07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Protest mod udbud af hjemmehjælp i Fredericia

Ansatte og ældre demonstrerer

Protest mod udbud af hjemmehjælp i Fredericia

Plejeansatte og ældre i Fredericia Kommune er bekymrede over, at et privat firma fremover skal levere hjemmehjælp til en langt lavere pris end i dag.

Fra dagens demonstration.
FOTO: Amir Ramic
1 af 1

Omkring 100 ansatte i hjemmeplejen, ældre og pårørende demonstrerede torsdag eftermiddag foran Fredericia Rådhus.

Vi undrer os over, at de kan gøre det til så lav en pris.
Tina Oldenborg, sosu-hjælper

De er vrede og bekymrede over, at kommunen har valgt et privat hjemmeplejefirma, Sundplejen ApS, der vil udføre opgaven op mod ti procent billigere end de to private firmaer, der i dag er godkendt til at udføre hjemmepleje i Fredericia Kommune.

– Vi undrer os over, at de kan gøre det til så lav en pris. Betyder det, at plejerne skal løbe hurtigere, eller at borgerne ikke får den hjælp, de har behov for, spørger social- og sundhedshjælper Tina Oldenborg, der har været med til at arrangere demonstrationen.

Hun er ansat hos det private firma Kære Pleje, der i øjeblikket leverer hjemmehjælp og hjemmesygepleje til omkring 300 ældre og syge i Fredericia Kommune.

Uden job fra 1. februar

Tirsdag fik de cirka 60 ansatte i Kære Pleje i Fredericia besked om, at de står uden job fra den 1. februar 2020.

Kære Pleje har afvist et tilbud fra kommunen om at arbejde til den samme pris, som Sundplejen fremover vil få. Det samme har Svane Pleje – et andet privat firma, der også leverer hjemmehjælp i Fredericia i dag.

Kære Pleje og Svane Pleje mener, at den pris, Sundplejen tilbyder, er urealistisk lav.

Det betyder, at omkring 500 ældre skal have en ny leverandør af hjemmehjælp fra 1. februar næste år.

– Der er så mange borgere, som sidder og græder nu, fordi de er bange for, hvad der skal ske, siger Tina Oldenborg.

Presset hverdag

Hun ser det som endnu en nedskæring i ældreplejen. 

– Jeg har været hjemmehjælper i 15 år, først hos kommunen og de sidste fire til fem år i Kære Pleje. Det bliver hele tiden værre og værre. Det hele handler om tid, tid, tid. Der er ikke tid til omsorg for de ældre, der ofte er ensomme. Vi er så pressede, siger Tina Oldenborg.

Ville helst undgå udbud

Cecilie Roed Schultz er medlem af Fredericia Byråd for Enhedslisten og næstformand i Senior- og Handicapudvalget, der har ansvar for hjemmeplejen.

Hun oplyser, at Sundplejen har afgivet et bud på at levere hjemmehjælp og hjemmesygepleje for mellem cirka 300 og 450 kroner i timen. Prisen afhænger af, hvilken opgave der er tale om, og på hvilken tid af døgnet den bliver udført.

– Der er mange forskellige priser i spil. Nogle af dem er op mod 10 procent under det, som Kære Pleje i dag får for samme opgave, siger Cecilie Roed Schultz.

Bekymrer det dig ikke, at prisen er så meget lavere?

– Jo, det gør. Men ikke kun i forhold til Sundplejen. Der er altid en bekymring forbundet med at sende plejen i udbud. Det er altid en gambling. For eksempel er Kære Pleje jo tidligere gået konkurs. Det er en falsk tryghed, hvis man tror, at nogle private firmaer er helt sikre, siger Cecilie Roed Schultz.

Hun henviser her til, at Kære Pleje i Kolding gik konkurs i 2014.

Cecilie Roed Schultz så helst, at hjemmeplejen var rent kommunal, og kommunen kunne spare al den tid og de penge, de i dag bruger på at gennemføre udbud. Og man kunne undgå usikkerhed og bekymring hos de ansatte og borgere, når opgaven hvert fjerde år skal sendes i udbud.

Men det er et lovkrav, at alle kommuner skal give deres borgere et valg mellem den kommunale hjemmehjælp og et eller flere private plejefirmaer.

Det var VK-regeringen, der tilbage i 2003 pålagde kommunerne at give de ældre frit valg mellem privat eller offentlig hjælp.

Som en konsekvens af det skal kommuner med jævne mellemrum gennemføre udbud, hvor private firmaer kan byde ind på opgaven med at levere hjemmepleje.

Strammet op på krav

Det er sådan et udbud, Fredericia Kommune netop har gennemført. Efter uheldige erfaringer med konkurs hos private firmaer har kommunen strammet op på kravene til de private firmaer, fortæller Cecilie Roed Schultz.

– Der er blandt andet krav til overenskomstmæssige vilkår, uddannelse, erfaring på området og likviditet, siger hun.

Både Kære Pleje, Svane Pleje og Sundplejen bød ind på opgaven i Fredericia, og alle tre firmaer lever op til kravene i udbudsmaterialet. Men Sundplejen kom med det billigste tilbud og blev derfor valgt som ny leverandør. 

Cecilie Roed Schultz afviser, at det sker, fordi kommunen ønsker at spare penge.

– Forvaltningen har været inde og undersøge Sundplejen på kryds og på tværs for at se, om der er nogen problemer med firmaet, uden at kunne finde noget. Det betyder, at vi ikke har noget argument for at afvise dem, forklarer hun og tilføjer:

– Sundplejen får en højere pris i Fredericia end i Haderslev, hvor de har leveret hjemmepleje de sidste to år, og i øvrigt har Sundplejen overenskomst med FOA.

Efter valget af Sundplejen blev Kære Pleje og Svane Pleje tilbudt en kontrakt på samme vilkår, for at borgerne skulle have flere firmaer at vælge imellem. Men det afviste de to firmaer altså.

Siden det frie valg blev indført, har der været 54 konkurser blandt private plejefirmaer. Samlet set har det berørt over 13.000 borgere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. okt. 2019 - 14:12   18. okt. 2019 - 10:35

Velfærd

ur@arbejderen.dk