Op mod 1500 demonstrerede torsdag eftermiddag foran Christiansborg imod planerne om at afskaffe mimrekortet på Sjælland.
Der er meget, man ikke har råd til som pensionist, og mimrekortet sikrer at der er råd til oplevelser og samvær med andre.
Sanne Christensen
Mimrekortet, der officielt kaldes pensionistkortet, giver folkepensionister og førtidspensionister mulighed for billig kollektiv transport.
– Det var helt fantastisk, at så mange mennesker mødte op i silende regn og kulde, siger Annette Seeger, der sammen med sin søster Dunja Fogelberg Hansen var initiativtager til demonstrationen.
Borgerforslag og 1. maj protest
De to søstre har ikke tænkt sig at stoppe her. De er i fuld gang med at samle underskrifter ind til et borgerforslag, så sagen kan blive rejst i Folketinget.
Indtil videre har 2350 skrevet under. Der kræves 50.000 underskrifter for at få forslaget op i Folketinget.
>> Du kan skrive under på borgerforslaget her
– Nu skal vi bruge kræfter på at promovere borgerforslaget. Det er lidt op ad bakke, siger Annette Seeger, der er førtidspensionist og bor i Tårnby.

– Derudover planlægger vi også at gå på gaden med vores bannere 1. maj, tilføjer hun.
Helger og Larsen gav den gas
Trods vejret var stemningen høj til demonstrationen. Budskabet om at bevare mimrekortet var skrevet på bannere, skilte, regnslag, jakker, paraplyer og andre opfindsomme steder.
Anne Marie Helger og Peter Larsen var konferenciers. De forstod at holde humøret højt fra start til slut. Anne Marie Helger betegnede mimrekortet som et pas til sociale kontakter og aktiviteter og henviste til dronningens nytårstale, der jo blandt andet handlede om at gøre noget ved ensomhed.

De fleste på pladsen var pensionister eller tæt på at være det. Sanne Christensen fra Nørrebro er efterlønner og var med for at støtte sagen.
– Det var dejligt at se så mange ældre møde op i regnvejr på slotspladsen. Mange havde vist aldrig prøvet at demonstrere før, og det siger mig, at det var vigtigt. Vigtigt for pensionister at kunne have den frihed til at komme rundt i byen og udenfor byen uden at være bange for regningen, siger Sanne Christensen.
– Der er meget, man ikke har råd til som pensionist, og mimrekortet sikrer, at der er råd til oplevelser og samvær med andre, tilføjer hun.
Blandt deltagerne var også en gruppe fra Dansk Vandrelaug kaldet Dagdriverbanden, der hver onsdag vandrer sammen i hovedstadsområdet. Flere vil have problemer med at få råd til at deltage, hvis mimrekortet afskaffes.

Der var taler fra politikere fra Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne, som alle bakkede op om bevarelse af mimrekortet.
Koret De Knækkede Blomster optrådte med en ny sang om mimrekortet skrevet til lejligheden.
Nyt forslag på vej
Demonstrationen blev afholdt, selvom DOT, Din Offentlige Transport – der består af DSB, Metroselskabet og Movia – sidst i januar trak forslaget om at afskaffe mimrekortet midlertidigt tilbage på grund af omfattende protester fra borgere, ældreorganisationer og politikere.
Det oprindelige forslag fra DOT betød, at de pensionister i hovedstadsområdet, der bruger den kollektive transport mest, ville få en prisstigning på op til 400 procent.

DOT ville afskaffe mimrekortet og i stedet indføre en pensionistrabat på 40 procent på rejsekortet og 20 procent ekstra rabat udenfor myldretiden.
Trafikselskaberne argumenterer med, at rabatten på den måde vil komme alle pensionister til gode og ikke først og fremmest dem, der bruger den kollektive trafik rigtig meget. Ifølge deres beregninger ville 60.000 have fået dyrere rejser med det oprindelige forslag, mens 150.000 ville få billigere rejser.
DOT har nu trukket forslaget tilbage, men fastholder, at der skal ske en ændring af pensionistrabatten.
"Opgaven med en reform er bunden. Det følger af loven, at DOT skal harmonisere priserne – også selvom det fører til store forandringer med rabatter til mange, der ikke før har fået, mens mange samtidig vil få meget mindre rabat. Parterne i DOT har fået kritik af Rigsrevisorerne for ikke at løse den påkrævede harmoniseringsopgave. At gøre ingenting er derfor ikke en mulighed for DOT", skriver Movias bestyrelsesformand Kirsten Jensen og næstformand Per Hovmand i en pressemeddelelse den 21. januar.

Der er derfor al mulig grund til at fortsætte protesterne, understreger Annette Seeger.
– De har bare udsat det lidt og tror nok, at vi så tier stille. Men det gør vi ikke. Vi tør godt råbe op. Nutidens pensionister er ikke så autoritetstro som tidligere, understreger Annette Seeger.
– Det er fint nok, at dem, der ikke rejser så meget, skal have mere i rabat, men hvorfor skal vi, der rejser meget, betale for det, tilføjer hun og opfordrer andre til at komme med i kampen, blive medlem af facebookgruppen Fingrene væk fra Mimrekortet og skrive under på borgerforslaget.

Annette Seeger har veninder, der bor i henholdsvis Bjæverskov, Holbæk og på Vesterbro. Det betyder meget for hende at kunne se dem jævnligt.
– Men hvis prisen stiger, vil jeg ikke kunne se dem nær så meget. Det er for dyrt med min førtidspension. Og en folkepensionist har endnu mindre. Det her rammer syge, handicappede, ældre, de svageste i samfundet. Nu må DOT og politikerne komme op af stolene og lytte til borgerne, siger hun.
Første demonstration
De to søstre har aldrig før prøvet at arrangere en demonstration. Det hele startede en aften i januar, hvor Annette Seeger læste, at der var planer om at afskaffe mimrekortet.
– Jeg blev vred og undrede mig over, hvorfor man vil fjerne noget, der fungerer godt. Jeg vil selv blive hårdt ramt, hvis de fjerner mimrekortet. Hvis jeg skal køre bare nogenlunde det samme som i dag, vil mine transportudgifter stige fra 200 kroner om måneden til mellem 600 og 800 kroner. Det har jeg ikke råd til, forklarer Annette Seeger.

Hun skrev en kommentar på Facebook om, at man burde lave et borgerforslag, og hendes søster svarede, at det var hun med på. Samme aften oprettede de en facebookgruppe og fik derefter stillet borgerforslaget.
– Er par dage efter tænkte vi, at vi også kunne lave en demonstration, og så gjorde vi det, selvom vi aldrig har gjort den slags før, fortæller Annette Seeger.
– Det har været en rigtig positiv oplevelse. Vi fik hjælp fra Enhedslisten til at kopiere flyers, og de sponsorerede også vores bannere. En i facebookgruppen kendte Anne Marie Helger og fik hende til at komme, og hun fik så Peter Larsen med på idéen. Pludselig skrev koret De Knækkede Blomster, at de havde lavet en sang til os. Og sådan gik det bare slag i slag, siger Annette Seeger.

Scenevognen og lydanlæg blev sponsoreret af Himmelblåfonden.
De to søstre kontaktede også Ældre Sagen, som dog ikke ønskede at bakke op om demonstrationen, nu hvor det oprindelige udspil var trukket tilbage.
DOT arbejder nu med at udarbejde en ny model for ændring af pensionistrabatten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278