20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Revolutionen kommer ikke af mange mandater

Spidskandidat før kanonvalg:

Revolutionen kommer ikke af mange mandater

Det vil styrke modstanden mod nyliberalismen, hvis Enhedslisten bliver en magtfaktor i kommunalpolitik, mener partiets spidskandidat i København.

Morten Kabell bliver Enhedslistens nye borgmester. Han drømmer om at blive enten teknik- og miljøborgmester eller børne- og unge borgmester.
FOTO: Enhedslisten
1 af 1

Enhedslisten står til at få en jordskredsejr på tirsdag. De seneste meningsmålinger peger på en fremgang fra 2,3 procent af stemmerne på landsplan ved sidste kommunalvalg til over ni procent nu.

En så stor fremgang vil have en fantastisk stor betydning i en situation, hvor danskerne er trængt i defensiven af den nyliberalistiske økonomiske politik, som der er enighed om blandt alle de andre folketingspartier fra SF til Liberal Alliance, mener Enhedslistens spidskandidat til kommunalvalget i København, Morten Kabell.

Vi vil med en helt anden styrke kunne rejse kritikken af budgetloven og regeringens økonomiske politik.
Morten Kabell

- Selvfølgelig er det ikke sådan, at revolutionen kommer i morgen, fordi vi får mange flere repræsentanter fra Enhedslisten ind i Københavns Borgerrepræsentation og i byrådene rundt omkring i landet. Men det vil styrke modstanden mod nyliberalismen og vise, at der er andre veje, siger Morten Kabell.

Som fremgangen tegner sig, vil Enhedslisten også for første gang få en repræsentant i bestyrelsen for Kommunernes Landsforening (KL) og vil få en langt større vægt på delegeretmøderne i KL, hvor der i dag kun deltager ni Enhedslistefolk. 

- Vi vil med en helt anden styrke kunne rejse for eksempel kritikken af budgetloven og regeringens stramme økonomiske politik overfor kommunerne, hvis vi har 80 eller 100 byrødder, som er med på delegeretmødet. Vi vil blive et alternativ, man er tvunget til at lytte til, mener Morten Kabell.

Han ser det som en stor fordel, hvis der kommer en langt stærkere kommunalpolitisk stemme, som gør klart, at der ikke er total enighed om den nuværende økonomiske politik - at den nyliberale økonomiske kurs faktisk ikke er en naturlov.

Også i forhold til lærerkonflikten i foråret ville det have givet en helt anden situation, hvis Enhedslisten havde siddet stærkt i byrådene, mener den københavnske spidskandidat.

- Lærerne ville have oplevet, at der var repræsentanter i byrådet, som talte deres sag, at der er et alternativ til den logik, som præger alle de andre partier. 

Udsigt til 10 mandater

I København har Enhedslisten i dag fem medlemmer i Borgerrepræsentationen. Ved sidste valg gik listen frem og fik næsten 11 procent af stemmerne. Ifølge meningsmålinger vil Enhedslisten få op mod 20 procent af stemmerne i hovedstaden ved valget på tirsdag. Morten Kabell regner ikke noget for givet, men han drømmer samtidig om den forskel, 10 Enhedslistemandater vil betyde. 

- Udover den mulighed det vil give os for at fremføre venstrefløjens revolutionære synspunkter fra Borgerrepræsentationens talerstol, vil det betyde en stor forskel i det daglige politiske arbejde. Vi vil have to til tre medlemmer i hvert udvalg og kunne arbejde os langt dybere ned i sagerne og komme mere ud og snakke med bevægelserne og lokale beboergrupper om deres ønsker og behov, siger Morten Kabell. 

- 10 mandater vil give en helt anden stemmevægt for røde ændringer. Det vil være med til at presse Socialdemokraterne i forhold til, om de styrer til venstre eller til højre, vurderer han.

Morten Kabell står til at blive en af de i alt syv borgmestre i København. I dag er Mikkel Warming fra Enhedslisten socialborgmester, men han genopstiller ikke.  Hans afløser på en borgmesterpost drømmer om at blive teknik- og miljøborgmester. 

- Set fra et venstrefløjssynspunkt er det en voldsomt interessant post. Det handler om byens udvikling, om trafikudviklingen, nedbringelse af CO2-udledningen og indretning af byens rum, så der bliver plads til alle. Men det kunne også være børne- og ungeborgmesterposten. Daginstitutioner, skoler og klubber er klart kerneområder for Enhedslisten. Det er ikke mindst vigtigt nu, hvor folkeskolereformen skal gennemføres.

Nej til rigmandsghettoer

Morten Kabell har boet i København hele sit liv på nær et par enkelte udlandsophold. 

- Det er den fedeste by at bo i. Det er fantastisk, at vi er førende i verden i forhold til cyklisme, og at du kan se den blå himmel over byen, det kan man ikke i alle storbyer. Det skal vi holde fast i og videreudvikle.

Mange er begejstrede for byen. Der kommer 1000 flere københavnere hver måned. Det er en voldsom udfordring, konstaterer Morten Kabell. 

Han ser det som helt afgørende, at København ikke ender ligesom London og Paris, hvor boligprisernes himmelflugt betyder, at mennesker med helt almindelige lønninger bliver presset ud af byen, fordi de ikke har råd til huslejen.

- Udover at det giver en voldsom pendling, er det ikke sundt for en storby, at dem, som arbejder der, ikke har råd til at bo der. Det går ud over sammenhængskræften, mener Morten Kabell.

Enhedslisten støtter, at der bygges i Nordhavnen, Carlsberg, Ørestad og Grønttorvet.

- Men der er en afgrundsdyb forskel på Rådhuset i forhold til, om vi skal bygge alment eller lade det private marked styre det hele. NCC's byggeri på Krøyers Plads er et godt eksempel. Her koster de dyreste lejligheder 12-17 millioner kroner, forklarer spidskandidaten og understreger, at Enhedslisten er imod opbygningen af nye rigmandsghettoer.

For Morten Kabell er kampen for et København, med fokus på fælleskabet og plads til alle, et skridt på vejen til et andet samfund.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. nov. 2013 - 09:30   16. nov. 2013 - 09:30

Portræt

ur@arbejderen.dk
RØD BOG: MORTEN KABELL
  • 43 år, bor på Christianshavn.
  • Har siddet i Borgerrepræsentationen for Enhedslisten fra 1997-2001 og igen fra 2005-2013.
  • Siden 2006 ansat som organisationssekretær i Enhedslisten København. Inden da mange forskellige småjob blandt andet på Købmagergade Postkontor og i en valutabutik.
  • Har været i gang med en række uddannelser - jura, lærer og historie - uden at fuldføre nogen af dem.
  • Kræfterne er blevet brugt i Enhedslisten og på andet foreningsarbejde. Var blandt andet med til at starte BLUS (Bøsser og Lesbiske Studerende) op i 1997 og var aktiv i foreningen i syv år.
  • Meldte sig ind i Enhedslisten i 1995. Inden da medlem af SFU nogle år. 
  • Fritiden bruges på rejser og på at læse science fiction.
  • Bor alene, men har en kæreste.