Det vil ramme millioner af flypassagerer og flypersonale, hvis et nyt lovforslag fra justitsministeren bliver vedtaget, og Politiets Efterretningstjeneste (PET) - uden en dommerkendelse - får adgang til oplysninger, som flyselskaber gemmer om deres passagerer.
Sådan lyder advarslen fra Datatilsynet der er blandt de myndigheder og organisationer, der er kritiske overfor justitsministerens forslag, der bliver førstebehandlet i dag.
Forslaget åbner adgang til indsamling af store mængder data, der også omfatter personer, hvis handlinger er lovlige og velbegrundede.
Retspolitisk Forening
Justitsministerens forslag er en del af udmøntningen af regeringens terrorpakke "Et stærkt værn mod terror" fra februar, der blev udarbejdet efter skudattentatet mod Krudttønden og den jødiske synagoge i København. Flere af de i alt 12 tiltag i terrorpakken blev kritiseret for at give PET for vidtgående beføjelser uden domstolskontrol. Og efter massiv kritik måtte regeringen ændre i flere af tiltagene. Ligeledes har det været kritiseret, at den forebyggende indsats er totalt fraværende.
Ingen information til de rejsende
Blandt de oplysninger, som PET fremover skal have adgang til, er eksempelvis oplysninger om kreditkort, reservationer, bagage og hvem en passager rejser sammen med.
Lovforslaget bliver kritiseret af en række eksperter og rettighedsorganisationer.
- Ifølge Justitsministeriet er der tale om et begrænset indgreb rettet mod en begrænset personkreds. Ministeriet vil gerne give et billede af, at det her ikke er noget særligt. Det er vi ikke enige i. Alene sidste år havde Københavns Lufthavne 25 millioner rejsende. Det er altså en temmelig bred høst af data, som PET nu får adgang til, siger Datatilsynets direktør Birgit Kleis til Arbejderen.
Hun uddyber:
- Ministeriet mener, at passagerer og personale må være klar over, at deres oplysninger bliver videregivet. Det tror vi ikke, at passagererne og personalet er klar over.
>> Læs de mange kritiske høringssvar på Folketingets hjemmeside her
Rådet for Digital Sikkerhed mener, at forslaget "overskrider grænsen for, hvad der må anses som et nødvendigt og proportionalt indgreb i flypassagerers privatliv.
Og rådet advarer om, at den lange liste over oplysninger, som PET får adgang til, må formodes at kunne suppleres med oplysninger om, hvilken mad passagererne har bestilt, om de har købt toldfrit ombord på flyet, og om de har behov for særlig assistance i forbindelse med eksempelvis et handicap.
Også Institut for Menneskerettigheder er skeptiske:
"Samlet set vil denne brede indsamling af oplysninger om - for størstedelens vedkommende - uskyldige borgere kunne give ganske præcise oplysninger om den enkelte borgers rejsemønster, relationer mv. Forslaget indeholder ikke regler om, at passagerer og besætningsmedlemmer informeres om de data, som registreres, hvordan de registreres og efterfølgende bruges".
Ligeledes sker der heller ikke nogen orientering om muligheden for berigtigelse, sletning og muligheden for at klage, konstaterer Institut for Menneskerettigheder i sit høringssvar.
Retspolitisk Forening advarer om, at PET ikke behøver at have en konkret mistankt mod de passagerer, som man indsamler data om. "Dette åbner adgang til indsamling af store mængder data, der også omfatter personer, hvis handlinger er lovlige og velbegrundede", skriver foreningen blandt andet.
Endnu mere overvågning på vej
Det er ikke kun PET, der skal have flere magtmidler som følge af regeringens terrorpakke. Lige nu er Folketinget igang med at behandle to lovforslag fra forsvarsministeren, der skal give Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) øgede muligheder for overvågning.
Det ene lovforslag giver FE adgang til teleselskabers informationer og infrastruktur uden retskendelse. Det andet lovforslag skal give FE mulighed for at overvåge danskere i udlandet.
Begge forslag ventes vedtaget den 4. juni.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278