22 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Partier kræver stop for oliejagt i Nordsøen

Lægger pres på regeringen

Partier kræver stop for oliejagt i Nordsøen

Hvis Socialdemokratiet er med, er der flertal for at stoppe nye tilladelser til at hente olie og gas i Nordsøen.

Greenpeace, som har søsat en underskriftindsamling for at få stoppet jagten på olie og gas i Nordsøen, mener, at ministeren har en historisk mulighed for at trække i bremsen nu.
FOTO: Jani Sipilä/Greenpeace
1 af 1

Der skal sættes en stopper for de udenlandske energigiganter, der har søgt den danske stat om nye tilladelser til at hente endnu mere olie og gas op af Nordsøen.

Sådan lyder en samlet udmelding fra De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Dan Jørgensen har nu en historisk mulighed for at trække i bremsen og gøre det rette for klimaet og alle de danskere, der gjorde valget til et klimavalg. 
Jens Mattias Clausen, Greenpeace

De fire partiers krav kommer efter, at fire energiselskaber har søgt om tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen i 30 år frem til 2055. Ansøgningerne ligger netop nu på klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensens bord.

>> LÆS OGSÅ: Regeringen overvejer ny olie og gasjagt i Nordsøen

Det var den tidligere regering, der i maj sidste år satte gang i den 8. udbudsrunde for Nordsøen for at indhente tilbud på at udvinde endnu mere olie og gas i Nordsøen.

SF er blandt de fire støttepartier, der forsøger at lægge pres på ministeren.

– Hvis vi ikke dropper den 8. udbudsrunde, kommer Danmark fortsat til at sælge retten til at udvinde olie i danske farvande, siger klima- og energiordfører Signe Munk.

SF vil dog ikke være med til at sløjfe de eksisterende tilladelser til at indvinde olie og gas i Nordsøen, som løber mange år frem.

– Vi kan ikke bare stoppe den nuværende udvinding fra den ene dag til den anden. Det vil koste penge, som finansierer vores velfærdssamfund og vores grønne omstilling. Og det vil give os en storm af erstatningssager på halsen. Men vi skal i gang med at lukke hanerne. Det starter vi nu ved at presse på for et stop for nye udvindingsområder på dansk jord.

Hvad mener ministeren?

Enhedslisten glæder sig over de klare udmeldinger fra SF og De Radikale.

– Enhedslisten har i årevis kæmpet hårdt for et stop for nye udbud. Nu melder SF og De Radikale sig også under de grønne faner og erklærer sig endelig enige i et stop for at lede efter mere olie og gas. Enhedslisten har allerede sagt, at vi tager kravet om udfasning af nordsøolien med til klimaforhandlingerne. Efter at tusindvis af børn, forældre og bedsteforældre har råbt højt, er SF og R endelig overbevist. Det øger presset på regeringen markant, siger Enhedslistens klimaordfører Mai Villadsen.

Hidtil har klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen været tavs om sin holdning til, om olien og gassen skal hentes op og brændes af til skade for klimaet – eller om den skal blive liggende i Nordsøen.

Men nu har Enhedslisten kaldt ministeren i samråd for at høre hans forklaring på, hvorfor Danmark ikke skal følge Frankrig, Sverige og New Zealands eksempel og sige stop for yderligere olie- og gasjagt.

Fagbevægelsen på banen

Også den danske fagbevægelse opfordrer regeringen til at lade olien og gassen blive i Nordsøen.

– Danmarks forbrug af olie og gas er allerede dækket, og selv om en eksport ikke rammer de danske klimamål, rammer det klimaet. Vi bør i stedet investere massivt i fornybare energikilder, siger Thomas Damkjær Petersen, formand i Ingeniørforeningen.

Han bliver bakket op af Dansk Magisterforening:

– Danmark bør sige nej til nye olieudvindinger i Nordsøen i tråd med, hvad klimaforskere og eksperter peger på. I stedet skal politikerne sætte alle sejl til på en ambitiøst klimalov med bindende mål og udbredelse af bæredygtig teknologi, lyder opfordringen fra Camilla Gregersen, formand i Dansk Magisterforening.

De to fagforbund har sammen med FOA, 3F, Danmarks Lærerforening, HK, Dansk Socialrådgiverforening og en række andre fagforeninger og ngo'er dannet den brede alliance "Broen til fremtiden", der fra starten har haft som et af sine principper, at Danmark må ophøre med at give nye tilladelser til olie- og gasefterforskning i Nordsøen.

