En række hjælpeorganisationer melder om en markant stigning i antallet af familier, der søger om julehjælp.
Vi har 436 kroner om ugen til kost og diverse. Det er en meget svær opgave at få pengene til at strække.
Enlig mor til to børn
Blå Kors har i år modtaget næsten tre gange flere ansøgninger om julehjælp end sidste år, hvor der var tale om en fordobling i forhold til året før.
I 2015 fik Blå Kors 1200 ansøgninger om julehjælp. I 2016 var antallet oppe på 2400, og i år er der kommet 6400 ansøgninger.
– Det er trist, at så mange i vores velfærdssamfund har så små kår, at de søger hjælp til at holde jul for familien, siger generalsekretær i Blå Kors Danmark, Christian Bjerre.
Under stort pres
Hos Mødrehjælpen har 23 procent flere søgt om julehjælp i forhold til sidste år. Der er kommet 8474 ansøgninger mod 6921 i 2016.
"Mine børn og jeg lever af børnepengene. De skal dække mad, tøj og uforudsete udgifter. Vi har 436 kroner om ugen til kost og diverse. Det er en meget svær opgave at få pengene til at strække", skriver en enlig mor til to børn på 11 og 13 år i sin ansøgning om julehjælp.
– Alle disse forældre har hver deres hjerteskærende fortælling. Deres højeste ønske er at skabe en jul, som giver børnene glæde og gode minder, og som ligner andre børns. Men de er utroligt pressede, siger Mads Roke Clausen, direktør i Mødrehjælpen.
Også hos Frelsens Hær, Børnesagens Fællesråd, Røde Kors og Kirkens Korshær er der en stigning i antallet af ansøgninger til julehjælp.
Et af de steder, der tydeligt mærker et stigende behov for hjælp, er Kirkens Korshær på Drejervej i København. Her er sket en fordobling i antallet af ansøgninger om hjælp, og ansøgerne er mere pressede end nogensinde.
– Jeg kan ikke huske, at vi tidligere har haft ansøgere, der var så berørte. Der er blevet grædt rigtig meget hos os den seneste tid, siger Hanne Okwera, konstitueret leder på Drejervej til Kirkens Korshærs hjemmeside.
– Mange af dem, vi hjælper, fortæller om sammenbrud efter, at en eksmand i årevis har chikaneret dem, været voldelig og stalket dem. De er typisk mødre, der ikke kun slås med økonomien. De er pressede på alle fronter; økonomisk, fysisk, psykisk og socialt, tilføjer hun.
Mange er afvist
I modsætning til de andre organisationer har Dansk Folkehjælp fået omkring 900 færre ansøgninger i år end i 2016. 14.280 enlige forsørgere på overførselsindkomster har søgt om julehjælp. Alle ansøgninger bliver gennemgået af sagsbehandlere rundt omkring i kommunerne for at sikre, at de opfylder kriterierne for at få hjælp.
– Faldet i antallet af ansøgere skyldes, at en del kontanthjælpsmodtagere er blevet konverteret til nye ydelser som for eksempel fleksjob. Det bliver de ikke mærkbart mere velhavende af, men de ryger udenfor vores kriterier, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.
Sidste år oplevede Dansk Folkehjælp en fordobling i antallet af ansøgninger fra 7300 i 2015 til over 15.000 i 2016. Det skyldes indførelsen af kontanthjælpsloft, 225-timers-reglen samt integrationsydelsen, vurderer organisationen.
>> LÆS OGSÅ: "Kontanthjælpsloft er vold i praksis"
Tilbage i 2007 uddelte Dansk Folkehjælp 430 julepakker. I år er antallet oppe på 9540. Det betyder samtidig, at Dansk Folkehjælp har givet afslag til 4740 fattige familier, der har søgt om julehjælp. De er nu henvist til at forsøge at få hjælp fra en række supermarkeder, der uddeler overskudsmad om aftenen den 23. december.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278