Justitsminister Søren Pind (V) og undervisningminister Ellen Trane Nørby (V) fastholder, at hvis lærere eller pædagoger bliver udsat for vold, skal det politianmeldes.
Det var resultatet af det samråd, Børne- og Undervisningsudvalget havde indkaldt til i tirsdags.
Ønskescenariet ville selvfølgelig være, at kravet om politianmeldelse helt blev fjernet.
Lars Søgaard, BUPL
Baggrunden er en ændring i Erstatningsnævnets praksis, som har betydet, at lærere og pædagoger nu skal politianmelde voldsepisoder, hvis de vil have erstatning. Og det finder de faglige organisationer,som BUPL, FOA, SL og DLF, stærkt problematisk.
– Det er helt gak. Erstatningsnævnet har indført en praksis, som er i strid med straffeloven og samtidig lægger et unødvendigt pres på både politiet, der skal efterforske sagerne, og de pædagoger, der er tvunget til at anmelde børn, siger Elisa Bergmann, formand for pædagogernes fagforening BUPL.
Tidligere har det været muligt at dispensere fra kravet om politianmeldelse på grund af de pædagogiske hensyn.
Men grundet et stigende antal sager om vold hedder det nu, at "uden en politimæssig undersøgelse ser nævnet sig ikke i stand til at afklare, om den skadelidte er berettiget til erstatning", skriver nævnet selv i Årsberetningen for 2014.
Vil udarbejde vejledning
Justitsministeren anerkendte på samrådet, at der er behov for større klarhed.
Derfor vil Justitsministeriet nu udarbejde en vejledning i, hvornår der skal ske politianmeldelse, og hvornår der kan dispenseres fra kravet om politianmeldelse, når for eksempel lærere og pædagoger har været udsat for vold.
Ministeren lovede også, at inddrage organisationerne i arbejdet med de kommende vejledninger på området.
Lars Søgaard, der er faglig sekretær i BUPL med ansvar for arbejdsmiljø, mener, at en politianmeldelse kan skade relationen mellem omsorgspersonalet og barnet. Han hilser derfor velkommen, at der skal udarbejdes en konkret vejledning i sager om vold.
– Ønskescenariet ville selvfølgelig være, at kravet om politianmeldelse helt blev fjernet. Men det er positivt, at begge ministre er enige om, at området mangler gennemskuelig praksis, siger Lars Søgaard.
Hilser initiativ velkommen
Lars Søgaard understreger, at de faglige organisationer oplever stor usikkerhed i disse sager om vold og mulig erstatning.
Derfor vil FOA, Danmarks Lærerforening og BUPL i den kommende uge skrive et brev til Justitsministeren, hvor de hilser de nye initiativer velkomne.
– Vi stiller os selvfølgelig til rådighed. Men det er klart, at ser vi ikke snarest handling på det her område, så vil vi fortsat sætte fokus på problemet, siger Lars Søgaard.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278