Et af Danmarks største pensionsselskaber, PensionDanmark, har i årevis investeret millioner i selskaber, der producerer dele til USA's kontroversielle føreløse dronefly.
OVERBLIK: SE PENSIONDANMARKS INVESTERINGER I DRONESELSKABER HER
PensionDanmark har investeringer for over 125 millioner kroner i ti forskellige selskaber, der er med til at producere militære droner som Predator og Reaper. Våben, som USA's militær og efterretningstjeneste bruger til at henrette terrormistænkte uden rettergang især i Pakistan. Ofte bliver også uskyldige civile dræbt og lemlæstede i droneangrebene.
Alvorlige oplysninger
Bag afsløringen står den anerkendte menneskeretsorganisation Reprieve, der i årevis har fulgt udviklingen i brugen af dronevåben.
PensionDanmark har investeringer for over 125 millioner kroner i ti forskellige selskaber, der er med til at producere militære droner som Predator og Reaper.
- PensionDanmark er ejet og ledet af dele af den danske fagbevægelse, og fremstiller sig selv som en socialt ansvarlig investeringsfond. Derfor er jeg sikker på, at PensionDanmark nøje vil overveje de alvorlige oplysninger, som Reprieve har fremlagt og træffe den rigtige beslutning om at stoppe deres investeringer i drone-industrien, siger Catherine Gilfedder til Arbejderen.
Hun er talsperson for Reprieves afdeling for virksomheder og menneskerettigheder.
Reprieve sendte mandag for en uge siden et brev til PensionDanmark for at gøre pensionsselskabet opmærksom på sine problematiske investeringer.
- I Pakistan svæver droner over byerne døgnet rundt. De terroriserer hele samfund og dræber uskyldige civile. Firmaer, som profiterer på denne terrorkampagne, bør holdes ansvarlige af deres investorer. Investorerne må nøje overveje konsekvenserne af hvor de placerer deres penge, siger Reprieves juridiske direktør, Kat Craig.
Direktør: Vi følger sagen tæt
PensionDanmark skriver i sine etiske retningslinjer, at selskabet ikke investerer i virksomheder, som overtræder FN’s menneskerettighedskonvention og "generelt accepterede normer med hensyn til blandt andet sociale og miljømæssige forhold".
Alligevel tager PensionDanmarks direktør oplysningerne fra menneskerettighedsorganisationen med ro:
- Efter det oplyste er der hverken nationale, EU- eller FN-sanktioner mod de nævnte virksomheder, og investeringerne overholder på det foreliggende grundlag PensionDanmarks investeringsretningslinjer, siger direktør Jens-Christian Stougaard fra PensionDanmark i en mail til Arbejderen.
Han understreger samtidig, at PensionDanmark følger sagen tæt.
- Sagen er kompliceret, og vi følger naturligvis den aktuelle diskussion meget tæt, så vi kan agere, hvis der skulle fremkomme nye oplysninger, skriver han.
PensionDanmark er tidligere blevet kritiseret for at investere i Veolia, der kører busser på den besatte Vestbred, og for at have investeret i klyngebombe-producenten Lockheed Martin.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278