Landsforeningen LEV har startet en protestkampagne mod et nyt lovforslag, der åbner for, at handicappede mod betaling kan få ansatte fra deres bosted med på ferie.
Vi frygter, at flere kommuner vil sænke deres serviceniveau, hvis loven bliver vedtaget.
Anni Sørensen, LEV
LEV organiserer udviklingshæmmede og deres pårørende – hvoraf mange vil blive berørt af lovforslaget.
Vedtages lovforslaget vil det blive muligt for svært udviklingshæmmede at få ansatte fra deres bosted med på ferie eller festival, hvis de selv betaler alle udgifter til de ansattes løn og ophold.
– Den her lov undergraver de rettigheder, mennesker med handicap har i dag, siger Anni Sørensen, formand for LEV.
Forskelsbehandling
Hun bliver ikke beroliget af, at lovforslaget fastslår, at den betalte ferie skal være ud over den nuværende kommunale kerneydelsen.
Lovforslaget henviser til en afgørelse fra Ankestyrelsen om, at kommunerne skal betale udgifterne for, at handicappede kan have deres hjælpere med på 4-5 dages ferie om året.
– Selvom der er den afgørelse fra Ankestyrelsen, er der en lang række kommuner, som i dag ikke betaler for udgifterne til hjælpere på handicappedes ferie. Vi frygter, at flere kommuner vil sænke deres serviceniveau, hvis loven bliver vedtaget, forklarer Anni Sørensen.
Hun understreger, at det ikke er dyre udlandsrejser, som nogle kommuner betaler for i dag. Der er tale om 4-5 dage i sommerhus her i Danmark. Og den handicappede betaler for sit eget ophold.
Et af LEV's kritikpunkter er, at jo større ens handicap er, jo mere skal man betale for at få sine hjælpere med på ferie. For en multihandicappet, der har et stort behov for hjælp, kan fem dage i et sommerhus komme til at koste over 35.000 kroner.
– Det har meget få råd til at betale ud af deres førtidspension. Og forskelsbehandlingen er et brud på det helt grundlæggende kompensationsprincip i dansk handicappolitik, siger Anni Sørensen.
Princippet betyder, at mennesker med handicap skal kompenseres for deres funktionsnedsættelse, for at få lige muligheder for aktiv og fuld deltagelse i samfundslivet.
– Vi er bekymrede for, om det her er starten på at indføre brugerbetaling på flere dele af handicapområdet, siger Anni Sørensen.
Støtter forslag
Socialpædagogerne, der organiserer mange af de ansatte på bostederne, deler ikke LEV's bekymring. Fagforbundet er godt tilfreds med lovforslaget.
– For os er det afgørende, at tilkøb af ledsagelse alene handler om ekstraordinær ferie, og at tilkøb ikke må være en erstatning for "dagligdags" socialpædagogisk støtte, siger Marie Sonne, næstformand for Socialpædagogerne, til sl.dk.
Hun er glad for, at Ankestyrelsens afgørelse om ferie er nævnt i lovforslaget.
– Men vi opfordrer til, at ordningen bliver fulgt meget nøje, så vi ikke skal være vidner til, at den kommunale praksis forskubber sig over tid, og at den kerneydelse, borgerne har ret til, skrumper, siger Marie Sonne.
I LEV er der skuffelse og forbløffelse over Socialpædagogernes holdning.
– Vi kan være bekymrede for, at egeninteresser i forhold til jobs er kommet til at fylde, siger Anni Sørensen.
LEV kritiserer også, at der ikke er lagt op til nogen form for tilsyn, kontrol og klagemulighed i forhold til det enkelte bosteds salg af en ydelse til beboerne.
En af de mange udviklingshæmmede, der kan blive ramt af lovforslaget, er Mette Bertelsen, der bor på et bosted i Køge. Hun var i efteråret på en dejlig ferie til Marienlyst. Køge Kommune sikrer, at handicappede kan komme på ferie med deres medhjælpere fra bostedet fem dage om året.
Det betyder, at fem dages sommerhusferie kostede Mette 5000 kroner. Tidligere, da kommunen ikke betalte for hjælperne, måtte Mette betale næsten 24.000 kroner for fem dages ferie i Jylland.
– Det betyder meget for både beboerne og medhjælperne at komme på ferie. Det bringer dem tættere på hinanden, skaber bedre kontakt og giver glade oplevelser at tænke tilbage på. Jeg frygter, at hvis lovforslaget gennemføres, vil mange kommuner sænke deres serviceniveau, så ferie ikke er en del af det, siger Inge Bertelsen, der er mor til Mette.
Høringen om lovforslaget slutter på mandag. Alle partier på nær Enhedslisten støtter det.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278