14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Prosa kræver neutralt internet

Internettet skal ikke begrænses af brugerbetaling

Prosa kræver neutralt internet

Firmaer skal ikke tjene penge på gratis telefoni over internettet, mener de it-ansattes fagforbund Prosa, der er i gang med at sprede fire videoer på nettet, som skal skabe debat og viden om begrebet "netneutralitet".

Internettet skal være åbent overfor alle, der vil bruge det. Det skal ikke styres af kommercielle interesser, mener de it-ansattes fagforbund Prosa.
FOTO: Farshad Usyan/Scanpix
1 af 1

Kan du forestille dig en verden, hvor du ikke selv bestemmer, hvad du må bruge internettet til?

Det kan de it-ansattes fagforbund Prosa. Derfor kræver de netneutralitet!

netneutralitet.dk kan du finde fire kampagnevideoer, som Prosas ungdomsudvalg har produceret for at vise, hvilke problematikker der kan opstå, hvis ikke internettet er neutralt, men i stedet bliver overtaget af eksempelvis store firmaer, der vil tjene penge, eller myndigheder, der begrænser din brug af internettet.

Adgang skal ikke begrænses

- Netneutralitet er princippet om, at internetudbydere, regeringer og myndigheder ikke må begrænse den frie adgang til at sende og modtage data. Det betyder blandt andet, at uanset om du benytter internettet til telefoni, tv, nyheder eller underholdning, må din internetudbyder ikke prioritere din trafik på internettet lavere end alle andres, siger Prosas formand Niels Bertelsen til Arbejderen.

Han uddyber:

- I Prosa går vi ind for, at internettet skal være åbent for alle, der ønsker at bruge det. Vi støtter derfor kravet om, at internettet skal være neutralt over for alle anvendelser - der ikke er blevet dømt ulovlig - og ikke styret af hverken kommercielle eller statslige interesser.

Neutralitet truet på flere fronter

Netneutraliteten er ifølge Prosa truet på flere fronter. Eksempelvis har tele- og internetselskabet TeliaSonera planer om at tage penge, når deres kunder bruger IP-telefoni som eksempelvis Skype.

- På den måde går TeliaSonera ind og bestemmer, hvilke data der kan sendes gennem den internetforbindelse, deres kunder har betalt for, og hvilke data de skal betale ekstra for at sende gennem den selv samme forbindelse, uddyber Niels Bertelsen.

Et andet eksempel er at finde i Norge, hvor Telenor har meldt ud, at de vil kræve penge fra Youtube, tv-kanalen NRK og avisen VG, hvis Telenors kunder skal have mulighed for at streame de tre firmaers videoer i høj kvalitet.

- Problemet med Telenors planer er, at det i længden vil være pengepungen og ikke kreativiteten, der bestemmer internettets udvikling og innovation, advarer Niels Bertelsen.

Tyskland overvejer at indføre en lov om netneutralitet. Holland og Slovenien har allerede sikret netneutraliteten ved lov i 2011. Danmark har ingen lov om netneutralitet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. mar. 2014 - 14:34   06. mar. 2014 - 10:32

Internet

ml@arbejderen.dk