Kvalitetsudvalget mødte stærke protester, da det skulle lancere dets seneste rapport om de videregående uddannelser på en konference den 28. november på Professionshøjskolen Metropol i København.
Da udvalgets medlemmer mødte op til konferencen, havde en gruppe studerende, der går under navnet Et andet universitet, blokeret indgangene for at forhindre konferencens afvikling.
Det er illegitimt og udemokratisk at ingen af medlemmerne er demokratisk valgte og at der ikke sidder hverken forskere eller studerende.
Niels Hejlskov, Et andet universitet
- Det gjorde vi i protest imod den indflydelse, som udvalget har haft og vil få for den måde, universitet er indrettet på, udtalte Nis Hejlskov, talsperson for Et andet universitet efterfølgende i en pressemeddelse.
Kvalitetsudvalget blev nedsat af regeringen i 2013 og består af syv medlemmer, heriblandt tre direktører fra erhvervslivet samt tre universitetsprofessorer. Udvalgets opgave er at give regeringen anbefalinger til, hvordan kvaliteten af de videregående uddannelser kan forbedres.
>> LÆS OGSÅ: "Universiteter skal holde studerende mere til ilden"
Ifølge studentergruppen skabes et reelt demokratisk universitet ikke gennem politiske reformer, der dikteres ovenfra:
- Vi mener, at udvalget er illegitimt og udemokratisk, fordi dets sammensætning hverken inkluderer forskere eller studerende, og fordi ingen af medlemmerne er demokratisk valgte men udpeget af regeringen, uddyber Nis Hejlskov.
Blokader mod reformer
Blokaden af konferencen kom i forlængelse af en række studenterblokader organiseret af Et andet universitet på universiteterne i Aarhus og København.
Her var blokaderne rettet mod de reformer, som uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) har bebudet skal gennemføres i de kommende år. Kritikken er gået på, at man fra politisk side lader arbejdsmarkedet og erhvervslivets interesser diktere uddannelsespolitikken.
Ifølge Et andet universitet skal Kvalitetsudvalgets rapport ses som bestillingsarbejde, der ligger direkte i forlængelse af denne politiske dagsorden.
"Universiteterne står i dag faretruende tæt på at blive undergravet som det samfundsorgan, hvis fornemmeste opgave er at skabe viden til hele samfundets bedste", siger gruppen til Universitetsavisen.
Politiet sat ind
Ligesom på universiteterne i Aarhus og København blev også blokaden af Kvalitetsudvalgets konference opløst af politiet.
Et andet universitet har efterfølgende betragtet politiets indblanding som unødvendig.
I stedet kalder man det for "en basal ret" at kunne manifestere sig politisk og opfordrer alle studerende til at tilslutte sig det, de kalder for kampen for et frit og demokratisk universitet.
"Vi vil ikke bukke under for denne magtudøvelse – for vi ved, at vores sag er politisk legitim. Vi vil ikke lade os patronisere af ministeriet og lade dets teknokrater, bureaukrater og økonomer umyndiggøre os og diktere vort liv, vor fremtid, vor uddannelse", udtaler gruppen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278