15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Privat plejefirma konkurs - nu i Herning

Ansvar overladt til kommunen

Privat plejefirma konkurs - nu i Herning

Det private hjemmehjælps-firma Spar 2 er erklæret konkurs. Herning Kommune har med øjeblikkelig virkning overtaget ansvaret for at sikre 77 borgere den hjælp, de betalte plejefirmaet for.

Når et privat firma går konkurs, er de ældre borgere afhængige af, at kommunen kan træde til med det samme.
FOTO: Bille
1 af 1

Torsdag eftermiddag blev det private hjemmehjælps-firma Spar 2 erklæret konkurs. Det oplyser Herning Kommune. Firmaet havde ved konkursen 77 borgere i kommunen som kunder, og Herning Kommune har aktiveret den beredskabsplan, der er lavet for at sikre, at borgerne får hjælp i netop den slags situationer.

De cirka 50 borgere, der får praktisk hjælp, bliver bedt om at vælge en ny leverandør med det samme.
Søren Liner Christensen, Herning Kommune 

– Når der er ro på situationen, får de så mulighed for at vælge en ny leverandør. De cirka 50 borgere, der får praktisk hjælp, bliver bedt om at vælge en ny leverandør med det samme, forklarer Søren Liner Christensen, direktør for Social, Sundhed og Beskæftigelse i Herning Kommune i en pressemeddelelse.

Herning Kommunes borgere har, efter konkursen, to leverandører af personlig pleje og seks leverandører af praktisk hjælp at vælge imellem, inklusiv Herning Kommunes egen hjemmepleje.

Alle leverandører skal inden godkendelse leve op til en række faglige og økonomiske krav, ligesom Herning Kommune årligt følger op på de enkelte firmaers status, fremgår det af pressemeddelelsen.

Nummer 49, 50, 51 

Siden 2006 har fagforbundet FOA lavet statistik over antallet af konkurser i private plejefirmaer. Med konkursen af Spar 2 i Herning er 50 private firmaer indtil nu gået konkurs. Hver gang skal kommunen med kort varsel ind og sikre pleje og pasning af de ældre borgere, der har valgt firmaet.

– Det er sørgeligt for borgerne og medarbejderne i hvert eneste tilfælde, og milepælen bør få kommunerne til at tænke sig om, når de udbyder ældreplejen til private leverandører, siger forbundsformand for FOA Dennis Kristensen.

Ældreministeren har netop sendt lovforslag om forebyggelse af konkurser i ældreplejen i høring.

Lovforslaget indeholder en lang række forbedringer af blandt andet kommunernes krav til de private leverandører. Men vi har langt fra set den sidste konkurs, mener Dennis Kristensen.  

– Så længe kommunerne vælger virksomheder til urealistisk lave priser sker der enten det, at virksomhederne slækker på kvaliteten, fusker med faktureringen eller må dreje nøglen om, siger han.

Penge for pleje af døde

I denne uge kom det frem, at plejefirmaet Attendo havde opkrævet 13,4 milioner kroner af Gribskov Kommune for hjælp til borgere, der ikke længere var i live. Derudover har Attendo også sendt regninger for pleje af folk, der enten ikke boede i kommunen eller var indlagt på hospital i perioden.

Det er Ugeposten Gribskov, som har gravet sagen frem efter at have søgt aktindsigt. For politikerne er sagen dog ikke ny. Den blev allerede sidste år behandlet på et møde i social- og sundhedsudvalget, men her valgte man at putte sagen på den lukkede dagsorden, så hverken medier eller borgere kunne få indsigt i den.

Dennis Kristensen opfordrer politikerne på Christiansborg til at se på erfaringerne fra ældreplejen, inden de - som de tidligere har meldt ud - tvinger kommunerne til at sende endnu flere velfærdsopgaver i udbud til private leverandører.

Lær af erfaringerne

– Der er ingen grund til at begå de samme fejl, som man har begået på ældreområdet, på andre velfærdsområder. Den nye lov gælder kun for den private ældrepleje, og hvis man vil udbyde endnu flere offentlige opgaver, bør man sikre sig mest muligt mod konkurser inden, siger Dennis Kristensen.

Lige op mod jul erklærede FOA Hjemmeplejen Limfjorden i Skive konkurs, fordi mindst 25 tidligere ansatte i firmaet ikke har fået deres feriepenge. Det drejer sig om cirka 800.000 kroner, som firmaet skylder de tidligere ansatte.

>>LÆS OGSÅ: Plejefirma nummer 50 er ved at gå konkurs

Kort inden et retsmøde i sidste uge, hvor skifteretten skulle behandle konkursbegæringen, begærede virksomheden om rekonstruktion, og det skal nu undersøges, om virksomheden kan fortsætte.

Ansatte lades i stikken

– Det lugter langt væk af en måde at trække sagen i langdrag på, og jeg er meget forundret over, at skifteretten hoppede på limpinden. Virksomheden har en stor gæld, ingen kunder og ingen medarbejdere, så det ligner mildest talt en umulig opgave at få virksomheden op at køre igen. Imens står tidligere medarbejdere uden løn i den ferie, de enten har afholdt eller skal afholde inden udgangen af dette ferieår, siger Dennis Kristensen.

>>LÆS OGSÅ: SOSU'er kan ikke få feriepenge fra privatplejefirma

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jan. 2018 - 10:47   19. jan. 2018 - 13:39

Konkurs

noc@arbejderen.dk