29 Jan 2023  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Rød Sommerlejr er opladning af klassekampens batterier

Tilbud til hele familien

Rød Sommerlejr er opladning af klassekampens batterier

Tag med på en uges ferie spækket med politik, debat, kultur, sport, leg og fest. Årets debatter har fokus på et Europa i opbrud, kvindekampen, situationen i Latinamerika og meget andet.

FOTO: Anders Sørensen
1 af 1

Rød Sommerlejr er et tilbud til dig, der er politisk aktiv i hverdagen og har lyst til at få mere perspektiv på tingene.

Den røde tråd gennem en stor del af det politiske program på årets sommerlejr er opbruddet i Europa.
Jørgen Petersen, Kommunistisk Parti

På Rød Sommerlejr møder du omkring 150 andre politisk aktive fra hele landet. Her er mennesker i alle aldersklasser med forskellig politisk baggrund og erfaring.

Både de organiserede politiske debatter og de uformelle snakker med andre deltagere giver masser af input og viden, der er med til at energi og gejst til alle deltagere.

– Man kan sige, at Rød Sommerlejr fungerer som en opladning af klassekampens batterier, så alle efter en uges lejr har fået fornyede kræfter til at fortsætte kampen for et andet samfund, siger Jørgen Petersen, formand for Kommunistisk Parti, der gennem mange år har arrangeret Rød Sommerlejr.

Partiet lægger vægt på, at det ikke kun er et tilbud til kommunister. Lejren samler også medlemmer af andre venstrefløjspartier samt mange, der står udenfor partierne.

Kvindekamp og Latinamerika

De politiske debatter kommer vidt omkring på årets lejr. Her er blandt andet fokus på opbruddet i Europa, kvindekampen, den kommunistiske presse og USA's indblanding i Latinamerika.

– Den røde tråd gennem en stor del af det politiske program på årets sommerlejr er opbruddet i Europa, forklarer Jørgen Petersen.

– Den politiske utilfredshed med den dagsorden, der er sat af storkapitalen i hele EU, bliver stadig mere synlig. I Storbritannien stemte flertallet for brexit. I Frankrig aktionerer De Gule Veste. I Grækenland, Italien, Portugal og mange andre lande er der voksende uro.

– Vi har indbudt debattører fra ind- og udland, som vil sætte udviklingen i perspektiv, tilføjer han.

Blandt oplægsholderne til den debat er Robert Mathiasson, der er formand for Kommunistiska Partiet i Sverige.

Der kommer også en oplægsholder fra Norge. Det er Helle Hagenau fra Nei til EU. Hun vil sammen med Karen Sunds fra Kommunistisk Parti sætte fokus på, hvad der er af alternativer til det nyliberalistiske EU, som stadig flere vender sig imod.

Der er også fokus på mange andre aktuelle politiske emner i løbet af ugen, fortæller Jørgen Petersen.

– Kvindekampen udvikler sig i øjeblikket. Vi har indbudt et kvindepanel, som vil lægge op til en diskussion af kvindekamp, identitetspolitik og klassekamp. Og der er også mulighed for at møde Arbejderens nye redaktør, Anders Sørensen, der vil fortælle om planerne omkring Arbejderens udvikling som webmedie, tilføjer han.

Kultur og sport

Rød Sommerlejr er meget andet end politisk debat. På programmet er også kultur, sport og udflugter i lokalområdet.

I år er der lejrbiograf, der blandt andet viser filmen “Før frosten”, der er et historisk drama om fattigdom og grådighed.

– Vi har inviteret filmens manuskriptforfatter, Jesper Fink, der kommer og fortæller om filmens ide og tilblivelse, siger Jørgen Petersen.

Om onsdagen er der fridag for de politiske debatter. Her arrangeres udflugt til Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg, der har til huse i Nordens bedst bevarede fattiggård. Her fortælles historien om de mange mennesker, der har levet eller lever på samfundets skyggeside.

Programmet byder også på for eksempel bålaften, pubquiz, rundboldturnering og tur til stranden.

Børnene elsker det

Det er et kendetegn for Rød Sommerlejr, at der er plads til både børn, unge og voksne i alle aldre. Der er selvstændige aktiviteter for børnene, men de indgår også som en naturlig del af lejrens aktiviteter.

Her er mange børnefamilier, ligesom mange bedsteforældre hvert år tager børnebørnene med på lejr.

For børn mellem tre og elleve år er der en særlig børnelejr, der har åbent om formiddagen under de politiske debatter.

Hvert år har børnelejren et særligt tema, der er hemmeligt, indtil lejren starter. Tidligere temaer har blandt andet været middelalderfolk, indianere og Robin Hood og hans slæng.

Børnene er ude det meste af tiden uanset vejret. De klæder sig ud, leger, synger, laver mad over bål og meget andet.

For de større børn mellem 11 og 15 år er der en særlig pionerlejr med mange forskellige aktiviteter.

Rød Sommerlejr bliver afholdt i uge 29 på Svendborg Medie- og Sportsefterskole, der har fine faciliteter og ligger tæt på både strand, skov og Svendborg centrum.

Deltagerne bor på dobbelt- eller enkeltværelser med eget bad og toilet. Det er også muligt at have sit eget telt med.

>> LÆS HELE PROGRAMMET FOR LEJREN

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. maj. 2019 - 12:04   02. jun. 2019 - 09:03

Ferie

aj@arbejderen.dk
Rød Sommerlejr 2019
  • Rød Sommerlejr afholdes tæt på strand og skov på Svendborg Medie- og Sportsefterskole. Der er indkvartering på dobbelt- eller enkeltværelser. Det er også muligt at have telt med.
  • Lejren starter søndag den 14. juli om eftermiddagen og varer frem til lørdag den 20. juli.
  • Priser: Voksne: 1800 kr. pr. person i dobbeltværelse. Unge under 18 år: 1000 kr. Studerende, pensionister og arbejdsløse: 1300 kr. Børn 0-2 år: gratis Børn 2-15 år: 500 kr. Tillæg for enkeltværelse: 500 kr. Alle priser er for hele ugen og dækker overnatning, fuld forplejning samt deltagelse i de politiske arrangementer. Det er muligt at deltage på en del af lejren for 400 kr. pr. døgn.
  • Tilmelding på info@kommunister.dk eller på telefon 3020 0320.