Historisk mulighed

Greenpeace mener, at ministeren har en "historisk mulighed" for at trække i bremsen.

– Dan Jørgensen har nu en historisk mulighed for at trække i bremsen og gøre det rette for klimaet og alle de danskere, der gjorde valget til et klimavalg. Med udmeldingen står partierne bag regeringen nu samlet med et utvetydigt krav om dansk klimalederskab, siger klimapolitisk leder i Greenpeace, Jens Mattias Clausen.

– Det giver grund til optimisme, at SF og Radikale nu toner rent flag og dermed lægger tungt pres for, at en dansk regering for første gang nogensinde siger nej til at udvide og forlænge jagten efter olie og gas i Nordsøen. Det helt afgørende er handling, når man som regeringen har sat et forbilledligt klimamål, der følger de flotte forpligtelser.

– Verden over er der allerede mere olie og gas i felter med produktion, end klimaet kan tåle afbrænding af, hvis den globale opvarmning skal bremses ved højst 1,5 grad, som Parisaftalen sigter efter. Regeringen bør afvise de ansøgninger, der lige nu ligger på ministerens bord om at lede efter helt nye felter. Straks derefter bør man indlede arbejdet med en plan for at udfase den produktion, der allerede foregår i Nordsøen, uddyber Greenpeace-klimamedarbejderen.

Greenpeace har søsat en underskriftindsamling for at få stoppet jagten på olie og gas i Nordsøen.

Olie og gas overhaler fald i CO2-udledning

En ny rapport fra miljøorganisationen Oil Change International afslører, at regeringens mål om at nedbringe CO2-udledningen med 70 procent i 2030 om få år risikerer at blive overhalet af CO2-udledningen fra olie og gas i Nordsøen.

Hvis regeringen lykkes med at nedbringe CO2-udledningen i Danmark med 70 procent frem mod 2030, står Danmark til at udlede 19,6 millioner ton CO2 i 2026. Men CO2-udledningen fra den olie og gas, der hentes i Nordsøen samme år, stiger til 21,7 millioner ton, viser rapporten. Den overhaler altså udledningen af CO2 for danske husholdninger, erhvervsliv og landbrug samlet.

Samtidig afdækker rapporten, at 60 procent af CO2-udledningen ved udvinding af olie og gas frem mod 2050 kan undgås, hvis regeringen beslutter sig for ikke at give nye licenser til yderligere efterforskning og trækker eksisterende licenser tilbage for områder, hvor selskaberne endnu ikke har besluttet at udvinde olien og gassen.

– Danmark hævder at ville være en klimaleder, men rapporten her viser, at de nuværende planer for dansk olie- og gasudvinding er uforenelige med klimalederskab. Den nye regering har et valg: Den kan påbegynde en udfasning ved at stoppe godkendelserne af nye projekter og licenser i dag, eller den kan vælge fortsat at understøtte ødelæggende klimaforandringer, siger Bronwen Tucker, analytiker hos Oil Change International og forfatter til rapporten.

Han fortsætter:

– Verden over er der allerede flere fossile brændsler i produktion, end vi kan tåle at brænde af, og i den situation vil reelt lederskab være at efterlade olie, gas og kul i undergrunden. Danmark kan vise vejen ved at afblæse nye tilladelser til netop den praksis, der driver klimakrisen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. sep. 2019 - 11:12   25. sep. 2019 - 13:28

Kima

ml@arbejderen.dk
Den 8. udbudsrunde i Nordsøen
  • Den 8. udbudsrunde om ansøgning om tilladelser til at udvinde mere olie og gas i den danske del af Nordsøen åbnede i juni 2018.

  • I alt fire selskaber har ansøgt om at hente fossile brændsler op fra undergrunden – potentielt helt frem til 2055. Det er nu op til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) at beslutte, om tilladelserne bør gives.

  • En række lande har indført eller har planer om indføre et stop for nye tilladelser til at lede efter og udvinde olie og gas: New Zealand besluttede i 2018 at stoppe udstedelsen af nye tilladelser til offshore-efterforskning, Frankrig satte et stop for nye tilladelser i 2017 med 2040 som slutdato for al udvinding, den nye italienske regering har i sit regeringsgrundlag planlagt at stoppe nye tilladelser, og i Sverige pågår et lovgivningsarbejde for indføre et stop for tilladelser senest i 2022.

Kilde: Greenpeace