste måneds tid har de afhørt ikke mindre end 150-200 kurdere.

De afhørte kurdere er ejere af pizzariaer, caféer, grønthandlere og helt almindelige arbejdere.  Nu vil vil de klage over politiets uanmeldte forhør på deres arbejdsplads foran kunderne.

En af dem er 32-årige Haku Secilmis. De sidste ti år har han langet pizza'er over disken i familiens pizzaria på Amager i København. For et par uger siden kom to betjente på besøg. Men ikke for at købe pizza.

- De havde en liste med, med mit navn på. De kunne se, at jeg havde betalt 3000 kroner. De ville vide hvorfor, til hvad og til hvem. Jeg følte mig kriminaliseret. Det eneste jeg har gjort er at støtte mit eget folk med penge. Der er et problem i Tyrkiet. Lad os sætte os ned og løse det, i stedet for at rende rundt og anklage hinanden for alt muligt, siger Haku Secilmis til Arbejderen.

Betjentene ville også vide, om han havde betalt pengene frivilligt.

- Kurderne har en fælles sag. Selvfølgelig betaler vi frivilligt.

Afhørt i halvanden time

De to betjente afhørte Haku Secilmis i halvanden time. Indimellem kom der kunder for at hente pizzaer.

Tre dage efter vendte betjentene tilbage:

- De rakte mig en slags referat af samtalen, som de ville have mig til at skrive under på. Jeg nægtede at skrive under på papirerne, og fortalte dem, at jeg først ville skrive under efter at min advokat havde kigget på dem. Men jeg kunne ikke få lov til at få papirerne, så jeg kunne give dem videre til min advokat. Jeg skulle skrive under på dem med det samme. Betjentene tilbød mig også, at jeg kunne være anonym. Men det ville jeg ikke gå med til. Så gik de igen, fortæller Haku Secilmis.

Øverst oppe på papiret stod der noget med økonomisk støtte til en terrororganisation.

- Jeg blev vred over ordet "terrororganisation". Jeg støtter ikke nogen terrororganisation. Jeg støtter kurdernes sag og kurdernes ret til at lære deres eget sprog, understreger Haku Secilmis.

Kriminalisering

Fatih Bahran, formand for Dansk-Kurdisk Kulturcenter, er netop nu igang med at udarbejde en liste over de mange handlende, som er blevet afhørt af politiet. Han er vred over politiets fremfærd: 

- Politiet vil vide, om de forretningsdrivende giver penge til PKK eller Roj TV, og om de har givet pengene frivilligt eller er blevet presset til det. Den slags spørgsmål og politiets fremgangsmåde er med til at kriminalisere kurderne. Og kurderne er bange, fordi de ved at dansk politi samarbejder med tyrkisk politi, fortæller Fatih Bahran til Arbejderen.

Advokat Line Barfod er gået igang med at danne sig et overblik over politiets mange afhøringer - og på hvilket grundlag de er sket på:

- Det virker som om, politiet er igang med at afdække hele det kurdiske miljø i Danmark. Det er altså mennesker, der har boet i Danmark i årevis og gået på arbejde. Det eneste de har gjort er at støtte en tv-kanal, der sender på deres eget sprog og støttet udbredelsen af deres kultur i Danmark. Sprog og kultur er essentielt i et demokrati. Politikerne siger at terrorlovene er til at for sikre demokratiet. Men det her er eksempler på det modsatte - nemlig et terrorlovene undergraver demokratiet, siger Line Barfod til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. nov. 2012 - 11:44   15. nov. 2012 - 11:45

PKK-sag

ml@arbejderen.dk
Klagesager på vej

Kurderne gør det nu klart, at de ikke vil finde sig i at blive mistænkeliggjort og kriminaliseret.

Efter i to måneder at være blevet udsat for ransagninger, afhøringer og isolationsfængslinger uden anklageskrift, gør kurderne nu klar til en række klager over politiet:

  • 150-200 mindre forretningsdrivende og arbejdere klager over at politiet uanmeldt er dukket op på deres arbejdsplads og afhørt dem om mulig støtte til terrorisme foran kunder.
     
  • Dansk-Kurdisk Kulturcenter i Viktoriagade i København vil klage over at politiet har sparket foreningens døre ind, ødelagt pengeskabet og beslaglagt foreningens medlemslister.
     
  • En kurder vil klage over at politiet anholdt ham med trukne pistoler, tilbageholdt ham i tolv timer i isolation - uden at blive afhørt eller få anden forklaring at han "befandt sig på det forkerte tidspunkt med de forkerte personer" og han eller kunne gå hjem og "læse tekst-tv". Kurderen har tidligere fået piller og gået til psykolog for de traumer han som kurder oplevede, da han aftjente sin værnepligt i tyrkisk militær. Nu er mareridtene vendt tilbage, og han tager igen piller og går til psykolog.