11 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Regeringen afviser lovændring af reformer

Trods massiv kritik

Regeringen afviser lovændring af reformer

De mange groteske personsager presser reformpolitikerne. Men der er ikke udsigt til andet end mindre justeringer. Venstre afviser lovændringer.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen ser ikke noget behov for at lave grundlæggende ændringer af de sociale reformer.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Siden reformen af førtidspension og fleksjob trådte i kraft for snart fire år siden, har den ene groteske personsag efter den anden været fremme i medierne.

Finn Sørensen vil nu konfrontere beskæftigelsesministeren med resultatet af undersøgelsen. 

Svært syge, der ikke kan stå op ret længe ad gangen, sendes i arbejdsprøvning med en seng, og handicappede sendes i jobtræning ned til fem minutter om ugen.

Men de sager, der når frem til pressen, er kun toppen af isbjerget. Problemerne omfatter en stor gruppe mennesker, der føler sig katastrofalt dårligt behandlet i jobcenter-systemet, viser en brugerundersøgelse lavet af Facebookgruppen Syge Siger Stop.

1353 personer har deltaget i undersøgelsen, der viser store problemer med sager, der trækker ud i årevis, syge der ikke bliver ordentligt informeret eller inddraget i beslutningerne omkring, hvad der skal ske med dem selv, og arbejdsprøvninger der forværrer helbredet.

>> LÆS MERE HER

Pres på politikerne

Den massive kritik presser politikerne bag reformen af fleksjob og førtidspension.

– Der er mange problemer omkring ressourceforløb og arbejdsprøvninger, selvom det nogle steder også går rigtig godt, erkender Leif Lahn Jensen, beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet, der sad i regering, da reformen blev vedtaget. 

Udover SRSF-regeringen blev reformen støttet af Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

Leif Lahn Jensen oplyser, at socialdemokraterne er i gang med at diskutere problemerne med reformerne af førtidspension, fleksjob og sygedagpenge, der alle blev vedtaget, mens partiet sad i regering.

Syge Siger Stop mener, at der er behov for lovændringer, så det for eksempel igen bliver en reel mulighed for unge, der ikke kan arbejde, at få en førtidspension. 

Gruppen peger også på, at muligheden for at stoppe sygedagpengene allerede efter 22 uger giver store problemer for mange syge, der mister deres indtægt, inden de er afklaret.

– Vi vil se på, om det er blevet for svært at få førtidspension. Men jeg kan ikke love noget. Vi vil også se på de 22 uger. Men beskæftigelsesministeren har jo totalt afvist at ændre den grænse, siger Leif Lahn Jensen.

Vil kun justere lidt

Partierne bag reformen af førtidspension og fleksjob er i øjeblikket ved at evaluere reformen. Regeringen lægger op til nogle forbedringer omkring ressourceforløbene, men er ikke indstillet på lovændringer af nogen slags, oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Et forslag fra Radikale om at man ikke skal kunne tvinge folk ud i fleksjob på under fem timer om ugen, blev også fluks skudt ned af regeringen.

Hvis Socialdemokratiet, Radikale og SF mener noget med deres kritik af reformen, skal de opsige forliget inden næste folketingsvalg, så det er muligt efterfølgende at gennemfører de nødvendige lovændringer, mener Finn Sørensen, Enhedslistens beskæftigelsesordfører.

Han roser Syge Siger Stop for det fantastiske stykke arbejde, de har lavet med brugerundersøgelsen og opfordrer fagbevægelsen til at være langt mere offensiv omkring problemerne med de sociale reformer.

– Det er skræmmende læsning og kritikken svarer til det billede, jeg selv har fået gennem masser af henvendelser fra mennesker, der er kommet i klemme i systemet, siger Finn Sørensen.

Han vil nu konfrontere beskæftigelsesministeren med resultatet af undersøgelsen. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. okt. 2016 - 10:49   31. okt. 2016 - 14:11

Reformer

ur@arbejderen.dk