09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Reform af kontanthjælp er urimelig

7 ud af 10 danskere:

Reform af kontanthjælp er urimelig

Det er ikke i orden, at kontanthjælpsmodtagere kan miste deres indtægt, fordi de bor sammen med en kæreste, der har arbejde. Sådan lyder meldingen fra et flertal af danskerne.

Reformen vil gøre tusindvis af danskere fattigere.
FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

Et stort flertal af danskerne er modstandere af et centralt element i regeringens reform af kontanthjælpen.

Fra 1. januar, hvor reformen træder i kraft, kan en kontanthjælpsmodtager miste hele sin indtægt eller dele af den, hvis hun eller han bor sammen med en kæreste, som tjener mere, end hvad der svarer til en kontanthjælp.

Det mener 69 procent af danskerne ikke er i orden, viser en måling, som analyseinstituttet Wilke har gennemført for Arbejderen.

Mens 7 ud af 10 danskere vender tommelfingeren ned i forhold til at indføre gensidig forsørgerpligt for papirløse par mener en fjerdedel, at det er i orden. 

Reformen bliver et skridt frem og to tilbage.

Majbrit Berlau, formand socialrådgiverne

Tænketanken Kraka har beregnet, at omkring 12.000 kontanthjælpsmodtagere i papirløse forhold vil blive ramt af den nye regel. I gennemsnit vil de ramte få beskåret deres kontanthjælp med 41.700 kroner om året, når reformen er fuldt indfaset i 2015. 

Regeringen begrunder den udvidede forsørgerpligt med et ønske om at ligestille samlevende par med gifte par. Forsørgerpligten gælder allerede i dag for gifte par.

S-ordfører forstår ikke kritik

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen forstår ikke, at 69 procent af danskerne er imod den udvidede forsørgelsespligt.

- Hvorfor skal der ikke gælde de samme regler, uanset om man er gift eller bor sammen? Hvis man vil den anden, skal man også forsørge vedkommende, siger Leif Lahn Jensen i en kommentar til målingen fra Wilke.

Man kunne jo også ligestille gifte og samlevende ved at afskaffe forsørgerpligten for de gifte?

- Det ville koste en hulens masse penge. Og jeg mener også, at det er et sundt princip, at man skal forsørge hinanden, hvis man kan. 

Leif Lahn Jensen understreger, at reformen sikrer, at et par, hvor den ene er på kontanthjælp, altid vil have en indtægt, der svarer til minimum to gange kontanthjælp. Det er med de nuværende takster 21.000 kroner om måneden før skat for kontanthjælpsmodtagere uden børn.

Arbejderen bringer i dagens avis et interview med Helle Pedersen og Birger Sørensen, som er blandt de 12.000, der bliver ramt af de nye forsørgelsesregler. De bor sammen og lever af henholdsvis førtidspension og kontanthjælp.

De nye regler betyder, at de, når reformen er fuldt indfaset i 2015, samlet set vil få udbetalt 2600 kroner mindre om måneden. I 2014 er der en overgangsordning, som betyder, at de der mister 1300 om måneden.

På grund af indtægtsnedgangen er de nødt til at flytte 120 km væk for at finde en bolig, de har råd til at bo i. 

Leif Lahn Jensen, er det i orden, at reformen tvinger folk ud af deres hjem på den måde?

- Jeg siger ikke, at det ikke er svært for mange, men jeg mener stadig, at man skal forsørge hinanden, hvis man kan.

Bekymrede socialrådgivere

Landets socialrådgivere er bekymrede ved udsigten til, at papirløse par bliver omfattet af forsørgerpligten. 

- Det får omfattende konsekvenser for mange familier. Par vil blive nødt til at gå fra hinanden, og det vil gå ud over børnene, siger Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening. 

Københavns Kommune har beregnet, at omkring 800 af byens børnefamilier vil blive ramt af de nye regler om forsørgerpligt.

Majbrit Berlau stiller spørgsmålstegn ved, om regeringen kan spare de forventede beløb ved stramningerne i reformen.

- Der bliver ikke sparet noget, hvis parrene går fra hinanden, tværtimod. Og samtidig skal kommunerne opruste deres kontrolenheder, fordi de nu skal undersøge, hvem der lever i ægteskabslignende forhold og dermed er omfattet af de nye regler, siger Majbrit Berlau. 

Hun forudser også ekstra udgifter, fordi mange mennesker vil få det dårligere alene end i et parforhold.

- Vi ved, at mennesker i parforhold og familier er lettere at hjælpe videre i deres liv, end mennesker der lever et ensomt og isoleret liv. Med det her skaber vi simpelthen et dårligere udgangspunkt for reformens intention om at hjælpe folk videre, konstaterer socialrådgiverformanden.

Majbrit Berlau ærgrer sig over, at den gensidige forsørgerpligt og udvidelse af den gruppe unge, som får en særligt lav kontanthjælpsats, skygger for de fornuftige tiltag i reformen omkring en mere helhedsorienteret og individuel indsats.

- Det bliver et skridt frem og to tilbage, siger hun.

Protester

Protesterne mod reformen tager til i styrke i øjeblikket. Mange af de ramte kommunikerer sammen i Facebookgruppen "Gensidig forsørgerpligt nej tak" og har lagt pres på politikerne i regeringen for at ændre reformen og på pressen for at tage sagen op.

Den 2. december blev Facebooksiden "Alle der er imod den nye kontanthjælps reform" oprettet. På få dage har den fået over 18.000 synes godt om tilkendegivelser.

Der er også indkaldt et fakkeloptog i København torsdag den 19. december i protest mod kontanthjælpsreformen. Det starter klokken 16 på Rådhuspladsen og går derfra til Christiansborg Slotsplads. 

>>LÆS MERE OM FAKKELTOG

Initiativtager til fakkeltoget er Forenede Demokrater, et parti stiftet af utilfredse lærere i kølvandet på regeringens indgreb i lærerkonflikten i foråret.

I næste uge sætter Arbejderen fokus på andre elementer i kontanthjælpsreformen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. dec. 2013 - 10:00   06. dec. 2013 - 13:40

Kontanthjælp

ur@arbejderen.dk
Måling

Er det i orden, at kontanthjælpsmodtagere fra 1. januar kan miste deres indtægt, hvis de bor sammen med en kæreste, som har arbejde?

  • Ja: 22,4 procent
  • Nej: 69,0 procent
  • Ved ikke: 8,6 procent

Målingen er gennemført af analyseinstituttet Wilke for Arbejderen i november 2013. Den baserer sig på interview med 500 repræsentativt fordelte danskere over 18 år.